Anteprime Toscana 2017: Benieuwd naar 2016 maar vooral naar het wonderjaar 2015

13/04/2017 - Toscane lokt niet voor niets de internationale pers.
Het heeft immers zoveel te bieden en waar wijn is, zeg maar zéér goede wijn ...
De nieuwe jaargang 2016 werd gepresenteerd en die moest concurreren met de in de hemel geprezen 2015.

Voor In Vino Veritas telt enkel de waarheid in het glas.

2016 kende een zachte winter met regelmatige regenval. Hevige regenbuien in de lente verhoogden het risico op meeldauw. Daarop volgden een droge julimaand en voldoende  regenval in augustus. Een zachte septembermaand zorgde gelukkig voor een perfecte rijping. Paolo de Marchi van Isole e Olena wees ons erop dat de weersomstandigheden de laatste jaren alsmaar grilliger, alsmaar paradoxaler worden: zachtere winters en toch sneeuw, koudere en drogere zomers met hevige stormbuien. Telkens een hele uitdaging   om overrijpheid of onrijpheid te vermijden. Groenmanagement, goed gesitueerde terroirs en de type terroirs spelen dus alsmaar een meer cruciale rol.

Na aankomst op Peretola Firenze konden we even acclimatiseren met zicht op de Ponte Vecchio in een niet te missen wijnbar: www.levolpieluva.com. Dan begon het werk, jawel ‘werk’ want zo’n honderd wijndomeinen presenteren hier zo’n vijfhonderd wijnen. En nog is dat slechts een staal van de grote wijnplas die Chianti is met zijn acht subzones: meer dan 3600 wijnproducenten op 15.500 hectare wijngaard ofte 80 miljoen liter wijn.

Chianti 2016

Eerst leek er geen beginnen aan – de kwaliteit was immers uiterst divers – maar tijdens het rondwandelen en ‘speeddaten’ deden we algauw ontdekkingen. En jawel, we ontmoetten hartendieven waarvan er zelfs één hartstochtelijk op zoek is naar een Belgische invoerder.

Principio 2016 Senza Solfiti Aggiunti, Chianti DOCG, Agricola La Svolta

Niccolo Lari werkte in een vroeger leven in een overheidsdienst, maar zoals de naam La Svolta aangeeft betekende zijn passionele overstap naar de wijnbouw een hele ommezwaai in zijn leven. Hij exploiteert nu 5 ha wijngaard – het familiebedrijf telt in totaal 15 ha – op de heuvels rond Firenze en dit is zijn eerste jaargang: wat een primeur! Zijn Principio is 100% sangiovese gedreven zonder toegevoegde sulfiet. Niccolo koos meteen voor organische productie. Bloedrode en rijke intense neus van schitterend  donkerrood fruit met toetsen van cassis en moerbei. In de mond opnieuw rijk fris fruit met zijdezachte tannines en – dankzij het kalkrijke terroir – een mineraliteit die de rondheid zwierigheid verlenen. Zeer lange en sappige finale. Twee dagen na opening had Principio nog niets van zijn verleidelijkheid verloren. Schitterend bij de Toscaanse landkeuken.
www.agricolalasvolta.it

Twee  exemplarische hartendieven : een  amazone en een landmeisje

Tijdens een vrije namiddag, na de degustatie in San Gimignano, bezochten we samen met Herwig en Simone Tenute Guicciardini Strozzi  in Cusona ten noordwesten van San Gimignano (zone 23). Hun Vernaccia viel steeds in de prijzen, dus was dat zeker een bezoekje waard. Dit 530 ha tellende domein is sinds 994 in handen van de prinselijke familie Guiccardini Strozzi. Aartsrivalen van de Medici, verwant met de Mona Lisa, en dus met een rijke geschiedenis en vele relaties met beroemdheden. Prins Girolamo Strozzi – wijnfanaat van petit verdot – bouwde sinds 1998 het wijndomein uit met wijngaarden in de Maremma (Bolgheri, Scansano, Montemassi) en op het eiland Pantelleria.
Prinses Irina jr. ontving ons hartelijk in een besloten sfeer die innerlijke rijkdom en gedrevenheid uitstraalde. We verloren ons hart aan een doodgewone Chianti Colli Senesi en aan een Supertoscaanse IGT, om nog niet te spreken van de andere pareltjes zoals de Ocra. Kiezen is niet alleen winnen, maar ook verliezen.

Titolato Strozzi 2015, Chianti Colli Senesi

Fluweelrood en in de neus rijpe krieken met wat aalbessen en een vleugje granaatappelsap. In de mond opnieuw veel rijk rood fruit met een scheutje opgelegde noorderkrieken en wat zeste van sinaasappel. Een aangename fraîcheur, sober en strak gestructureerd, met fluweelzacht geribbelde tannines: een elegant landmeisje. De finale blijft mooi sappig aanhouden, met stijl. En zeggen dat dit een zogenaamd gewone Chianti is?!

Sòdole 2011, Rosso Toscana IGT

Een volbloed sangiovese van de mooiste druiven – 40 jaar oude stokken – in de allerbeste jaren die na een lange schilweking ook 12 maanden op Franse eiken barriques worden opgevoed. Diepdonker ogend met bloedrode gloed. In de neus veel zwarte kersen en volrijpe krieken met een snuifje chocolade en een toets van peper. Een mond vol rijp fruit met een sappige frisheid. De tannines zijn fluweelzacht en structureren deze gespierde schone stijlvol van kop tot teen. Een elegante en gracieuse amazone. Een adellijke wijn voor bij edel rood vlees.
www.guicciardinistrozzi.it
www.sitalvini.comwww.wijnen-moniez.be  – www.palaisduvin.be

Chianti Classico – Gallo Nero 2015

2015 werd vorig jaar al de hemel in geprezen: gematigde winter, een milde lente met zachte temperaturen, heel warme en droge zomermaanden met vervolgens mooi gedoseerde regenval en koele nachten. De druiven rijpten traag en dus evenwichtig en bereikten zo een optimale fenolische rijpheid: ideaal voor een mooi uitgedoste sangiovese. We waren erg benieuwd wat de sommeliers ons zouden schenken, want hier wordt een journalist bediend als was hij een koning.

We proefden exhaustief alle 76 Classico’s van jaargang 2015 en we weerhielden er zo’n 30-tal. De toppers daarvan waren enerzijds vatstalen van Barone Ricasoli (Brolio), Castello di Fonterutoli, Famiglia Cecchi met hun Cecchi en Villa Cerna, Fietri, Isole e Olena, Stomemnano, en anderzijds reeds de gebottelde wijnen:  Antinori (Pèppoli), Bonacchi, Brancaia, Castello di Ama (Ama), Castello di Querceto, Colle Bereto, Dievole, Podere la Capella, Tenuta di Nozzole.

Verder proefden we een aantal Chianti Classico’s , Riservas en Gran Seleziones uit 2014.  Voor de Classico’s waren we geflatteerd door Istine, Fontodi, Renzo Marinai en Tenuta la Novella. Wat de Riservas betreft vielen wij voor de Marchese Antinori, de Famiglia Cecchi, en de Cortevecchia van Principe Corsini – Villa Corti.  En voor de top van de kwaliteitspiramide kozen we resoluut voor San Lorenzo van Castello di Ama en Riserva di Fizzano van Rocca delle Macìe.

Alweer twee hartendieven: een uit een grote en een uit een kleine familie.

Primocolle di Villa Cerna 2015, Chianti Classico, Famiglia Cecchi

Dit domein van de Familie Cecchi is in Castellina – hartje Chianti – gelegen. Het behoort tot  de meer mediterraan georiënteerde wijngaarden van de appellatie met een ondergrond van klei, zandsteen en mariene fossielen. Het ligt op 250 meter boven de zeespiegel; het is dus een terroir waar de sangiovese uitstekend gedijt. Deze cuvée is een assemblage van 95% sangiovese en 5% colorino. Helder bloedrood. Een frisfruitige neus uitbundig versierd met florale toetsen. In de mond gespannen fruit, glooiend gestructureerd met rijpe tannines en een puntje ziltigheid. Dit alles maakt hem tot een briljant evenwichtige en elegant getypeerde Classico. Laat de Toscaanse terroirkeuken maar komen! Of beter, bezoek Cecchi’s restaurant La Foresteria tussen de wijngaarden. Letterlijk en figuurlijk top.
www.famigliacecchi.itwww.villacerna.it
www.ah.be/producten/wijnwww.raineri.be

