In Vino Veritas

Despert

La Bourgeoise 2010

Het rijp fruit is nog heel present voor deze witte wijn van zeven jaar oud – abrikoos en perzik, zij het vrij discreet. Na walsen wordt het fruit gecompleteerd met toetsen van anijs en acaciahoning. En zoals dat voor een wijn, afkomstig van een bodem met silex (een selectie van een aantal percelen in Saint Satur) betaamt, komen daar nog enkele gerookte accenten bij.
Deze solide Bourgeoise bezit een vlezige smaak en is heel verleidelijk. De ronde textuur en het goed versmolten hout vormen een knap harmonisch geheel. In de finale proeven we opnieuw fruit, wat citroenzeste en een streepje zwarte bes, heel dynamisch, zonder het bittertje te vergeten dat het recht heeft om te storen en het plezier nog vergroot. Het verbluffende evenwicht, als van een koorddanser, tussen het vette en het pittige van deze wijn, tussen fruit, bloemen en minerale tonen, is niettemin vrij apart.
De discrete charme van de bourgeoisie …
www.henribourgeois.com
www.despert.be

 

Albarino 2014, Rias Baixas, Vina Taboexa

vina-taboexa-albarino-rias-baixas-spain-10532051

Het is de albariñodruif – in de 12de eeuw meegebracht uit het Rijngebied  – die deze jonge appellatie op de wijnkaart heeft gezet. De Rias Baixas met zijn granieten ondergrond kijkt uit op de Atlantische Oceaan en de bodega  La Val situeert zich zuidelijk aan de oevers van de Miño , tegen de  Noordelijke Portugese grens.  Licht goudgele kleur . Een heel expressieve en aromatische neus. Een rijk boeket  witte bloemen, vers gemaaid gras en wat laurier . Een speelse volle mond van rijp citrusfruit met wat appel en algen en de nodige mineraliteit. Een lang droge afdronk met een puntje zout op het einde.  Zowel de Schotse zalm  als de paling voelden zich , jawel, als een vis in het water. De wijn draagt beide vissen en laat hen zo ten volle genieten terwijl de wijn eerst wat verleidt maar finaal vooral de  smaak en textuur ondersteunt.
www.despert.be

Sessantuno Vincenzo Tributo 2014 Primitivo di Manduria DOCG Conte di Campiano

conte_di_campiano_primitivoDe kleur roept impressies op van velours, ergens tussen granaatrood en karmozijn. Bij de geur moeten we denken aan wilde gekonfijte kersen in maraschino, pruimengelei en braambessensiroop. Witte peper en bonenkruid zorgen voor een kruidige toets. De aangename frisheid brengt de rijpe druiven uitstekend in evenwicht, uitermate geslaagd zelfs. Uit dat evenwicht ontstaat een dynamiek die ons constant heen en weer slingert tussen friszuur fruit en zachte specerijen. Aan al deze smaken wordt een toets van gedroogde vruchten gekoppeld, terwijl de zijdezachte tannine alles keurig bij elkaar houdt.
De oogst vindt plaats begin oktober en de druiven vergisten 2 weken in inox tanks. De vele remontages (overpompen) maken de aroma’s en tannine geconcentreerder. De wijn wordt 6 maanden in houten vaten opgevoed. Deze 100% primitivo komt van percelen in het wijnproductiegebied van Brindisi en Tarente in het Italiaanse Puglia. € 12,46 www.contedicampiano.it
www.despert.be

Renaissance 2014 Roger Sabon Châteauneuf-du-Pape blanc

Renaissance Domaine Roger Sabon

Witgoud van kleur ruikt hij in het begin naar gekonfijte sinaas, heel citrusachtig, aangevuld met wat zeste van mandarijn en sukade, vooraleer er naar het florale en het fruitige wordt overgegaan met kamille en sterfruit maar ook met compote van mango en verse munt. In de smaak komen op hetzelfde elan dezelfde aroma’s terug. € 35,00 http://roger-sabon.com
www.despert.be

Een verbluffende 2004 !

Een honderdtal wijnen ontvangen met een leeftijd tussen twee en vier jaar en dan een wijn ontdekken van 2004, dat is verrassend. Verondersteld wordt dat minervois goed kan verouderen. En inderdaad, dit is het bewijs.

TB_jardin

Jardin Secret 2004 Château Tour Boisée

een wijn met een granaatrode kleur die lichtjes geëvolueerd is, ruikend naar een boeket gedroogde bloemen met enkele stengels hooi die aan kruidenthee doen denken. Fruit bezit hij ook, zowel in de geur als in de smaak. Een verbluffend frisse wijn waarvan de mooi versmolten tannines in het vele fruit voor een smakelijke rondeur zorgen. Een fraaie wijn.
40% grenache en syrah, 10% carignan en mourvèdre. www.domainelatourboisee.com
www.despert.be