2016 of het Oostenrijks mirakel ?

20/03/2017 - Wijnjaar 2016 was allesbehalve gemakkelijk in Oostenrijk.
Maar de kwaliteit staat er!
De volumes, dat is een ander verhaal.

Oostenrijkse wijnbouwers moesten in 2016 zowat stalen zenuwen hebben.
Alles begon goed, met een droge winter en een eerder warm begin van de lente. Maar dan, eind april, kwam er een periode aan van strenge vorst die vrijwel alles op het spel zette, en niet alleen in de wijngaarden op de vlakte. De wijnregio’s die er het meest onder te lijden hadden waren Steiermark, Neusiedlersee en Eisenberg in Burgenland, maar ook Carnuntum, Thermenregion en het westen van Wachau.
Wijnregio’s die echter bijna volledig gespaard bleven waren Wien en andere regio’s van Niederösterreich, en precies deze regio’s kenden grotere volumes dan gemiddeld.

Vervolgens had Oostenrijk te kampen met een vrij regenachtige zomer, met de daaraan gekoppelde risico’s van oidium en peronospora. Begin augustus herstelden de zaken zich gelukkig, met stabiele weersomstandigheden en zon tot aan de oogst. Enkele kleine haarden van botrytis niet meegerekend, werden er gezonde druiven geoogst.

Dit alles vertaalde zich in een algemeen goede kwaliteit, vooral in wit.

In wit hebben we te maken met fruitige en evenwichtige wijnen, zij het met een iets lager alcoholvolume maar met hogere zuren dan in 2015. Het was een uitstekend jaar voor grüner veltliner, zowel wat de eenvoudige en lichte wijnen betreft, ideaal voor aan de bar, als de meer krachtige.

Ook riesling, pinot blanc, pinot gris en chardonnay zijn vandaag prima.

De kwaliteit van de muskaatwijnen is meer wisselvallig.

De regio die er het beste uitkwam in 2016 is misschien wel Wien (de enige grote Europese hoofdstad met een wijngebied dat ook commerciëel iets betekent). Door de goede klimatologische omstandigheden bereikten de door elkaar aangeplante druivenrassen voor hun Gemischter Satz uitstekende niveaus van rijpheid.

In rood zien we meer contrast. Al naargelang de regio’s en de druivenrassen zijn de rode wijnen ofwel geconcentreerd en genereus, ofwel streng en tanninerijk. Vandaag, in dit stadium, zijn de wijnen op basis van blaufränkisch en zweigelt het meest prettig om drinken. Wat later op het jaar moet dit uiteraard allemaal opnieuw bekeken worden.

Wat zoete wijnen betreft, en dan vooral de Eiswein, was 2016 een jaar met een zeer kleine productie maar van een goede kwaliteit.

Export breekt records

Parallel daarmee breekt de export van Oostenrijkse wijn opnieuw een record in 2016, goed voor bijna 148 miljoen euro, dit vooral dankzij de zeer gunstig geprijsde wijnen.

Exportmarkten die gevoelig stegen zijn Zwitserland, de Verenigde Staten, Noorwegen en Canada, maar ook België en Nederland kenden een stijging.

Voor meer “News”, klik hier

www.austrianwine.com

Geef een reactie