A van Alsace, A van Algerije

Een toevallige reis tijdens recente proeverijen, zonder enige planning, tussen de Elzas (Alsace, zoals u wilt) en Algerije, met slechts één doel: wijnplezier!

Alsace Pfaff Pinot Noir Griffe du Diable 2015

«La Griffe du Diable» is een gamma van La cave des Vignerons de Pfaffenheim, een wijncoöperatie die een paar jaar terug volledig onder handen werd genomen, en vandaag, buiten deze Pinot Noir, een Gewurztraminer, een Pinot Noir Rosé en een Riesling voorstellen. Deze ietwat mysterieuze naam refereert naar de geschiedenis van een lieu-dit, en meer bepaald naar een rots waarop de duivel zijn klauwen in zou gezet hebben. Wijnbouwers, rotsen, duivels … het blijft mysterieus.
Hoe dan ook is deze Pinot Noir (met op het etiket de klauwsporen in het rood, gezien elk druivenras een andere kleur krijgt) eerst en vooral aantrekkelijk omwille van zijn sappig fruit (aardbeien met peper), waarna we te maken krijgen met tannines en specerijen die lichte krassen op onze tong maken. Opmerkelijk is het goed geïntegreerd hout. Deze welopgevoede Elzasser komt eerst heel discreet over, maar zit niettemin boordevol energie en is veel krachtiger dan verwacht. Toch een beetje duivels …
www.topwijnen.be

Algérie Coteaux de Mascara Koutoubia 2018

Coteaux de Mascara is een wijnregio die na de onafhankelijkheid van Algerije is blijven bestaan, een regio die in de tijd van de Franse aanwezigheid zeer gereputeerd was. Vandaag is de afzetmarkt kleiner geworden, net zoals de wijngaardoppervlakte, maar toch is Mascara nog steeds een vaste waarde. En dat dankzij de vele oude wijnstokken cinsault, grenache en carignan. Een van de voordelen dat er sedert 1962 vrijwel niet geïnvesteerd werd in de wijnbouwsector, is dat het wijngaardpatrimonium bewaard bleef, wat voor het grootste deel uit wijngaarden bestaat die ‘en gobelet’ staan aangeplant.
Grenache en cinsault (plus een beetje carignan), dat is de blend van deze Koutoubia 2018 die geproduceerd werd door de Société des Grands Crus de l’Ouest in Oran.
Het meest opvallende in deze wijn is het pure van het fruit : rood fruit eerst (framboos), gevolgd door zwart fruit (bramen, zwarte bessen). Vervolgens gaan we over naar specerijen, we zitten ten slotte in een mediterraan gebied. Kruiden en specerijen die aan garrigue doen denken, maar ook oosterse specerijen, vooral kruidnagel. Maar wat echt opmerkelijk is, is de verstrengeling van het fluwelige, het soepele van de tannines en de enorme frisheid, zoals een muntblaadje dat een compote van aardbeien opfrist. Met dit genre van wijnen kan Algerije misschien opnieuw zijn plaats opeisen binnen de grote groep wereldwijnen. Koel serveren.
www.gco-dz.com/frhttp://www.les-caves.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie