2017, het wijnjaar van extremen

15/11/2017 - Stéphane Defraine, wijnbouwer in Entre-deux-Mers, schetst ons een beeld van wijnjaar 2017. Niet op gebied van smaak, natuurlijk, maar op gebied van klimatologische omstandigheden. Iets helemaal anders trouwens dan de vele lovende persberichten van vakverenigingen en andere wijnsyndicaten!

Ik weet niet of het komt door de opkomst van nationalisten van alle slag in Europa, door de groteske verkiezingen in de Verenigde Staten, of door de tropische stormen van deze herfst met hun soms poëtische namen, maar wijnjaar 2017 was er een van enorme extremen.

Veel zon tijdens de eerste drie maanden van het jaar zorgde voor een vroegtijdig uitbotten. Maar met de komst van de vrieskou op 21 april, gevolgd door die van 27 en 28 april, was het gedaan met de pret. Meer dan de helft van de wijngaarden in Bordeaux kregen het zwaar te verduren, met verliezen gaande van 20 tot 90%. Bij Fontenille kregen de blauwe druivenrassen, die het meeste blootgesteld waren, de grootste klappen.

Maar er moest vooruit gekeken worden. Of eerder, ons niet laten ontmoedigen door deze tegenslag. De maand mei startte warm en met veel zon, en de wijnstokken groeiden dat het een lieve lust was. Door de vrieskou zagen we op een en hetzelfde perceel verschillende fenologische stadia. We moesten er telkens drie keer grondig doorgaan om alles netjes in orde te brengen. Bij de stokken merlot moesten we tot drie keer toe de kleine en onvruchtbare twijgen aan de stammen weghalen. Het ergste was dat we verplicht waren om op sommige percelen te werken, goed wetende dat we daar geen enkele druif zouden oogsten.

En dan, de allereerste keer dat we dat ooit zagen, de maand juni was dan ook warm en vochtig: wijnplanten die wel tropische planten leken! Bij de sauvignon registreerden we een groei van 70 centimeter in één week!

Geen vakantie dus dit jaar. Alles moest in orde gebracht worden om klaar te zijn tegen eind augustus. De oogst startte op 4 september.

Qua vinificatie was geduld de sleutel tot het succes. De groene en vegetale kant zwakte met de tijd af en bood plaats voor aroma’s van citrus, type pompelmoes, zeer kwaliteitsvol. De percelen, het ene al meer door de vrieskou aangetast dan het andere, moesten met de grootste zorg en zeer oordeelkundig geoogst worden. We voerden veel meer analyses en tests uit dan gewoonlijk, om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Maar het was het waard! De droge witte wijnen zijn pittig en zeer expressief.

Op gebied van rosé zijn de cabernets francs zeer expressief.

In rood waren we geobsedeerd door de rijpheid van de pitten. We hebben wijngaarden geoogst die deels door de vrieskou waren aangetast om fris fruit te bekomen, ook al wisten we dat het onmogelijk was om druiven te oogsten waarvan de pitten homogeen rijp waren. De strategie waarvoor we gekozen hebben was een pre-fermentaire maceratie met korte inkuipingstijden. Dit zorgde voor fruitige wijnen met weinig tannine. Daartegenover, voor de wijnstokken die beter werden door wat te wachten, hebben we de kaart getrokken van rijp fruit en rijpe pitten. Op dit moment moeten daar interessante assemblages mee te maken zijn. We gaan dat bekijken na de malolactische gistingen. Hoe dan ook waren het reeds interessante vinificaties. De strategische keuzes op gebied van vinificatie gaan doorslaggevend zijn voor de eindresultaten van 2017. De vinificaties zijn nog niet afgelopen, maar we kunnen reeds spreken van een mooie kleur en fraaie aroma’s, fris en fruitig. Soepele en evenwichtige wijnen die voor een mooi wijnjaar zorgen.

Algemene conclusie: een daling van 40 tot 50% van het volume in Bordeaux, met een oogst die 15 dagen eerder plaatsvond. Veel werk voor een mager resultaat. Maar de aangename verrassing is dat de kwaliteit van de wijnen er staat!

Stéphane Defraine, Château de Fontenille

Voor meer “News”, klik hier

 

Geef een reactie