Beaucastel: de primeurs van de familie Perrin

25/09/2019 - 2018 was een vreemd wijnjaar. In het zuiden was het regenachtig, terwijl het noorden een nooit eerder geziene droogte kende. Ondanks de vertraagde rijping, hagel en meeldauw kwam de zuidelijke Rhône er nog goed vanaf. De oogst was van een prima kwaliteit, maar het volume daarentegen was niet altijd top. Enkele wijngaarden van Beaucastel werden aangetast door meeldauw, zoals deze vlak bij Coudoulet waar amper nog 40% van de oogst overbleef.

De primeurs

Wijnen “en primeur” proeven is een uitstekende manier om het wijnjaar te evalueren. In dit geval gaat het over de wijnen van 2018. Zoals elk jaar stelde de familie Perrin ons hun primeurwijnen voor, waarna wij een aantal sommeliers uitnodigden die ze blijkbaar erg goed vonden. Dit zijn hun bevindingen, aangevuld met mijn proefnotities.

Château de Beaucastel 2018 – Châteauneuf-du-Pape rouge

Expressieve geur van rijp fruit met een kruidig accent, de garrigue stuift uit het glas! Het hout is momenteel nog zeer duidelijk aanwezig, maar dankzij het enorme potentieel van deze wijn moet dat goed kunnen versmelten. Heel complexe wijn met indrukken van zwart fruit, kersen en bosbessen. De schitterende en prachtige tanninestructuur is reeds goed geïntegreerd. Fraaie lengte ook. Ik kan haast niet wachten om deze wijn binnen vijf jaar te proeven.

 

Deze proefnotitie is van Tom Ieven, Beste Sommelier van België 2018. Antoine Lehebel, Beste Sommelier van België 2014 en halve finalist van Best Sommelier of the World 2019, start eerst met de kleur… 

Fonkelende kleur waarin we een zekere extractie opmerken. De geur is ingetogen, maar typisch voor Beaucastel: rijp fruit, specerijen en een minerale toets, gerookt en bijzonder complex. Er is een ook floraal accent dat voor extra intensiteit zorgt, gevolgd door indrukken van wierook, rozenblaadjes en licht ingedroogde viooltjes.
Deze wijn is nog piepjong, maar we ontdekken er nu al de aromatische complexiteit in. Zelfs in dit stadium is hij reeds aangenaam, met de smaak van een grote wijn, goed gemaakt en uitermate fluwelig, met goed aanwezige tannines en knappe zuren die voor frisheid zorgen, zeer evenwichtig. Fruitig, sappig en totaal niet vermoeiend of uitdrogend. De lengte is erg goed en ook de tanninestructuur blijft mooi overeind tot helemaal op het einde. Echt een grote wijn met een minerale finale waar we het terroir van Châteauneuf in terugvinden. Een grote Beaucastel uit een mooi wijnjaar. Fraaie wijn, alles is aanwezig! Ronduit schitterend. Blij dat hij gebotteld zal zijn! 

Voor Andy de Brouwer, 1e Maître d’Hôtel 2019 Prosper Montagné, Sommelier of the Year 2012, is deze Châteauneuf… 

Een concentratie van paarsachtig rood en zwart fruit met een heerlijke geur van donkere kersen en vlierbessen, primaire aroma’s van een groot terroir. Het fruit is onwaarschijnlijk precies en zacht, alsof we ons in een kelder bevinden waar vers druivensap uit de pers loopt. De smaak is een ontmoeting van geconcentreerd zwart fruit met fluwelige tannines en een zurig puntje. Deze apotheose gaat door tot in de finale! Geen enkel verwijt, behalve aan onszelf, omdat we hem lang voor zijn adolescentie proeven. Een veelbelovende wijn die het verdient om nog enkele jaren te bewaren. Maar wat is dit reeds lekker nu!

Hier valt niets meer aan toe te voegen, zoveel is duidelijk.

Over naar de Coudoulet van Beaucastel, becommentarieerd door Antoine Lehebel

Coudoulet de Beaucastel – Côtes-du-Rhône rouge 2018

 Fonkelende en uitnodigende kleur met een geur van licht confituurachtig fruit, typisch Côtes-du-Rhône, mooi rijp, heel expressief en aantrekkelijk. Frambozen, aardbeien en krieken op alcohol, afgewerkt met een beetje witte peper dat voor meer complexiteit zorgt en typerend is voor de regio. De aanzet is heel eerlijk en bijzonder sappig. Geen wrange smaak, weliswaar met duidelijk aanwezige tannines, vrij strak, maar reeds goed geïntegreerd. En met een prachtige lengte.
Dit is een wijn die heel compleet gaat zijn, fruitig, sappig, open en met een fluwelige textuur. De tannines zijn er, maar zorgen er vooral voor dat het geheel mooi omkaderd wordt. Ook de alcohol is goed aanwezig, warm, maar we zitten nu eenmaal in het zuiden. Dit is normaal en datgene ook wat we verwachten, maar het is totaal niet storend. Prettig is dat het een rasechte côtes-du-rhône is, tegelijk een wijn die door zijn fruit en structuur duidelijk boven het gemiddelde uitstijgt.
Zijn krokante smaak is verbijsterend. Veel meer open dan de geur, worden we van smaak verwend door een fruitgom waar rood en zwart fruit samensmelten, aangevuld met indrukken van fijne specerijen en aromatische planten.

Meer naar het noordoosten buigt Tom Ieven zich over de Vinsobres.

“Les Hauts de Julien” Vieilles Vignes 2018 – Vinsobres

Zeer aromatische geur en rijp van smaak, echt heel fruitig waarin we bramen en kersen herkennen. Vlak daarna komt het cederhout opzetten, maar ook een zeer elegante toets van witte peper. De tannines zijn rijp en soepel.

Antoine Lehebel vult aan

Dankzij de syrah zien we een duidelijk verschil van kleur, donkerder en zeer vol met roodpaarse tranen. Charmante geur met daarin veel rijp zwart fruit, specerijen en viooltjes. Net zoals in de kleur vinden we ook hier een enorme densiteit terug. Piepjong maar reeds met fijne houttonen, waaronder sandelhout, cederhout en kaneel. Heerlijke geur van syrah, erg zuidelijk, maar niet overdreven of vermoeiend.
De smaak is heel open, intens en compact, zeer aromatisch. In het begin krijgen we een vrij duidelijke toets van zoethout, gevolgd door rijp zwart fruit, geleien van bosbessen en bramen die mooi ingekookt en geconcentreerd zijn. Duidelijk aanwezige en krachtige tannines, maar rond en fluwelig, uitstekend geïntegreerd. Knappe lengte ook. De alcohol zorgt voor meer rondeur en generositeit. Reeds nu prettig om te proeven.

Andy de Brouwer sluit af

Donkere kleur met hints van violet, waarvan de gekleurde tranen alvast de concentratie en het alcoholgehalte aanduiden. Ook de geur is geconcentreerd en doet denken aan bramen, vlierbessen en crême de cassis met accenten van zachte specerijen, szechuanpeper, zoethout en ruby chocolade.
Eerlijke smaakaanzet met knapperig zwart fruit. De materie en de textuur zijn fluwelig en omwikkelen het geheel. Een toets van hout zorgt voor een getoaste indruk. Ontzettend smakelijk en geconcentreerd, gesteund door de alcohol, met een veelbelovende finale.
Vandaag is deze wijn natuurlijk nog veel te jong, maar hij verdient het om even vergeten te worden in de kelder, om nadien zijn grote entree te maken. Verder is er nog die indruk van mokka en die vrij discrete toets van zoethout, bijzonder intrigerend, waardoor we de momenteel nog wat ruwe tannines beter de baas kunnen. Ze versterken trouwens het strenge karakter van deze wijn en het is in de finale dat het terroir van Vinsobres er pas echt doorkomt. Heel genereus toont hij ons al zijn potentieel, want zowel fruitig, floraal als kruidig.

De Gigondas L’Argnée wordt becommentarieerd door Tom en Andy

 “L’Argnée” Vieilles Vignes 2018 – Gigondas

 De geur is tegelijk fijn en intens met duidelijk herkenbare impressies. Krachtig en goed gestructureerd valt hij in de smaak door zijn rijp fruit dat aan krieken en bosaardbeien doet denken. Het hout volgt daarna en zit op de achtergrond. Zijn bedwelmend karakter wordt goed in evenwicht gebracht door het fruit en de zuren. Een wijn met zeer elegante tannines en een oneindig lange afdronk, aldus Tom.

