Antoine-Marie Arena, Corsicaans wijntalent

20/05/2019 - De familie Arena, afkomstig uit de lieu-dit Morta Maio in de wijnstreek van Patrimonio, heeft wijn door de aderen stromen. Generaties volgen elkaar op en verrassen telkens met grote Corsicaanse wijnen. Door de kwaliteit van de wijnen van het koppel Marie en Antoine Arena, leerden we ook het eiland beter kennen. Inmiddels is het de beurt aan de volgende generatie: Antoine-Marie, hun jongste zoon.

De appellation Patrimonio is een kalkachtige enclave in het noorden van het eiland, enerzijds tussen de graniet die grotendeels het moedergesteente van het eiland vormt en anderzijds tussen de schist van de streek van Cap Corse dat nog noordelijker ligt. De wijnstreek van Patrimonio ligt op heuvels die uitkijken op de golf van Saint-Laurent. De bodems zijn hoofdzakelijk samengesteld uit klei en kalk met zeer veel keien. Het mediterraan klimaat wordt getemperd door invloeden van de bergen, de zee en de wind.

De familie Arena

Het is in dit kader dat de familie Arena schitterende wijnen maakt, wijnen waar deze streek duidelijk in tot uiting komt. Antoine en Marie stippelden de weg reeds uit, maar gezien hun leeftijd besloten ze in 2014 om hun wijnpatrimonium over te laten. Het koppel heeft twee zonen en beiden produceren voortaan wijnen onder hun eigen naam. In de wijnstreek van Morta Maio behielden de ouders, Marie en Antoine, echter 3 ha wijngaarden om er hun eigen wijn te maken. Zoon Antoine-Marie daarentegen koos voor de meer koele wijnstreek van Carco, gelegen in de schaduw van een kalkachtige barrière en gericht naar het oosten. Hun andere zoon, Jean-Baptiste, koos voor de meer zonnige wijnstreek van Grotte di Sole die naar het zuiden is gericht. Elk bezitten ze een heel eigen wijnverhaal, waarnaast alle familieleden in goede verstandhouding samenwerken.

Antoine-Marie, een gedreven dertiger

Onder zijn gebruinde huid en rustig uiterlijk schuilt een gedreven wijnbouwer waarmee ik meer dan twee uur praatte over een deel van zijn cuvées, biowijnen met een minimaal gebruik van koper en zwavel.

San Giovanni 2018  – AOP Patrimonio

Deze wijn is afkomstig van een wijngaard waarover Antoine-Marie eerst goed heeft nagedacht, alvorens de maquis te rooien en er vermentinu op aan te planten met een aanplantingsdichtheid van 6600 stokken/ha. Door deze diepe bodem van klei en kalk kunnen de wijnstokken goed tegen de droogte. De wijn ruikt bijzonder fruitig, hoofdzakelijk naar gele citrusvruchten van het type yuzu. Door zijn frisse smaak en licht kalkachtig mineraal karakter is deze wijn uitermate vlot en zeer drinkbaar.

B.G 2017  – Vin de France

Antoine, de vader dus, was de allereerste die een wijn produceerde uitsluitend op basis van bianco gentile, een autochtoon druivenras dat tot dan nog onbekend was. Bianco gentile is eerder rijp dan vermentinu en kon het zonnige wijnjaar van 2017 zeer goed aan. Het resultaat is een wijn met een aangename geur van bloemen, kruiden en citrusvruchten. De brede smaak wordt ondersteund door een mooi bitter, strak en precies, ondanks het meer ronde en zoete dan in andere wijnjaren.

Les Hauts de Carco 2017  – AOP Patrimonio

Deze wijngaard met 15 jaar oude vermentinu op een diepe bodem van stukgeslagen kalk zorgt voor een wijn met veel diepte en toetsen van gekonfijte citrusvruchten. De smaak is fris, strak en heel precies, met steeds dat fraai bitter dat het rijpe fruit en de ronde smaak omkadert. Aan deze aromatische en complexe wijn worden accenten van zachte specerijen toegevoegd, met een interessante zilte toets die richting de lange finale gaat. Een schitterende witte terroirwijn die net zoals de twee vorige enkel inox heeft gezien.

Levendig rood

San Giovanni 2018  –  Vin de France

Een onverwachte blend, gezien het om twee autochtone druivenrassen gaat die oorspronkelijk uit het zuiden van het eiland komen en weinig bekend zijn: carcaghjolu die voor zuren en frisheid zorgt en morescone die voor extra lichtheid en smakelijkheid zorgt. De geur doet denken aan rood pitfruit, terwijl de smaak zeer fris en vlot is, zij het met een prima bite. Deze wijn kende slechts een maceratie van 5 dagen, met als resultaat een sappige, toegankelijke en vlot verteerbare wijn die meer dan voldoende présence bezit.

Carco 2016  –  AOP Patrimonio

Deze 100% niellucciu (Corsicaanse naam voor sangiovese) met een maceratie van 14 dagen en een opvoeding in demi-muids, zorgt voor een wijn met aroma’s van rood en zwart fruit, gedroogde kruiden en een goed aanwezig tannineraster dat echter niet opdringerig is. Omdat de schil van deze druif dik is, kiest Antoine-Marie voor een soort van infusie, eerder dan voor extractie, dankzij een korte maceratie en één remontage. Het resultaat is een karaktervolle wijn die ontzettend fris overkomt.

Memoria 2016 –  AOP Patrimonio

Deze prachtige cuvée komt van een perceel met een bodem van schist dat destijds door Antoine-Marie’s grootvader met niellucciu werd aangeplant. Jammer genoeg blijven er enkel nog 1500 stokken over van de originele ½ hectare. In vergelijking met de Carco valt de intensiteit van deze wijn onmiddellijk op, het sap van de oude wijnstokken, de fonkeling van de schist, een wijn die tegelijk elegant en diepgaand is. Een zeer grote wijn die de identiteit van zijn terroir opeist.

www.sapinot.be

Bernard Arnould

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie