Anjou noir – Deel 3 : drie domeinen, drie expressies van chenin

01/07/2019 - Voor dit derde domein uit onze Anjou Noir-trilogie trekken we naar Charlotte en Thomas Carsin. Thomas was meerdere jaren wijnconsultant in Champagne en in de Provence, en studeerde daarvoor zeebiologie. De 25 hectare wijngaarden van dit koppel situeren zich rond het dorp Saint-Aubin-de-Luigné.

Deel 3: Clos de l’Elu

Link deel 1 : Domaine Thibaud Boudignon
Link deel 2 : Domaine de la Bergerie

De wijnen van Clos de l’Elu proeven is als binnenkomen in een andere wereld. Hetzij anders dan de twee vorige domeinen uit onze trilogie. Weliswaar minder in vergelijking met de bodems en de onderlagen van dit domein, want ook bij hen is de sokkel van schist omnipresent, maar wel op gebied van werkfilosofie.
De eerste keer dat ik hun wijnen proefde was tijdens een degustatie in Brussel, nadat dit koppel pas enkele jaren daarvoor gestart was. De precisie en het pure van hun wijnen is me altijd bijgebleven.
Ik besloot hen in april jongstleden te bezoeken omdat ik me nog goed enkele cuvées van hen herinnerde, een zeer ongewone sauvignon en een rode met een opmerkelijk aroma.
Het koppel Carsin koos er inderdaad voor om een andere weg in te slaan, die van het ‘creatief en natuurlijk wijnmaken’, waardoor hun wijnen een eigen gezicht kregen. Vanaf wijnjaar 2018 kozen ze er trouwens voor om al hun cuvées op de markt te brengen onder het Vin de France-label, waardoor ze niet langer gebonden zijn aan de voorschriften en beperkingen van de AOP en meer vrijheid van expressie hebben.

Het werk in de wijngaard en vinificatieruimte

Dat ze voor een biologische manier van wijnbouw kozen is haast als vanzelfsprekend. In de wijngaard krijgen de zure bodems weinig organisch materiaal om een overdreven groei tegen te gaan. Een natuurlijke groei van onkruid in de winter zorgt ervoor dat de structuur van de bodems bewaard blijft en beschermt ze tegen erosie. In de lente worden de bodems bijna volledig omgeploegd, waardoor het onkruid eronder gaat en de druk door de spontane groei van wilde bloemen, kruiden en planten in de wijngaard beperkt blijft. Het doel van dit alles is gezonde en rijpe druiven oogsten.
In de vinificatieruimte wordt niet gekneusd, niet verpulverd, en komt er geen chemie aan te pas. Eén kweekgist per perceel zorgt ervoor dat de gistcellen voor de fermentatie hun werk doen, met als doel de terroirs te respecteren.
De rode wijnen zijn voor 90% op basis van maceraties/infusies van volledige druiventrossen. De duur en de opvolging varieert al naargelang de percelen, de druivenrassen en de wijnjaren.
De witte wijnen gisten in tanks of in barriques, zonder enige haast. De opvoeding van de wijnen duurt minstens 8 maanden en worden zelden gefilterd.

Chenins op bodems van zandsteenachtige schist

 Net zoals bij de twee vorige domeinen, heb ik het enkel over de wijnen op basis van chenin.

Bastingage 2017 AOP Anjou blanc 

Deze wijn is het resultaat van drie terroirs: Barres, Chaume en l’Aiglerie. De druiven van Barres en Chaume, met bodems van zandsteenachtige en brokkelige schist, werden apart gevinifieerd en vervolgens geblend. Het terroir van l’Aiglerie zorgt voor meer fruitimpressies in de wijn, dankzij de zuidoostelijke ligging. Barres zorgt voor een aangenaam bitter en Chaume, met zijn rotsachtig terrein van schist, zorgt voor extra spanning in de wijn. De opvoeding van 15 maanden in barriques zorgt ervoor dat alles meer gepolijst overkomt, inclusief een volledig malolactische gisting.
De smaak zit gestructureerd rond het zachte van goed rijpe druiven, een vetje, wat tannine en een knappe minerale spanning.

Ephata 2016   AOP Anjou blanc 

Deze cuvée van wijnstokken van meer dan 70 jaar oud onderging een vinificatie van 1 jaar in zandstenen amforen van 10 hectoliter, gevolgd door een opvoeding van 1 jaar in gebakken aardewerken kruiken van 140 liter, inclusief een volledige malolactaatgisting.
De geur doet denken aan exotisch fruit. De smaak begint zacht en strekt zich verder uit dankzij een onderliggende spanning, vol en diepgaand, maar met een meer uitvoerig design in vergelijking met de wijnen van de domeinen uit deel 1 en 2 van deze trilogie.

www.closdelelu.com
http://troca-vn.be www.vivelevin.be 

Bernard Arnould
Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie