Languedoc-Roussillon: “Terroirs d’Ambition” op bezoek in België

16-12-2019 - Lezers die me reeds lange tijd volgen op IVV herinneren zich misschien een van mijn artikels waarin ik het over de problematiek van de hiërarchie heb, wat het wijnaanbod van de Languedoc en Roussillon betreft.

Na jaren van debatteren is dit nu werkelijkheid geworden in deze grote wijnregio, ook al wachten sommige AOP’s nog op een goedkeuring van hun aanvraag om toe te treden tot de top van deze piramide.

Maandag 18 november laatstleden had België de eer om deze zeven huidige Crus te ontvangen, tijdens de tweede grote avond die georganiseerd werd in het kader van “Terroirs d’Ambition”, zoals de vereniging van wijnen van de Languedoc en Roussillon deze nieuwe structuur noemt. De eerste avond vond plaats in Parijs, maar voor de tweede avond werd er bewust voor België gekozen. Tal van Belgische wijnprofessionals waren reeds vanaf eind jaren 1980 grote fan van wijnen uit deze schitterende wijnregio, lang voor vele anderen.

De voorstelling en benadering van deze nieuwe structuur 

Aan de top van deze piramide zien we vandaag vijf AOP’s van de Languedoc:

  • AOP CORBIÈRES BOUTENAC, FORCE ET DOUCEUR
  • AOP LA CLAPE,  ÎLE DE GRANDS VINS
  • AOP MINERVOIS-LA-LIVINIÈRE, SINGULIER ET PLURIEL
  • AOP PIC SAINT-LOUP, UN TERROIR ENTRE MÉDITERRANÉE ET CÉVENNES
  • AOP TERRASSES DU LARZAC, LA GENEROSITE DU LANGUEDOC, LA FRAICHEUR DU LARZAC

Uit de wijnstreek van de Roussillon tellen we twee Crus:

  • AOP MAURY SEC en AOP COLLIOURE

Toch een beetje uitleg bij de nieuwe aanpak van deze AOP’s: het is onjuist om deze hiërarchie uitsluitend als een plan te zien dat werd opgelegd door de Interprofession. Het is eerder een manier voor de wijnbouwers om zich te verenigen, hun terroirs en hun wijnen te verdedigen, door samen te werken en een constant hoog niveau te creëren op gebied van wijnkwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding. In die zin is de hiërarchie van de Languedoc, met zijn vier niveaus, minder een piramide en meer een geheel van Russische poppetjes. De kleine hoeveelheid wijn die geproduceerd wordt door deze zeven appellaties domineert strikt genomen niet alle AOP’s van de Languedoc. We moeten dit eerder zien als een voorstelling van grote terroirwijnen door meer ambitieuze wijnbouwers, elk in hun eigen wijnregio.

Bernard Arnould

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie