100 Minervois op de proeftafel

06/07/2015 - Een record : 100 proefstalen van dezelfde appellatie op de proeftafel. Van representativiteit gesproken ! Met dank aan de wijnbouwers. Gelukkig voor ons panel (en voor de wijnen) splitsten we de proeverij op in drie sessies, met een interval van 24 uur. Aan dit plengoffer namen deel: Bernard Arnould, Jean-Michel Jaeger, Johan De Groef, Hervé Lalau en Marc Vanhellemont.

30ANSTAMPON 1

Minervois, de grote degustatie 

Wat een vooruitgang ! Voor zijn 30-jarig bestaan kan Minervois fier zijn op de kwaliteit van zijn productie: maar liefst een kwart van de wijnen werden geselecteerd, wat vrij zeldzaam is.
Niettemin opgelet voor de ietwat te ambitieuze wijnen, wijnen die liefhebbers van wedstrijdwijnen of blockbusters ongetwijfeld heerlijk vinden. Bovendien geven dit soort van wijnen een fout totaalbeeld van de appellatie. Vergeet vooral ook niet dat wijnen aangenaam moeten zijn om te drinken, ook na twee glazen …

Minervois 038 Félines Photo G. Deschamps

 

De mening van Bernard

 Ik heb het altijd al moeilijk gehad om de wijnen van Minervois duidelijk te omlijnen. Eerst heeft dat te maken met de uitgestrektheid ervan: 15.000 ha, 62 gemeenten … En zelfs al houden we ‘slechts’ rekening met de 5000 ha wijngaarden binnen de AOP Minervois, dan nog is er het verschil tussen de warme vlaktes en de meer frisse, kalkhoudende plateaus (causses). Vervolgens is er het hoogteverschil dat voor serieuze klimatologische contrasten zorgt, gaande van 50 meter vlak bij de Middellandse Zee tot 500 meter aan de voet van de bergen, met temperatuurverschillen van 3 tot 4 graden en een neerslag die van 500 tot 800 mm/jaar gaat. Voeg daar de syrah, carignan, grenache, cinsault, mourvèdre, terret en aspiran aan toe voor de rode wijnen van de 177 particuliere domeinen en de 15 coöperaties; en daarbovenop in wit de grenache, bourboulenc, roussanne, marsanne, vermentino, maccabeu … en u begrijpt dat ik niet meteen een duidelijke perceptie heb van hoe een wijn van de AOP Minervois nu precies moet smaken.
We vinden hier fraaie wijnen, smakelijk van stijl, voor zij die van een lichtzoete toets van het fruit en de alcohol houden, maar ook zeer krachtige en karaktervolle wijnen. Zonder de wijnen te vergeten die meer frisheid en precisie bezitten, vooral in de wijnjaren 2012, 2013 en 2014. Deze diversiteit heeft zijn charme, met voor elk wat wils.
Bernard Arnould

2014

BOUT 1

 

Griotte de Ventajou 2014 Domaine du Petit Causse

 Paars met een hint van violet, hele jonge geur van vers fruit geparfumeerd met peper en kurkuma. Knapperige bessen die worden onderstreept door een vleugje zoethout en tijm. Zwierig van smaak, krokant en sappig. Een frisheid die wordt versterkt door een delicaat bitter. Eenvoudig maar zeer aangenaam. Assemblage van 50% syrah, 30% grenache en 20% carignan. www.domainedupetitcausse.com

Les Maels 2014 Domaine des Maels

Helder robijnrood, ruikend naar vruchtencompote met hints van gentiaan en munt. De smaak ligt er in het verlengde van, waardoor de bessen extra in de verf worden gezet. Zwarte bes, framboos, braambes en aardbei versieren de reeds fraaie structuur. De nog wat stekelige tannine zorgt voor een aangenaam reliëf. 35% carignan, 30% grenache, 30% syrah, 5% mourvèdre op een kalkbodem met een onderlaag van rode klei. www.domainedesmaels.com
http://zetoubu.be/

Le Vin de Plume 2014 Domaine du Somail

Bijna zwart violetpaars, met binnen de seconde onophoudelijke fruitige en florale tonen. Pruim, griottekers, amandel, viooltje en iris, stuk voor stuk komen ze duidelijk en genereus in de smaak terug. De frisheid, de strakke maar zijdezachte tannine, de milde specerijen, het vlezige van het fruit en het elegante van de bloemen maken er een bijzonder smakelijke wijn van.
80% mourvèdre en 20% syrah op een bodem van kalkpuin. www.domainedusomail.com
www.espacevin.com

De mening van Gérard

 ‘Mijn’ Minervois, dat zijn vooral vakantieherinneringen. De ontdekking van een schitterende regio met diverse horizonten. Het is ook het aangename van langsheen de Aude te vertoeven. Mijn eerste contact met de wijnen van Minervois was tijdens een huwelijk van een vriend. Zijn vader had voor de ‘Les Aires Hautes’ gekozen om bij konijnenrug te serveren. Vanaf die dag wilde ik meer te weten komen over de producent en het fijne weten van de vele terroirs van deze appellatie. Waar ik nog versteld van stond was de intense frisheid van een minervois die een van mijn leerlingen van de hotelschool op een dag meebracht, de rosé van Château Malves.
Minervois, dat is ook de enorme smaakrijkdom dat het resultaat is van de vrijheid van expressie. Er zijn de jonge wolven die tegelijk innoveren en de natuur respecteren. Maar er is ook de stoutmoedigheid van Anne Gros en Jean-Paul Tollot, beiden uit Bourgogne, die hier pure terroirwijnen maken, onder meer met Les Carrétals en La Ciaude. Mijn laatste ervaring met deze appellatie vond plaats tijdens de eindejaarsbarbecue van de hotelschool. De cuvée Estibals van L’Ostal Cazes, op basis van jonge wijnstokken syrah, carignan, grenache en mourvèdre, combineerde perfect bij de grillades. Ik verlang ernaar om snel naar Homps terug te keren voor een reeks nieuwe sensaties in het Maison des Vins du Minervois.
Gérard Devos

 

Canal du Midi 007 Photo ND

2013

 BOUT 2

Les Fontanilles 2013 Anne Gros & Jean-Paul Tollot

Granaatrood met een paarse schijn, helemaal in het begin geurend naar een wolkje rook dat vervolgens overgaat naar een streepje zoethout en garrigue, daar waar wilde pruimen en zwarte bessen groeien. Ongelooflijk elegant en fris, met veel fruit en de typische kruiden die we eerder roken, impressies die zich vervolgens op een zijdeachtige tannine vastzetten. Nadien, nog steeds delicaat, komen daar in de finale nog wat specerijen bij.
Deze zeer elegante wijn is een mix van syrah, carignan, cinsault en iets meer grenache. De wijnstokken van 25 tot 55 jaar staan aangeplant op een ondergrond van mergel, kalk en zandsteen. De trossen worden volledig ontrist en de wijn krijgt een opvoeding van 50% op hout en 50% op inox. www.anne-gros.com
www.vinarte.eu www.pouletvins.be www.cavedesoblats.com www.lesventsdanges.be www.clos-d-opleeuw.be  www.art-et-terroirs.be bsmvins@gmail.com jpremon@vinesse.be  www.arentzwijnen.nl www.residence-wijnen.nl info@vennerhus.ch

Quintessence 2013 Domaine Terres Georges

Grenaatrood met karmozijn, geurend naar geplette aardbeien met zwarte peper, kersen met maraschino en pruimen met zoethout. In de smaak proeven we zijdezachte tannine waarop het eerder waargenomen fruit zich nestelt. Een frisse en delicate wijn met op het moment dat we hem doorslikken nog enkele zachte specerijen.
80% syrah en 20% grenache aangeplant op een kalkbodem, met een opvoeding van 9 maanden in gebruikte vaten. www.domaineterresgeorges.com
www.toby-vins.be www.vins-vuylsteke.be www.mitius.be 

Ambroisie 2013 Domaine de l’Herbe Sainte

Granaatrood met de ronde geur van een snoepje geparfumeerd met tijm, salie, rozemarijn en muskaatnoot. Het fruit komt na de specerijen die worden besmeurd met griottekersen en frambozen. De smaak start met een gracieus bitter van zoethout dat voor een onverwachte frisheid zorgt, wat op zijn beurt de ronde fruitigheid meesterlijk in evenwicht brengt.
Syrah, mourvèdre, carignan en grenache op rolkeien ; opvoeding van 6 tot 12 maand in barriques. www.domaine-herbe-sainte.com

L’Air de Rien 2013 Domaine Lignères Lathenay

Bloedrood robijnkleurig, met een geur die doet denken aan siroop van aardbei en framboos, gekruid met peper en kurkuma en geparfumeerd met zoethout en een vleugje anijs. De eerste slok lijkt wel zoet, maar vanaf de tweede brengen de frisheid en de minerale spanning deze zoete indruk opnieuw in evenwicht. Zijdezachte tannine omwikkelen het geheel.
55% syrah, 30% cinsault en 15% mourvèdre, opgevoed in tanks en afkomstig van een bodem met klei en mergel in de samenstelling. www.domaine-ligneres-lathenay.fr

Carretal 2013 Domaine Cailhol Gautran

Robijnrood met karmozijn lijkt het alsof we tussen garrique wandelen, op het moment dat de eerste warmte de frisse ochtenddauw doet verdwijnen. Het overwegend rood fruit in de geur komt zijn belofte na en is verrukkelijk. Deze smakelijkheid wordt nadien bekrachtigd met tal van bessen die voor een enorme sappigheid zorgen. Griottekersen, aardbeiboomvruchten en rode bessen zorgen voor een luchtig ballet waar we maar niet genoeg van krijgen.
Syrah, grenache en carignan met een opvoeding van 18 maand in tanks. www.domainecailholgautran.com

BOUT 3 

Les Terres Rouges 2013 Château Pépusque

Donker robijnrood wachten we vol ongeduld op de eerste geurindrukken. Na een paar keer extra walsen komen er florale tonen vrij. De smaak is een heel ander verhaal. Eerst en vooral frappeert zijn sterk karakter, dat nog intenser wordt door een goed geïntegreerde minerale structuur. Een hint van rook ontsnapt, dat we moeten volgen om vervolgens fruit, specerijen en bloemen te ontdekken die achter een strak tannineraster zitten. Even wachten of de wijn overgieten in een karaf lijkt ons een goed idee.
Assemblage van 34% carignan, 20% cinsault, 19% syrah, 16% mourvèdre en 11% grenache met een opvoeding ‘sur lies’ gedurende 3 maand in tanks. www.chateau-pepusque.fr

Mathilde 2013 Château de Gourgazaud

Zo’n uitdagende Mathilde kenden we nog niet … Geparfumeerd met aardbeiensiroop en frambozengelei die ze net gejat heeft, maakt ze grappige bokkensprongen tussen de garrigue. Haar volle en kersenrode lippen doen ons omkijken. Haar perfecte rondingen maken haar vrijwel onweerstaanbaar. Fris en fijngevoelig verleidt ze ons, waarbij ze constant, zij het met mondjesmaat, subtiele fruittonen uitdeelt die gekruid zijn met zoethout en salie.
Syrah en mourvèdre op oude ontkalkte terrassen met veel keien van schist en kwarts. www.gourgazaud.fr
lacapucina@compaqnet.be

Domaine La Siranière 2013

Donker granaatrood ruikt hij naar aromatische kruiden die onmiddellijk doen denken aan munt en lavas, fenegriek en alsem, rozemarijn en wilde tijm, maar razendsnel worden gekleurd met vruchtenpulp. De smaak is verrassend aangenaam met fluwelige tannines.
Syrah en grenache. www.lasiraniere.fr

Montesclat 2013 Domaine des Maels

Diep granaatrood start de geur met een wat getoaste rokerigheid, gevolgd door gekonfijt rood en zwart fruit, maar ook zeer kruidige tonen van cubebepeper, komijn en salie. Uitermate karaktervol met strakke maar gelukkig fijne tannine, bezit hij een aangename frisheid, een minerale basis en een lengte waar alle aroma’s opnieuw terugkomen, maar dan in omgekeerde volgorde.
Kalkbodem op een onderlaag van rode klei waarop hoofdzakelijk carignan staat aangeplant. De opvoeding vindt voor de helft plaats in barriques, voor de andere helft in tanks. Biologische wijnbouw. www.domainedesmaels.com
http://zetoubu.be

Château Pique-Perlou 2013 élevé en fût de chêne

Bloedrood robijnkleurig en onmiddellijk geurend naar gegrilde tonen die doen denken aan zijn houtlagering, echter niet overdreven. Het licht getoaste wordt razendsnel toegedekt door een gelei van vruchtencompote. Een levendige en smakelijke wijn met zijdezachte tannine. chateau.pique-perlou@wanadoo.fr

Régal Rouge 2013 Domaine du Loup Blanc

Paars robijnrood met een geur van marmelade van rode en zwarte bessen, onderstreept door salie en gekruid met peper. De smaak ligt er in het verlengde van, goed vlezig en aangenaam rijp, omringd door fluwelige tannine die voor extra charme zorgt en voor een fris en sappig accent.
50% grenache, 40% carignan en 10% syrah van kalkbodems, met een opvoeding van 12 maand in cementen tanks. www.vignobleduloupblanc.com
www.pouletvins.be   www.vin-etc.be  www.tire-bouchon.be jc.grenier@swing.be www.cavesa.ch

HOMPS

 

De mening van Jean-Michel

Lange tijd was dit de streek van de ‘slechte rode wijn’, de ‘ordinaire wijn’, de ‘soldatenwijn’, de ‘brol’, zeg maar. Vandaag wordt er in de wijngaarden van de Minervois veel beter werk geleverd, en gelukkig maar. Frisheid, minerale tonen, evenwicht en finesse volgden de boerse, stroeve en tanninerijke wijnen op, wijnen die we enkele jaren geleden nog wel eens tegenkwamen in de grootdistributie, in het verfoeilijke genre van ‘één fles kopen, één gratis’. Vandaag vindt u ze nog nauwelijks. Dat dit een crisis veroorzaakte, zeker weten, maar daartegenover staat wel dat de reputatie van Minervois er vandaag flink is op vooruitgegaan en dat er geen plaats meer is voor ondermaatse wijnen.
Euforie? Zeker niet. Om de kwaliteit van de wijnen hoog in het vaandel te houden moet de Minervois wijsheid aan intelligentie blijven koppelen. Te meer omdat deze wijnen dat verdienen. Sinds twee decennia, met een serieuze progressie de afgelopen jaren, zijn de finesse van de witte wijnen, de schwung van de roséwijnen en de zeggingskracht van de zachte maar tegelijk expressieve rode wijnen de beste communicatiemiddelen voor de wijnen van Minervois.
Een erkenning die er enkel komt door kwaliteit.
Jean-Michel Jaeger                                                                                

 

2012

BOUT 4

Giocoso 2012 L’Oustal Blanc  

Violet robijnrood ruikt hij naar wilde pruimen die we tussen onze vingers pletten en kersen waarvan we op de pitten zuigen, gekruid met kaneel en peper. Het volume en de brede structuur zorgen ervoor dat dit een breedgeschouderde wijn is. En de ietwat stroeve tannine zorgt ervoor dat hij een landelijk karakter heeft. Toch is dit ook een fijne en elegante wijn, kwaliteiten die versterkt worden door zijn fraai evenwicht.
Carignan en syrah opgevoed in nieuwe eikenhouten vaten en vaten van één jaar gedurende 12 maand. De grenache verbleef in tanks. De bodem is een mix van mergel en zandsteen. earl.fonquerle@wanadoo.fr
www.rrrhone.be www.vanhende.com www.lessensduvin.com

