Anjou Noir – Deel 2: drie domeinen, drie expressies van chenin

13/06/2019 - In tegenstelling tot Domaine Boudignon liggen de percelen van La Bergerie hoofdzakelijk in Anjou, eerder dan in Savennières. En van de 5 ha bij Thibaud Boudignon gaan we hier over naar 36 ha. Een verschil van grootte dus, van geschiedenis en van de interpretatie van chenin.

Domaine de la Bergerie

Link deel 1 Thibaud Boudignon

Reeds acht generaties lang zijn ze in de familie Guégniard wijnbouwers van moeder op zoon of van vader op dochter. Domaine de la Bergerie werd in 1961 door Yves’ grootmoeder ‘à la bougie’ gekocht (via een openbare verkoop), destijds een karaktervolle dame van 37 jaar die het domein in haar eentje runde. Deze aankoop werd aan het familiaal wijnpatrimonium toegevoegd. In 1964 liet ze het domein over aan haar dochter Marie-Agnès, het begin van een lange renovatie van de wijngaarden. In 1979 vervoegde Yves zijn ouders op het wijndomein. Hij was de zevende generatie wijnbouwers en een van de wijnboeren van de linkeroever, die na bekendheid verworven te hebben in de streek van Layon in de jaren 1990, de Loire overstaken om met hun wijnervaringen naar Savennières te trekken.

De achtste generatie aan het roer

Vandaag zijn het de twee dochters van Yves en Marie-Annick Guégniard die het wijnbedrijf in Champ-sur-Layon runnen. Anne, de oudste, startte in 2007 met haar vader te helpen en sloot zich in 2010 bij het bedrijf aan. Zeven jaar later kwam Marie erbij, de jongste zus. In 2018 namen beide zussen het domein over. Zodoende wordt de familietraditie verdergezet en staat momenteel de achtste generatie aan het roer. In tegenstelling met Thibaud Boudignon bijvoorbeeld, vertrokken Anne en Marie niet van een wit blad. Ze moesten (en moeten nog steeds) rekening houden met de keuzes van hun vader van meer dan dertig jaar geleden, bovenop de emotionele band die ze met het wijndomein hebben. Sedert 2010 startte Anne met een voorzichtige overgang richting bio. Zoals ze zelf zeggen is Anne de zus van de ideeën, terwijl Marie meer die van de actie is.

Wijnen van meer recente jaargangen lijken reeds meer richting de stijl van Anne te gaan, met meer strakke wijnen, minder weelderig. Ik twijfel er niet aan dat deze twee sympathieke zussen verder zullen evolueren, op zoek naar de meest pure expressie van hun terroirs op een sokkel van schist.

Droge chenins

Dankzij de 36 ha wijngaarden is de productie vrij divers met daarin vijf wijntypes, van droge witte wijnen over een rosé, een schuimwijn, rode wijnen, tot zoete witte wijnen. Voor dit artikel beperk ik me enkel tot de wijnen op basis van chenin.

Sous la Tonnelle 2018   AOP Anjou Blanc

De naam zegt het goed (sous la tonnelle, vrij vertaald: onder de pergola met wijndruiven), want deze 100% chenin is een witte wijn die perfect is om met een stel vrienden te drinken, in de schaduw van de pergola uiteraard. Fruitig, fris, soepel, floraal en met accenten van citrusvruchten. Heeft geen hout gezien.

Les Pierres Girard 2017   AOP Anjou Blanc

Cheninstokken van 40 tot 45 jaar oud op een ondergrond van klei met schist, vlak bij het domein gelegen in Champ-sur-Layon. De druiven worden geel en rijp geoogst, zonder enig spoor van botrytis. Vervolgens worden ze traag geperst en gaan ze voor de gisting in barriques van 400 l. De geur start met citrusvruchten, geel fruit en gaat over naar een mooie en levendige smaak met een fijn en mineraal bitter dat voor extra frisheid en persistentie zorgt. 

Vauchaumier 2016   AOP Anjou Blanc

Een recente cuvée van druiven die te midden van de Clos van Château de Chanzeaux staan aangeplant op een ondergrond van schist. Apart is dat het enerzijds om een perceelsgewijze selectie gaat en anderzijds dat de wijn in aardewerken kruiken werd opgevoed. De aanzet is zacht en gaat over naar een strakheid met zilte en minerale tonen. Het terroir en het sensuele van het fruit gaan prachtig samen, wat voor een wijn zorgt met een lange en elegante finale.

Chaume 2017   AOP Anjou Blanc

Wanneer dit terroir vaak voor zoete wijnen zorgt, bewijst deze cuvée afkomstig van cheninstokken tussen 25 en 60 jaar oud dat hier ook grote droge witte terroirwijnen kunnen vandaan komen, zonder enig spoor van botrytis. De geur is uitermate elegant, de smaak licht, gracieus en strak tegelijk, door de fijne zuren en zilte minerale tonen die het lichtjes ronde van het rijp fruit omwikkelen. Aangenaam mineraal bitter in de finale.

La Croix Piquot 2015   AOP Savennières

Een bodem van zandsteen met veel schist en eolisch zand in het uiterste oosten van de herkomstbenaming, zorgt voor een wijn die perfect het zonnige wijnjaar aan de kracht van het terroir koppelt. Gisting en opvoeding van 18 maanden ‘sur lies’ zonder bâtonnage in inox tanks. Wit fruit, citrusvruchten, evenwicht en precisie, met een finale met verkwikkende minerale impressies, typisch Savennières.

La Croix Piquot 2016   AOP Savennières

Ander wijnjaar, andere nuances, met indrukken van exotisch fruit, meer sappig van smaak en omwikkeld rond minder strakke minerale impressies, maar met dezelfde persistente finale met mooie en minerale bitters. 

Clos le Grand Beaupréau 2016    AOP Savennières

Nabij La Coulée de Serrant en La Roche aux Moines is deze Clos de hoogste punt van de appellation. Dankzij de open ligging speelt de wind een zeer grote rol in het minerale van dit zanderig en schistrijk terroir met eolisch zand en vulkanisch rotsgesteente. We hebben hier te maken met een meer genereuze wijn, krachtiger ook, met tegelijk een mooi bitter en strakke minerale indrukken van de schist en het vulkanisch gesteente.

Zoete en likoreuze chenins

Le Clos de la Bergerie 2017    AOP Coteaux du Layon

Een eerste vrij vroege oogstbeurt wordt gevolgd door nog drie andere, wat resulteert in een wijn met een opmerkelijk evenwicht tussen suikers en zuren. De smaakaanzet is zacht en rond en gaat vervolgens over naar het frisse van gekonfijte citrusvruchten die richting een luchtige finale gaan. Gisting en opvoeding voor 100% in tanks.

Le Clos de la Girardière 2016    AOP Coteaux du Layon Rablay

Een bodem van zand en kiezel, afgewisseld met schist, zorgt voor een wijn waarvan de eerste druiven geplukt worden wanneer ze licht ingedroogd zijn, gevolgd door verdere plukbeurten wanneer ze door botrytis zijn aangetast. Aroma’s van gekonfijte ananas en rijpe perzik, maar vooral met een mooi evenwicht ondanks zijn 120 g restsuiker. De wijn is duidelijk ronder dan de vorige, maar blijft niettemin fris en puur. Ook hier kent de wijn enkel een opvoeding in tanks.

Chaume 2015   AOP Coteaux du Layon 1er Cru Chaume

Dit is de eerste likoreuze wijn van de reeks met een hoog suikergehalte (160 g voor 11° alcohol) en fraaie zuren dankzij druiven die voor het grootste deel met botrytis waren aangetast. Maar in het hart van de wijn ervaren we een minerale frisheid van de bodem van zandsteen met schist die voor energie en evenwicht zorgt. Aroma’s van zachte abrikozen, kweeperengelei en zoet vruchtvlees van perziken. Gisting en opvoeding in vaten van 400 l gedurende 18 maanden.

Quarts de Chaume 2015    AOP Quarts de Chaume Grand Cru

Dankzij de nabijheid van de Layon kan de botrytis in deze Grand Cru-wijngaard optimaal ontwikkelen, wat resulteert in een wijn met 180 g restsuiker voor 11° alcohol. De complexe geur van fruitgom, gekonfijte ananas en abrikoos wordt beantwoord door de brede smaak, rijk en weelderig, die tegelijk ook verbluffend evenwichtig is. Het terroir van schist en zandsteen countert enigzins de rijkdom van deze wijn, bovenop zijn opvoeding in barriques van 400 l die hem knap intoomt en opnieuw kadert. Een uitzonderlijke likoreuze wijn, complex, karaktervol en persistent.

Merken we grote verschillen op wanneer we de wijnen van aflevering 1 met die van aflevering 2 vergelijken? In het algemeen bemerken we bij Domaine de la Bergerie een meer lichte en luchtige toets, in vergelijking met de kracht van de wijnen van Thibaud Boudignon, die soms wat streng zijn in hun jeugd. Maar beide domeinen brengen authentieke en duidelijk terroirgelinkte cheninwijnen die we aan iedereen kunnen aanbevelen die van pure, vitale en precieze wijnen houdt.
www.domainebergerie.fr
www.compagnonsdubienboire.be

Bernard Arnould

BINNENKORT, HET VERVOLG VAN DE TRILOGIE:
Deel 3, Clos de l’Elu

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Anne-Guegniard

Geef een reactie