15 jaar later…

09/01/2017 - In november 2002 publiceerde IVV een uitgebreid artikel over grote champagnes. Onlangs proefde ik een van de destijds geselecteerde flessen opnieuw. Verbluffend!

Een romantische avond met z’n twee en een stukje kreeft, maar eerst nog even naar de wijnkelder. Een fles rosé champagne moet de klus klaren…
Opeens zie ik een fles die er al een hele tijd ligt, een van 1989 nog wel.
Een Jacquesson, een huis waarvan ik vind dat het een van de drie grootste (niet in letterlijke zin) van Champagne is: de Grand Vin Signature – Brut Rosé 1989.
Bovendien lijkt de temperatuur van de kelder me perfect, onnodig deze fles brutaal wakker te maken in de koelkast. Bij het openen van de fles resisteert de kurk heel zacht en een aangename fruitgeur doet vermoeden dat hij nog steeds sprankelend is.

Mooi van kleur, niet piepjong maar ook niet richting bruin. Wat wil u na meer dan 25 jaar.
Qua geur is het vandaag gekonfijt fruit dat de pruimen vervangt, terwijl thee en honing nog steeds aanwezig zijn.
Ook de smaak is nog steeds explosief en fris, vet, elegant, evenwichtig en lang, met een verbazend jonge structuur en een indrukwekkende frisheid.
Dom eigenlijk, ik had gerust nog tien jaar kunnen wachten om hem te openen.
Een zeer grote champagne.

Dit is wat we schreven in 2002:

Jacquesson & Fils – Grand Vin Signature
Brut Rosé 89.

Tirage du 11 juillet 1990

Mooie prestatie van deze fles die zijn plaatsje in de zon verdient omwille van zijn uitgesproken natuurlijk karakter, t.t.z. een “brut zéro”. De gebroeders Chiquet hebben in het verleden verschillende grammen dosage uitgeprobeerd maar geen enkele daarvan kon hen bekoren. De uiteindelijk beslissing: geen dosage. De roze kleur vertoont reeds enkele gele tinten. De neus staat borg voor delicate aroma’s van pruimen, thee, honing en enkele gerookte toetsen. Mooie evolutie zonder zwaarmoedig te worden, stevige structuur, levendig, “natuurlijke” finale en subtiele retro. Een wijn met heel wat persoonlijkheid bestaande uit 47% chardonnay (Avize), 46% pinot noir (Aÿ en Dizy) en 7% pinot noir van Dizy gevinifieerd als rood. Vergisting en lagering op houten vaten.

U kunt gerust boos zijn op ons. Het is onvergeeflijk dat we destijds niet schreven dat grote champagnes met gemak jaren in de kelder kunnen blijven liggen. Sorry!

http://champagnejacquesson.com
www.albertkint.be

Philippe Stuyck

Voor andere “Opinie” artikels klik hier

Geef een reactie