2 Entre 2 Mers: Fontenille en Haut-Rian

18/08/2017 - Bordeaux, dat zijn ook vlotte witte wijnen, pretentieloos en budgetvriendelijk, perfect voor het aperitief maar ook in combinatie met zeevruchten, kazen en nog veel meer.

Château de Fontenille 2016 Entre-deux-Mers

Reeds in de 4e eeuw stonden er op dit terroir van klei, zand en kiezel van ‘Font e Melha’ wijnstokken aangeplant. Ook vinden we geschreven bronnen terug van een wijngaard die tussen de 15e en 17e eeuw tot de adbij van La Sauve-Majeure behoorde. Sedert Stephane Defraine hier terechtkwam is hij onophoudelijk bezig met dit magnifiek terroir nog meer op de voorgrond te plaatsen, met respect voor de natuur. De wijnen van Entre-deux-Mers die hij voorstelt behoren zonder meer tot de betere van de appellatie. De assemblage van 40% sauvignon blanc, 20% sauvignon gris, 20% sémillon en 20% muscadelle, gekoppeld aan het werk in de vinificatieruimte met een schilinweking, een gisting aan lage temperaturen en een opvoeding in contact met de lies zorgen samen voor een fraaie complexiteit.
In het glas zien we een fonkelende lichtgouden kleur met een hint van smaragd, een kleur die uitnodigt om deze wijn verder te ontdekken. De geur doet denken aan citrusfruit, witte perziken en witte bloemen met een exotisch accent, heel open, aangenaam fris en complex. De smaakaanzet is elegant en breed, levendig ook. In het midden komen alle geurindrukken opnieuw terug, maar verrijkt met een peperige en zilte toets. In de finale proeven we dat sauvignon de bovenhand heeft, door het ragfijn bittertje en het scherp minerale accent.
Perfect als aperitief maar ook tijdens een etentje onder vrienden of zelfs in combinatie met de betere gastronomie. Zeetong, zalm of gegrilde rode mul, zeevruchten (alikruiken, oesters, mosselen, kokkels, …) en Valenciaanse paella zijn alvast enkele traditionele suggesties. Maar wanneer u van geitenkaas houdt, moet u hem beslist eens proberen met een stukje Bouton de Culotte, Cabécou d’Autran, Banon of Chavignol. www.chateau-fontenille.com
http://altavina.behttp://aux-sens-larges.business.sitewww.labonnebouteille.bewww.lacaviniere.bewww.wijnendeclerck.behttp://couleurvin.bewww.davino.bewww.maagvins.bewww.drinxit.be –  www.lestourinniers.bewww.vins-vuylsteke.bewww.wijnenzo.bewww.winevillage.be

Château Haut-Rian 2016 Entre-deux-Mers

Pal in het midden van de appellatie Entre-deux-Mers, op een helling van klei en leem in de gemeente Soulignac, vinden we de wijngaard van het kasteel. De leeftijd van de stokken bedraagt gemiddeld meer dan 35 jaar, waarvan 8 ha sémillon zelfs ouder zijn dan 55 jaar. De vinificatie in inox tanks en de opvoeding in contact met de lies gedurende 5 maand resulteert in een sublieme frisheid, typerend voor deze appellatie.
De traditionele kleur van helder goudgeel correspondeert perfect aan deze assemblage van 60% sémillon en 40% sauvignon. De geur, die duidelijk gekenmerkt wordt door rijp wit fruit, gekonfijte citroen, een exotisch accent en kamperfoelie, is verleidelijk van in het begin. De twee kernwoorden op gebied van smaak zijn exotisch en fris. Het midden, breed van smaak, is mooi vet en wordt onderstreept door fijne zuren. Deze elegante wijn jongleert met de structuur van de sauvignon en de fruitige rijkdom van zijn partner. De finale, aangenaam en met een goede lengte, herinnert door zijn lichte jodiumtoets aan de zee.
Het krokante van deze wijn is perfect om hem als aperitief te serveren, maar ook in combinatie met gevogelte, tonijn met perziken, oesters natuurlijk, brochette van zwaardvis of gegrilde noordzeetong doet hij het wellicht zeer goed. Michel Dietrich en zijn echtgenote Isabelle kunnen fier zijn op deze goed gemaakte en aangename wijn met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, een wijn die tal van fijnproevers ongetwijfeld zal bevallen. https://chateauhautrian.com
www.thevillagewine.bewww.nicolas.com

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

 

Geef een reactie