Villa Lucia 2012 Domaine Cailhol Gautran

Karmozijn granaatrood, met een geur die twijfelt tussen gerookt en mineraal, overgaand naar impressies van garrigue. De smaak daarentegen aarzelt niet en is onmiddellijk elegant en duidelijk. De zachte en geribbelde tannines zorgen voor een smeuïge textuur die bijzonder aangenaam is. De lengte is fris met daarbovenop enkele specerijen.
60% syrah, 30% grenache en 10% carignan op een kalkbodem, met een rijping van 10 maand in barriques. www.domainecailholgautran.com

Saint Fructueux 2012 Domaine Pujol Izard

Granaatrood met violetpaars, onmiddellijk geurend naar zwarte bes en aardbeienconfituur, waarna er wordt overgestapt richting florale tonen van iris en rozemarijnbloesem met een vleugje mokka dat aan de houtlagering doet denken. De rijpe smaak maakt snel ruimte voor een frisse en sappige vruchtenpulp, goed gekruid met zowel aromaten als specerijen.
De 80% syrah, 15% grenache en 5% mourvèdre staan aangeplant op een kalkbodem met een onderlaag van zandsteen. Lange inkuipingstijd van 6 weken. De opvoeding vindt voor de helft plaats in nieuwe eikenhouten vaten en voor de andere helft in vaten van één jaar. www.pujol-izard.com
www.la-cave-des-sommeliers.com www.davino.be

 

De mening van Hervé

Mijn eerste reis richting Minervois dateert van 1990. Ik ontmoette er tal van sympathieke en gemotiveerde wijnbouwers. Niet moeilijk, ze hadden net hun AOC ontvangen! En ik vroeg me af waarom. Niet omwille van hun motivatie, maar waarom die AOC, want de meeste wijnen die ik proefde waren hard, rustiek en zonder enige charme – oké, er waren ook uitzonderingen zoals Maris of Villerambert Julien, maar het was als zoeken naar een speld in een hooiberg.
Er was reeds sprake van de cru La Livinière. Bizar, vond ik dat toen. Om een huis te bouwen moeten er eerst fundamenten zijn, toch? Hoewel dat een gedachte was die ik voor mij hield.
In 2015, tijdens Millésime & Terroirs en Languedoc in Château de Flaugergues, proefde ik heel nauwgezet alle voorgestelde minervois, en dat zijn er heel wat. En verrassing, want enkele wijnen vond ik echt helemaal top! L’Oustal Blanc, Millegrand, Château d’Argères, Clos du Gravillas, Gourgazaud, Château d’Agel, Château Eulalie … Andere waren dan weer niet meteen mijn smaak (zacht uitgedrukt). Opnieuw die hardheid in de wijnen, maar tegenwoordig ook slecht geïntegreerd hout, uitdrogende impressies. Heeft dat te maken met het té goed willen doen? Zich willen meten met de echte topwijnen?
Maar hoe kunnen we een algemeen verdict uitspreken over een wijnstreek die zo uitgestrekt is, met zoveel verschillende terroirs? Hoe wilt u uw minervois, van een kalkachtige bodem, een kleiachtige, of houdt u meer van een schistbodem? Wilt u een minervois van een warm en droog mediterraan klimaat, zoals in het centrum, of liever van een vochtig mediterraan klimaat, zoals in het oosten? Of vermengd met een Atlantisch klimaat, zoals in het westen?
De waarheid zit in het glas, hier nog meer dan elders!
Hervé Lalau

 

2011 en 2010

BOUT 5

Andrea 2011 Domaine du Petit Causse

Donker granaatrood start hij met veel specerijen die onmiddellijk gevolgd worden door een veelvoud van vruchten. Deze bonte mix zet zich door in de smaak die enorm rijk is en waar de fijne tannine het heel even moeilijk heeft stand te houden.
60% syrah, 20% grenache en 20% carignan op een kalkbodem met een onderlaag van klei.  www.domainedupetitcausse.com