Voor Andy bezit deze wijn een helder robijnrode kleur met paars en een geconcentreerde geur van rood en licht zurig fruit. De alcohol is duidelijk aanwezig, maar precies daardoor worden de heerlijke en veelbelovende aroma’s versterkt. Eens in het glas komt het terroir van Gigondas knap tot uiting, met toetsen van vuursteen en impressies van garrigue. De smaakaanzet is breed en super verleidelijk.
Ondanks zijn jonge leeftijd is deze wijn toch evenwichtig, dankzij een goed gedoseerd houtgebruik en de alcohol die omwikkeld wordt door het geconcentreerde fruit dat geboost wordt door de zuren. Van zodra hij gelanceerd wordt, kun je deze wijn drinken omwille van zijn fruit. Maar je kunt hem ook bewaren, hij verdient het !
Vooral zijn zachte smaak vind ik heerlijk, zijn bijna zoete expressie die meesterlijk de goed aanwezige tanninestructuur omwikkelt en zijn lengte met ranke en fruitige zuren.

Nog vier andere primeurwijnen

Gigondas 2018 – Domaine du Clos des Tourelles

Robijnrood met violet, heel expressief met geurindrukken van rood en zwart fruit, vermengd met een hele waaier garriguekruiden. Zacht van geur en boordevol impressies die het potentieel van deze wijn laten doorschemeren, heel uitnodigend en waardoor we zin krijgen om hem onmiddellijk te proeven. Krokant, smakelijk, diepgaand en lang, met ietwat onstuimige tannines. Een karaktervolle wijn, precies waar we van houden. Bloemen, fruit, specerijen, duidelijke minerale indrukken, prima zuren, een aangenaam vetje… hij heeft het allemaal! Om reeds nu van te houden of na een tijdje, beide zijn mogelijk, zonder enige twijfel.

Les Christins 2018 – Vacqueyras

Granaatrood met amethist. Discrete maar heerlijke geur die aan zwarte fruitgom doet denken, zwarte bessen en bosbessen onderstreept door zoethout. Het frisse van deze wijn is sensationeel. Onze smaakpapillen worden erdoor wakker geschud, waarna er fruitige aroma’s van aardbeiboomvruchten, krieken en sleepruimen over onze tong rollen, gekoppeld aan het fruit van in de geur. De tannines zorgen eerst voor een kleine maar zijdeachtige versperring, die echter niet lang standhoudt en plaats ruimt voor een explosie van bessen. Fijne en kruidige finale. 

Les Sinards 2018 – Châteauneuf-du-Pape

Robijnrood met een hint van donkerroze waaruit licht gerookte geuren ontsnappen en een accent van toast, waarop vervolgens aardbeien, rode bessen en kersen worden gelegd. De smaak doet eerst aan krokante burlatkersen denken, waarna we nadien even op de pitten zuigen, om vervolgens over te gaan naar al het andere fruit. De tannines strekken zich uit over een raster met een licht rafelige rand. Een tikje Provençaals van karakter, een mix van fris, genereus en streng.

La Gille 2018 – Gigondas

Karmozijn robijnrood met een fijne geur van rode bessen en frambozen die nog heerlijker worden door de florale parfums van oude rozensoorten met een heel klein beetje peper. In de smaak krijgen we te maken met een fijn en lichtjes strak tannineraster waaruit een fris en fruitig sap sijpelt, waarna het vlezige fruit razendsnel geparfumeerd wordt door indrukken van garrigue.£

http://familleperrin.com

www.cinoco.comwww.sobelvin.bewww.albodrinks.bewww.monardprovino.bewww.vitisvin.bewww.altavina.bewww.lescavesdebordeaux.bewww.lodge-wines.bewww.vaneccelpoel.comwww.justwine.bewww.vigneronprovencal.bewww.fleurdebruyere.bewww.thienpontwine.comwww.wijnhandeldebrabandere.bewww.thegrape1870.bewww.magnuswijnen.bewww.vinifera-finewines.bewww.residence-wijnen.nlwww.sauterwijnen.nl

Marc Vanhellemont 

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie