Alias, by Frédéric Brochet

Alias is de naam van een wijngamma dat ontwikkeld werd door Frédéric Brochet (Ampelidae). Alias staat voor ‘anders’.

Voor Frédéric, die een klassieke opleiding oenologie in Bordeaux volgde, is vinifiëren zonder toegevoegde sulfieten meer dan een uitdaging. Het is een heuse overtuiging!
Na beetje bij beetje de doses sulfieten in al zijn wijnen verlaagd te hebben, besloot hij voor dit gamma totaal geen sulfieten te gebruiken.

Precies zoals dat in deze Alias Pinot Noir (IGP Val de Loire) het geval is, een pinot noir waarvan we er meer zouden willen drinken. Een wijn waarin alle kwaliteiten van dit smakelijke druivenras naar voren komen, eerder dan die van de ene of andere prestigieuze tonnenmaker. Kersen, rode aalbessen, klein zwarte bessen, fruit en nog eens fruit, explosief, speels, dartel, maar ook een wijn met een prima structuur, zachte maar goed aanwezige tannines, een pittige kant, en specerijen.

Zonder zwavel, maar ook vlekkeloos.

Voor zij die zich evenwel zorgen maken: de wijn doorstond de reis vanuit Poitou perfect en houdt sedertdien zeer goed stand (ik opende hem gisteren en plaatste hem in de koelkast).

Zonder zwavel, akkoord, maar zeker niet zonder karakter! Ik vond er de signatuur van Frédéric in terug, de precisie en de rechtlijnigheid die we ook reeds in zijn pinot, zijn sauvignon en zijn cabernet uit het gamma Marigny Neuf terugvinden.

Zijn geheim (dat hij wil delen): kerngezonde druiven oogsten (biologische, wat bewijst dat bio en een onberispelijke sanitaire toestand kunnen samengaan), het contact met zuurstof maximaal vermijden, in alle stadia van de productie voor een smetteloze hygiëne zorgen, zeer snel bottelen, bijna zoals een ‘vin nouveau’. Het was overigens de wijn van 2018 die ik proefde. Alias staat nog voor twee andere rode wijnen (merlot en cabernet sauvignon) en een witte wijn op basis van sauvignon.

Moraal van het verhaal: beter een kwaliteitsvolle alias dan een onrechtmatig toegeëigende grote naam. 

www.ampelidae.com
http://basin-marot.bewww.thienpontwine.com  – www.pallaswines.nl  – www.wellofwine.nl  –  www.cavino.chwww.cavesa.ch

Hervé Lalau

Voor meer “Portret”, klik hier

3 generaties

Geef een reactie