Emotion 2011 Domaine Lou Colombier

Granaatrood karmozijn met veel kersen in de geur, ronde bessen die een zachte smaak beloven, gekruid met cayennepeper en zwarte peper. De smaak is verrassend elegant, want eigenlijk hadden we ons aan een monoloog van kersen verwacht. Fragiele accenten van braambessen, zwarte bessen, frambozen en rode bessen zorgen voor een aangename en complexe fruitigheid onderstreept door specerijen.
50% carignan, 20% mourvèdre, 20% grenache en 10% syrah op een kalkbodem. www.domaine-loucolombier.fr

Lo Mainatge 2011 La Croix de Saint Jean

Diep granaatrood, geurend naar geroosterd brood met daarop confituur van zwarte bessen en frambozen. De accenten van tijm en cistus zorgen voor een aparte sfeer, alsof we ontbijten te midden van de garrigue. Zachte tannine omwikkelen deze confituur, bijzonder aangenaam. Elke vruchtensoort is ofwel met peper, komijn of paprika gekruid, terwijl de frisse smaak overeind blijft. http://lacroixdesaintjean.fr
Cora

Les Évangiles 2011 Château Canet

Donker granaatrood ruikt hij naar zeer rijp fruit, banaan en wilde pruim, maar vluchtig. Na een tweede keer ruiken zijn deze parfums verdwenen en ruimden ze plaats voor het elegante van viooltjes. Deze impressies van zeer rijp fruit zetten zich weliswaar door in de smaak, maar worden goed in toom gehouden door een strak tannineraster. Deze aromatische rijkdom wordt door niets bezoedeld, heel gracieus overigens, een raffinement dat ook zo smaakt. http://chateaucanet.com 

C de Centeilles 2010

Granaatrood met een hint van fluweel, eerst geurend naar zoethout en mokka dat vervolgens overgaat naar confituur van veenbessen en burlatkersen met wat specerijen. De smaak is bijzonder fris, waarbij ook de fijne tannine niet onopgemerkt voorbijgaat. Alles valt mooi op zijn plaats met een zekere lichtheid, een elegante constructie die ook evenwichtig is, met als rode draad dat accent van garrigue dat aan het terroir doet denken. www.closcenteilles.com
www.lerepairedusommelier.be
  www.vervino.be

Les Cailloux Blancs 2010 Château Pépusque

Zwart robijnrood met een bijzonder smakelijke geur van chocolade die rondom ganaches van framboos en zwarte bes zit. Deze eerste geurindrukken worden bevestigd in de smaak. Bijzonder rond komen daar elegante tannines bij die de kracht van deze wijn omwikkelen. Een evenwichtige kracht die opgefrist wordt door een stevig maar geraffineerd bitter dat (bijna als vanzelfsprekend) aan cacao doet denken.
62% syrah en 38% mourvèdre op een bodem van kalk en mergel bedekt met zandsteen. Opvoeding ‘sur lies’ in tanks gedurende 8 maand, gevolgd door een rijping van 18 maand in nieuwe barriques voor een derde van de wijn; de rest verblijft in vaten van een jaar. www.chateau-pepusque.fr

 

De mening van Marc

Als jonge gast bracht ik een vakantie door in een kleine gîte in de buurt van Homps. De zon, het Canal du Midi, zalig nietsdoen gecombineerd met enkele excursies, en de dag was weer gevuld. Cabrespine, Clamouze, Caunes-Minervois, Minerve, het zijn namen die in mijn geheugen gegrift staan, bestemmingen waardoor we de wijnstreek en zijn terroir beter leerden kennen. En bij het zien van de wijngaarden kregen we zin om de wijnen te proeven. Domaine Maris, dat overigens ‘Château’ werd, vlak bij La Liviniêre (dat toen nog geen aparte appellation had) werd me aangeraden. Weliswaar een beetje rustiek, zoals de eigenaar destijds, vond ik deze volle, fruitige en smakelijke rode wijn bijzonder lekker. Eens thuis hield ik de wijnen van Minervois goed in de gaten en probeerde ik ze in de supermarkt of bij een wijnhandelaar te kopen, wat lang niet evident was in die tijd.
Drie decennia later is er veel veranderd, zowel voor mezelf als voor de appellatie. Maar nog steeds proef ik minervoiswijnen heel aandachtig. Ben ik ondertussen veeleisender geworden of net inschkkelijker? Ik weet het niet, alleszins menselijker …
Marc Vanhellemont

 

 

Een verbluffende 2004 !

