26 sur Vin, een restaurant dat van wijn houdt

08/03/2019 - In het Zwitserse Chavannes-de-Bogis, tussen Genève en Nyon, niet ver van de Franse grens, trekt het Best Western Hotel een internationaal zakencliënteel aan, naast de vele Zwitserse en Franse habitués.

 Dit groot complex is perfect voor werkcolleges en zakelijke afspraken, met zijn grote zalen en terrassen (met zicht over het Meer van Genève), maar er wordt ook een kwaliteitsvolle keuken aangeboden, zonder de wijnen te vergeten!

« 26 sur Vin »


Manager Christoph Zen Ruffinen is een groot wijnliefhebber maar tevens een uitstekende marketeer. Zo besloot hij het accent op wijn te leggen. De muren van de receptie die naar het restaurant leiden, met daarop een gigantische kaart van de Zwitserse wijnstreken, geven reeds de toon aan.
Om de buitenlandse gasten te prikkelen, en hopelijk te verleiden, wordt er gefocust op Zwitserse wijnen, zowel van bekende wijnmakers als kleine en minder bekende. De naam van het restaurant nodigt uit om op wijnreis te gaan: 26 sur Vin, refererend naar de 26 kantons van de Zwitserse Bondsstaat.

Om het spannend te houden, wisselt de wijnkaart regelmatig. Elke twee weken wordt er een speciale wijnkaart samengesteld die wijnen van een bepaalde regio in de verf zet. Ik ben er twee keer geweest en kon zodoende de selectie van het Pays des Trois Lacs proeven en nadien die van Grisons, en hun verbluffende pinots noirs (onder andere).
Dit systeem werkt omdat het de nieuwsgierigheid aanwakkert, en ook omdat de wijnen met veel zorg gekozen zijn in samenwerking met Swiss Wine.

Nog apart is dat Chavannes in een wijnregio ligt, vlak bij Founex (Vaud) en niet heel ver van de wijnstreek van Genève. Maar het hotel gaat echter verder dan het lokale aanbod. En ‘lokaal’ is bovendien relatief. Zwitserse wijn mag dan voor een buitenlander lokaal lijken, maar wanneer hij voor een Zwitser uit een ander kanton komt, is het bijna een buitenlandse wijn! Deze Best Western speelt daar prima (en slim) op in en ik durf ervoor wedden dat zelfs wijnbouwers van de regio daar blij om zijn, want van tijd tot tijd kunnen ze andere Zwitserse wijnen proeven, uit andere streken.

Bordeaux bij alle maaltijden

Met dit in het achterhoofd moet ik opeens denken aan een verkozene van de stad Bordeaux die verontwaardigd reageerde omdat er in de hotels van de stad andere wijnen dan bordeaux worden geschonken.
Maar heeft hij wel eens aan al die Chinezen, Russen en Japanners gedacht die twee dagen in Bordeaux verblijven voor een werkcollege, een zakendeal of een reis van het type « Europa in twee weken » en dat die misschien ook wel zin hebben om een keer iets anders te proeven, andere wijnen van andere druivenrassen, uit andere regio’s ? Net zoals deze reizigers geen zin hebben om enkel lamproie aux Côtes-de-Bourg te eten, lam uit Pauillac, rundvlees uit Bazas of cannelés de Bordeaux? Zelfs rasechte Bordelais doen dat niet ! Net zoals Normandiërs niet elke dag pannenkoeken met calvados eten of Bretoenen kreeft met chouchenn.

Dit gezegd zijnde zou ik het als klant evenwel prettig vinden dat een restaurant in Beaune me, door middel van een wijnkaart die regelmatig verandert, niet alleen wijnen uit diverse appellations van de Côte-de-Beaune doet ontdekken, maar ook wijnen uit andere regio’s van Bourgogne, zelfs uit andere regio’s in Frankrijk, voor zover de wijnen goed gekozen zijn. Idem voor restaurants in de Loirestreek, de Elzas, Sud-Ouest, Languedoc, Toscane, Rioja of de Douro.
Trouwens, deze aanpak zou ook voor habitués het wijnplezier vergroten. Bij deze, hoedje af voor meneer Zen Ruffinen!

www.hotel-chavannes.chwww.facebook.com/26survin.ch

Hervé Lalau

Geef een reactie