Vigna Istine 2014, Chianti Classico, Istine

Dit domein van de familie Fronti is gelegen in het meer oostelijke en warme deel van de appellatie in Radda in Chianti. Dochter Angela Fronti is hier niet alleen geworteld maar heeft het bloed van Iovis = sangiovese door haar aderen stromen. Gepassioneerd gaat zij voor terroir en perceeldifferentiatie. Wij kozen voor haar Vigna Istine. Letterlijk en figuurlijk een ‘top’wijn. De wijngaarden in het warme Chiantihartje zijn heel hoog gelegen (tot 550 m) en hebben een stenige klei- en kalkrijke Albarese bodem die noordwestelijk georiënteerd ligt. De Vigna Istine op basis van stokken geplant in 2002 is een pure en 100% sangiovese. Robijnrood. In de subtiele neus rood fruit met florale toetsen. De mond verrast door zijn finesse en mineralige elegantie. Zachte tannines en wat ziltigheid structureren het fijne en voornamelijk rode fruit. Dit is een Chianti Classico met toekomst en voor de toekomst.
www.istine.it
www.ilsodo.be

Vernaccia di San Gimignano 2016

De DOCG Vernaccia di San Gimignano – DOC sinds 1966 – was nog in volle feestvreugde voor haar 50-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan verscheen een prachtboek met daarin een uitvoerige beschrijving van de druif en hoe ze in cultuur gebracht wordt en  een beschrijving van elk van de 28 zones die de DOCG rijk is (www.vernaccia.it). In het museum voor moderne en hedendaagse kunst proefden we met grote aandacht voornamelijk de nieuwe jaargang 2016. Uit de 83 stalen van 38 verschillende producenten selecteerden wij: Cappella San’Andrea, Casa alle Vacche, Fattoria di Fugnano e Bombereto, Fattoria Poggio Alloro, Fattorie Melini, Il Lebbio, Il Palagione, La Lastra, Macinatico, Massimo Daldin, Palagetto, Panizzi, Tenuta La Vigna, Tenuta le Calcinaie en Tenute Guiciairdini Strozzi. Maar onze ‘coup de coeur’ was:

Castello di Montaùto 2016, Vernaccia di San Gimignano, Famiglia Cecchi

De wijngaarden liggen op zo’n 280 meter hoogte in het gelijknamige dorp ten zuiden van  San Gimignano (zone 9) en hebben een homogene ondergrond van voornamelijk zand met klei. Licht goudgele kleur met een eerder timide, zich traag openende neus van rijp citrusfruit met toetsen van meiklokjes. Een breed aangezette mond van rijp fris pitfruit: witte perziken met een sprankeltje knapperigheid van gekleurde kruisbessen. Een zacht omzwachtelde mineraliteit geeft het rijke fruit een zwierigheid. Rond en fris elegant. Is het chardonnay in die 10% andere druiven die deze mineralige Vernaccia in een bourgognekleedje steekt? Een schitterende aperitiefwijn – bij een breed gamma antipasti  inzetbaar maar ook wel als elegante begeleider van risotto’s en complexere visgerechten.
www.castellodimontauto.it
www.ah.be  – www.raineri.be

Vino Nobile di Montepulciano 2014

2014 was een bijzonder moeilijk jaar, koud met bruuske temperatuurschommelingen en korte maar hevige stortbuien. Een jaar dus dat het metier van elke wijnbouwer op de proef stelt. We degusteerden 37 cuvées waarvan onze genomineerden zijn: La Ciarliana, Salcheto, Romeo, Poliziano, Fattoria del Cerro Icario, Le Bèrne, Nottola, Lombardo en Il Conventino. La Braccesca was de nobelste en veroverde ons hart.

La Braccesca 2014, Vino Nobile di Montepulciano, Fattoria La Braccesca

De gelijknamige Fattoria is een 508 ha groot wijndomein – waarvan 104 ha Vino Nobile –  van Antinori gelegen aan de zuidelijke grens van de appellatie met uitzicht op Cortona. Bezoekers kunnen er hun wijnen degusteren en desgewenst genieten van een verrassende terroirkeuken . Deze Braccesca – hun basiscuvée – oogt donkerrood met diepte en een paarse rand. Hij heeft een overweldigende neus van rijp en heel fris bosfruit, braambessen en blauwe bessen met een vleugje viooltjes. In de mond passeert dezelfde boordevolle korf zwart fruit met knisperige zwarte frambozen. Zeer zachte tannines en een subtiele mineraliteit verlenen deze stevige vleesbegeleider een gracieuse noblesse. Lange en sappige finale met veel fraîcheur, onvergetelijk.
www.antinori.it/passione-in-evoluzione/la-braccesca
www.chateauxvini.bewww.wijnendeclerck.be – www.globalwineries.com – www.ispc.be – www.italvin.be – www.deconinckwine.com

 

Antinori

Het moet gezegd, Antinori is groots én met stijl. We bezochten hun nieuwe winery in Bargino: prachtige Italiaanse architectuur met een poëtische afstemming op de omgeving en ecologisch doordacht. Het is een bezoek méér dan waard.

Naast verleden, heden en toekomst van het Antinori-imperium kan men er genieten in een schitterend restaurant  waar men net als in zijn cantinetta in Firenze stad ) al hun wijnen – zelfs per glas – kan proeven.
www.antinorichianticlassico.itwww.cantinetta-antinori.com
http://lewine.be/fr/portfolio/groupes/marchesi-antinori/

Brunello di Montalcino 2012

En dan last but not least het kroonjuweel van de Toscaanse wijnen: de Brunello di Montalcino. Wij proefden ongeveer 110 cuvées uit het moeilijke jaar 2012. De opbrengst lag zo’n 10 tot 30% lager dan normaal, te wijten aan de zeer koude weken in februari en het koude en natte weer tijdens de bloei. De zomer was droog en zeer warm. De regen van eind augustus zorgde voor de grote opluchting en verlengde de rijpingsperiode van de (laatrijpe) sangiovese.

16 wijnen sieren het kroonjuweel: Cerbaia, Fanti – onze favoriete standaard (www.tenutafanti.it) die we eveneens ter plekke opnieuw mochten degusteren met uitzicht op de abdij van Sant’Antimo – , Il Poggione, La Poderina, Piancornello, Poggio Antico, Tenuta San Giorgio, San Polo, Santa Guilia, Uccelliera, Altesina, Caparzo, Baricci, Belpoggio, Castello di Velona.

De Seleziones – perceelwijnen – van Fanti, Donatella Cinelli Colombini, Caparzo en Banfi waren ronduit schitterend.

We proefden heel wat Rosso’s uit het zogenaamde wonderjaar 2015. Die van de vermelde wijndomeinen profileerden zich als ‘te jonge’ en smakelijke – want nog niet houtdoortimmerd – Brunello’s en dus een koopje voor hun prijs.

Twee Brunello’s spanden de kroon, waarvan één hartendief die bij ons al te koop is en één die hopelijk weldra het hart van een invoerder sneller doet slaan.

Verbena 2012, Brunello di Montalcino, Azienda Agricola Verbena

De sangiovese grosso kreeg vier jaar opvoeding: een jaar op barriques en twee jaar op grote houten vaten – de botti – en tenslotte nog een jaar op fles. Intens diep donkerrood. Een hemels fruitige neus van rood en zwart fruit, kruidig geaccentueerd. Een mond vol vlezige zwarte kersen, sappige en krokante blauwe pruimpjes, wat chocoladesnippers en enkele ledertoetsen. Zeer elegant gestructureerd. Krachtig, harmonieus en finesserijk. Laat de steak van het chianinarund maar komen.
www.aziendaverbena.it
www.bestcaviar.be

Brunello 2012, Brunello di Montalcino, Tenuta Comunali Bartoli Giusti

Tijdens het galadiner in Montalcino zaten we met de eigenares Anna Maria Focacci aan tafel. We hadden geluk want zo ontdekten we zowel haar Rosso als haar Brunello. Samen met haar broer Gino bezit ze een domein van 125 ha – agriturismo enzovoort – waarvan 12 ha wijngaard. Het is een klassieke en stevige robijnrode Brunello. In de neus mooi gerijpt fruit dat zijn frisheid heeft behouden met een tikkeltje kruidigheid. In de mond van begin tot eind stevige en rijpe structuurtannines die smakelijk zijn en de vlezige body elegantie verlenen. Het is een gespierde Toscaan die weet te verleiden tot in de frisse en sappig gespannen finale. Ten onrechte worden deze wijnen nog niet bij ons ingevoerd. www.bartoligiusti.it

En ja, mooie liedjes blijven niet duren … dus is het nu al uitkijken naar de Anteprime 2018.

Johan De Groef

Voor meer IVV dossiers, klik hier

 

Geef een reactie