Een honderdtal wijnen ontvangen met een leeftijd tussen twee en vier jaar en dan een wijn ontdekken van 2004, dat is verrassend. Verondersteld wordt dat minervois goed kan verouderen. En inderdaad, dit is het bewijs.

TB_jardin

Jardin Secret 2004 Château Tour Boisée

een wijn met een granaatrode kleur die lichtjes geëvolueerd is, ruikend naar een boeket gedroogde bloemen met enkele stengels hooi die aan kruidenthee doen denken. Fruit bezit hij ook, zowel in de geur als in de smaak. Een verbluffend frisse wijn waarvan de mooi versmolten tannines in het vele fruit voor een smakelijke rondeur zorgen. Een fraaie wijn.
40% grenache en syrah, 10% carignan en mourvèdre. www.domainelatourboisee.com
www.despert.be www.fruitsdelapassion.be www.lacaviniere.be www.calivin.be

Rosé en wit

De paar roséwijnen en witte wijnen die we ontvingen, verrasten ons door hun zeer technologisch karakter. Wijnen die volledig aansluiten bij de actuele tendens van thiolen die aan pompelmoes doen denken. Met technische wijnen is niets mis, tenzij alleen citrustonen domineren. Om die reden weerhielden we slechts één witte wijn en één rosé.

 

EULALIE

Printemps d’Eulalie rosé 2014 Château Sainte Eulalie

Zacht als een rozenblaadje ruikt hij naar rode bes en salie, een eigenaardige mix die onmiddellijk daarna bepaald wordt door aardbei. De smaak is sappig, tegelijk elegant en smakelijk, met meloen ondersteund door peper, abrikoos bestrooid met granaatappelzaadjes en papaja met sinaasappelschil. In de finale komt een toets van specerij opzetten.
50% syrah, 40% cinsault en 10% carignan + grenache; rosé de saignée. www.chateausainteeulalie.com
www.vinotheek.be www.facebook.com/instantDIVIN

Château du Donjon blanc 2014

Een pittige wijn met een aangename minerale spanning die verfrissend smaakt, met goed afgemeten wit fruit en citrus waarin florale tonen voor een subtiele toets zorgen. www.chateau-du-donjon.fr

Last Minute !!!

Château de Fauzan 2013chateau-de-fauzan-l-aldene-rouge-2013

Satijnachtig karmijnrood met een toets van amethist, geurend naar dennennaalden gedrenkt in sap van bosbessen en frambozen gekruid met peper. In de smaak ervaren we extreem fijnkorrelige tannine, strak als linnen maar soepel als batist. Deze fijne geweven stof kleurt zich met likeur van wilde bosbessen, op smaak gebracht door jeneverbes, zachter gemaakt door amandel en frisser door het sap van rode aalbes.
80% syrah en 20% grenache opgevoed in tanks ‘sur lies’. 6.21€  bourrel.jp@wanadoo.fr
Ed Services – Métro

Minerve 047 Photo G. Deschamps

Zo eindigde deze zeer mooie degustatie die aangename herinneringen opriep, ons ontroerde en op
sommige momenten interpelleerde. De eindbalans van een kwart geselecteerde wijnen is meer dan verdienstelijk.
Het aantal had nog hoger kunnen liggen, zonder de teleurstellingen te wijten aan het door elkaar mengen van verschillende genres. Enkele producenten ruilden rustieke en warme wijnen om voor waterachtige en zure exemplaren.
Niettemin onthouden we de elegantie en de smakelijkheid van al deze geselecteerde wijnen, hun gevarieerdheid en hun nuances die in het verlengde liggen van het terroir en van de mensen die er leven.
Marc Vanhellemont

Voor meer “Dossier IVV”, klik hier

 

 

 

Carte Minervois Cartographie Edition Benoît France

Geef een reactie