Anjou Noir : drie domeinen, drie expressies van chenin

27/05/2019 - Als het ‘land van chenin’ zou bestaan, dan ligt het in Val de Loire. Van Tours over Saumur tot Angers is pineau de loire, zoals de druif lokaal genoemd wordt, de koning van de witte druivenrassen. Zowel op bodems van tufsteen als schist is chenin hét druivenras. Maar ook het werk en de signatuur van de wijnbouwers mogen niet vergeten worden. Een recent bezoek aan drie domeinen in Anjou illustreert het belang van deze dames en heren wijnmakers.

De streek van Anjou Noir bevindt zich op de uitlopers van wat er nog rest van het zeer oud Armoricaans massief ten westen en zuiden van Angers. Deze regio bezit een vrij gevarieerd geologisch substraat waar vulkanisch rotsgesteente, carboonzandsteen en sedimentair gesteente overheerst worden door duizendjarige schist. Helemaal anders dus in vergelijking met de streek van Anjou Blanc, nabij Saumur, dat gedomineerd wordt door kalksteen.

Deel 1 van de trilogie : 

Domaine Thibaud Boudignon

« Men moet over de middelen beschikken om zijn ambities waar te maken » of hoe in één zin de voornemens van een wijnbouwer omschrijven die oorspronkelijk van Bordeaux afkomstig is, nadien richting de Graves en Bourgogne trok, om zich twaalf jaar geleden in de streek van Anjou te vestigen.
Zijn ambitie was grote droge witte wijnen maken. Dat sommige percelen ten westen van de appellation Savennières een enorm potentieel bezaten, werd hem al snel duidelijk. Te meer in de streek van La Possonnière waar hij dankzij serieuze investeringen Clos de la Hutte en Clos Frémine kon kopen, twee magnifieke terroirs met een rotsachtige schistbodem waar hij in 2012 startte met aanplanten. Aan deze twee schitterende terroirs werd nog een soort van tuin van colluvia gevoegd, meer in het centrum van de appellation: Les Vignes Cendrées.
Buiten Savennières vinifieert Thibaud Boudignon nog de druiven van 2 ha wijngaarden in Saint-Lambert-du-Lattay, om uit te komen op een totaal van 7 ha in productie.
Bekommerd om de complexiteit van de druivelaars en omwille van de uitbreiding van de wijngaarden, plantte hij opnieuw aan met oude ‘sélections massales’ van verschillende origines op verschillende onderstammen. Alle werk in de wijngaard heeft tot doel een natuurlijk evenwicht te vinden en plantenstress te vermijden op deze terroirs die snel opwarmen. Het domein maakt zijn eigen compost om biodynamisch te kunnen werken, met jaarlijks vier tot vijf organische behandelingen, plus het toevoegen van diverse kruidenaftreksels. De opbrengst draait rond de 40 hl/ha, althans dat is de bedoeling.
In 2018 werden de 7 ha wijngaarden in vier dagen geoogst, dankzij een ploeg van een dertigtal plukkers. De druiven moeten rijp zijn, niet overrijp, maar zeker ook niet onrijp. Alles wordt in één keer geplukt, zonder extra plukbeurten. Of zoals Thibaud zegt: « We brengen zodanig veel tijd door in de wijngaarden dat het dom zou zijn om het druivensap, eens de druiven geplukt zijn, niet maximaal te benutten en beschermen. »

Vandaar ook de beslissing om veel tijd en geld in een moderne vinificatieruimte te steken, milieuvriendelijk, waarvan de omgevingstemperatuur en vinificatietemperaturen gestuurd worden door een systeem op basis van geothermische putten. Deze natuurlijke warmteregeling zorgt voor ideale werkomstandigheden, onder meer om de malolactische gisting tegen te houden: « Ik wil geen malolactaatgisting, waarmee ook het bewijs wordt geleverd dat mijn druiven evenwichtig zijn en perfect rijp. »
De gisting en de opvoeding van de wijnen gaat voor 100% door in vaten, zonder débourbage.

Verschillende cuvées van 2018, nog niet gebotteld

Anjou blanc : fris en mineraal, verse citrusvruchten, hint van sauvignon.

Anjou A Françoise : afkomstig van het midden en bovenste deel van de heuvel die uitkijkt op Saint-Lambert. Een wijn met een enorme energie, zeer rechtlijnig en zilt. Opnieuw veel citrusvruchten maar met een iets meer exotische toets waarin een krachtige en minerale lijn loopt.

Savennières Clos Frémine: dit terroir van zand, schist en zandsteen zorgt voor finesse. Ruikend naar mandarijnen met in de smaak een fijn en mineraal bitter bovenop de impressies van druiven en citrusvruchten. Krachtig en elegant tegelijk, met een beetje rondeur dat het minerale omwikkelt.

Savennières Les Vignes Cendrées : deze rijke bodem met aanzienlijk meer klei in de samenstelling zorgt voor een bredere smaak voor de wijn in foeders en voor een meer uitgepuurde smaak voor die in de barriques.

Savennières Clos de la Hutte : dit rotsachtig en zeer groot terroir combineert de kwaliteiten van de andere percelen. Het resultaat is een wijn met heel precieze aroma’s en duidelijke minerale tonen, met een perfect evenwicht tussen mineraliteit en smakelijkheid. Tikje streng met een complexe geur van vuursteen en citrusvruchten, heel precies en snedig van smaak, gevolgd door een luchtige en zilte afdronk.

Cuvées van 2017, gebotteld

Anjou cuvée domaine : pure wijn, elegant, met toetsen van verse ananas, boordevol energie, intens, zilt en met een discreet rond accent waardoor de wijn ontzettend smakelijk is.

Anjou A Françoise : de manier van wijnbouw en keuzes die gemaakt werden, zorgden ervoor dat alle clichés van een warm en droog wijnjaar hier niet van toepassing zijn. Opnieuw een wijn met een krachtige en ziltig minerale indruk, met een finale die zeer lang standhoudt.

Conclusie van dit eerste deel : Thibaud Boudignon maakt wijnen met een heel eigen signatuur. De gedrevenheid van deze man en zijn goed doordacht project zorgen voor uiterst precieze terroirwijnen, puur en diepgaand, wijnen die kracht en energie uitstralen.

www.cavedesoblats.com 

Bernard Arnould 

BINNENKORT, HET VERVOLG VAN DE TRILOGIE:
Deel 2, Domaine de la Bergerie
Deel 3, Clos de l’Elu

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie