2 Toro of niets !

25/08/2017 - François Lurton is dol op Spanje en dat wordt duidelijk met deze twee grote wijnen uit de wijnstreek van Toro, 100% tinta de toro (of zoals tempranillo daar genoemd wordt).

Campo Eliseo 2012 D.O. Toro Bodega Burdigala

François Lurton, Michel en Dany Rolland staken de koppen bij elkaar voor het maken van deze schitterende wijn op basis van 100% tinta de toro (tempranillo). Het mag misschien wat vreemd lijken dat deze wijnmakers van Bordeaux samenwerken in een Spaanse wijnstreek, maar er zijn wel meer grote wijnmakers die open minded zijn en feeling hebben voor het opsporen van grote terroirs.
De arme bodems van klei vermengd met zand zorgen ervoor dat de oude wijnstokken het hier uitstekend doen. De naam, Champs Elysées in het Frans, is geen hommage aan de beroemde laan in Parijs, maar aan de Elysese velden uit de Griekse mythologie waar de gelukzaligen verbleven. De enorme kwaliteit van de wijnstreek Toro laten uitkomen is één ding, maar daar een eigen signatuur aan toevoegen en een bijzondere stijl is nog helemaal iets anders.
Met deze Campo Eliseo slaagden deze drie kompanen daarin, goed voor een productie van 15.000 flessen waarvan het eerste wijnjaar 2001 was. Zowel het werk in de wijngaarden als in de kelder gebeurt uiterst minutieus. Er wordt manueel geoogst in kleine kistjes, gevolgd door een selectie van de druiven voor en nadat ze ontsteeld zijn, een koude maceratie, gisting van de druiven in hun geheel, pigeages in kleine volumes, malolactische gisting in nieuwe Franse eikenhouten vaten en een opvoeding van een 20-tal maanden, wat alles samen voor een wijn zorgt met een bijzonder potentieel.

Deze wijn is rijk aan anthocyanen en bezit een geconcentreerde kleur van kersenrood met een hint van rozenhout. De geurindrukken van kersen, frambozen, bramen en blauwe bosbessen winnen aan complexiteit door de accenten van specerijen (zwarte peper, kaneel), viooltjes en elegant hout die eraan toegevoegd worden.
De smaak is fris in de aanzet, onmiddellijk gevolgd door de breedte en de kracht van deze wijn. De mooie structuur wordt onderstreept door een fluwelige tanninestructuur. De smaak ligt volledig in dezelfde lijn dan de geur, maar wordt daarbovenop aangevuld met enkele complementaire accenten van zoethout, kruidnagel, een vleugje mokka en chocolade. Bovendien zit het alcoholvolume van 15,5% perfect verweven.

Deze grote Spaanse wijn is op zijn best in combinatie met krachtige gerechten uit de internationale topgastronomie. Geroosterd of gebakken rundvlees met een saus, lamsvlees of wild doen het uitstekend met deze wijn.
Opdat hij zo goed mogelijk tot zijn recht zou komen ontkurkt u hem best 30 minuten op voorhand, zodat hij wat lucht krijgt, en hem niet schenkt aan een temperatuur die hoger is dan 19 graden Celsius.

Campo Alegre 2013 D.O. Toro

Campo Alegre is de kleine broer van de Campo Eliseo, maar wordt met dezelfde precisie gemaakt. De eerste jaargang was 2007. De kwaliteiten van deze wijn past perfect bij zijn naam: Alegre, wat ‘vrolijk’ betekent maar ook een muzikale term is die voor ‘snel en levendig’ staat.
Zij die de wijnstreek van Toro goed kennen, weten dat deze stijl van wijn op basis van 100% tinta de toro (zoals tempranillo daar genoemd wordt) voor een klassieke kwaliteit staat qua kleur, geur en smaak, maar hier voor een meer lichte stijl en met een lager alcoholvolume dan de Eliseo.
De percelen wijnstokken die rond Bodega Burdigala liggen langsheen de Duero staan aangeplant op bodems van zand en leem met veel ijzer en tal van rolkeien. Ook voor deze wijn wordt uitsluitend manueel geoogst. Een koude pre-fermentaire gisting en een gisting in inox tanks met regelmatig overpompen zorgen voor een mooie frisheid en een subtiel geurenpalet. De malolactische gisting gaat door in barriques.
Een opvoeding van 14 tot 18 maanden in nieuwe barriques zorgt ervoor dat de wijn homogener wordt. Deze wijn is reeds vandaag prettig om te drinken, maar hem in de kelder bewaren tot net even na 2022 kan met deze rijkdom en bewaarpotentieel geen enkel probleem zijn.

Tijdens het proeven zien we een donkere en volle kleur met mooie tinten van violet. De eerste geurindruk doet denken aan rode bessen (frambozen, aalbessen), alvorens er vleugjes van zwarte peper en chocolade in poedervorm vrijkomen.
Van in het begin valt de frisse smaak van deze wijn op. Het midden is elegant en bijzonder fruitig, breed en persistent gedurende enkele lange seconden. Op dit moment komt doorheen het krachtige fruit en de specerijen een magnifieke en fijne tanninestructuur tevoorschijn. De 14,5% alcoholvolume zit perfect verweven.

Een fraaie maaltijdwijn en ideaal in combinatie met gegrild vlees, stoofschotels (karbonade, ragout) en gebraad van hinde of reebok.

www.francoislurton.com
www.dewitwines.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie