Anjou blanc binnenkort ook ‘premier cru’?

04/10/2017 - Wijnbouwers van Anjou blanc, droog gevinifieerd, zijn opnieuw vertrokken opdat hun wijnen zouden erkend worden als ‘premiers crus’. Aan de oorsprong van dit initiatief ligt Patrick Baudoin.

Al heel lang vecht hij tegen de achteruitgang van dit groot druivenras van Anjou dat in de 19e eeuw goed was voor 3/4 van de productie binnen Maine-et-Loire. Vandaag staat dit druivenras voor 5% droge witte wijnen met een herkomstbenaming (Anjou, Savennières, Saumur …), een percentage dat iets lager zit dan dat voor de zoete wijnen en de helft minder dan voor de schuimwijnen.

‘Het juiste economische model om chenin te behouden en ervan te leven, hebben we nog niet gevonden’, vertelt Patrick Baudoin. Samen met de vereniging Loire Renaissance brengt hij sedert 2000 een aantal overtuigde wijnbouwers samen om het INAO aan te sporen om hun droge witte wijnen binnen de AOC Anjou te erkennen als ‘premiers crus’. Sedert 2013 volgen een 60-tal wijnbouwers, samen goed voor ongeveer 100 hectare, een speciaal handvest: 100% chenin, aangeven van oogsten per perceel, manuele oogst, een hoger alcoholpercentage door natuurlijke rijping, zonder verrijking, en een langere rijpingstijd. Doel is om de grote witte cheninwijnen beter te kunnen onderscheiden, wijnen met een specifieke finesse die de aanleg hebben om hun terroir perfect te weerspiegelen, met name de schist op de hellingen, wijnen met een volmaakt evenwicht tussen levendigheid, fruitigheid en mineraliteit.

Het dossier is momenteel in handen van het INAO. Eerder dan te werken richting een piramidaal systeem zoals in Bourgogne, lijkt het organisme liever richting een identificatie en een classificatie van lieux-dits te gaan, zoals dat recent in Muscadet het geval was. Voor de droge witte wijnen van Anjou zijn er niet meer dan een 10-tal lieux-dits. Hun erkenning zal uiteindelijk de wijnbouwers er niet van weerhouden om het over ‘premiers crus’ te hebben, daar kunnen we nu reeds van op aan.

Laurent Bromberger

Met dank aan www.Paris-Bistro.com  die de toelating gaven dit artikel te publiceren.

Voor andere “Opinie” artikels klik hier

Geef een reactie