AOP Guadeloupe, IGP Oc en Vin de France van Guffens

19/12/2017 -
Drie nieuwtjes: één uit de Antillen, één van de Pays d’Oc en één van Belgische wijnbouwer in Frankrijk.

AOP Rhum de la Guadeloupe vereenvoudigd

Het handvest van de AOP Rhum de la Guadeloupe wordt binnenkort eenvoudiger en zal voortaan twee officiële types rum tellen : rhum blanc (witte rum) en rhum vieux (oude rum).
Voor deze laatste rum is de minimale rijpingduur in houten vaten drie jaar.

IGP Oc : een verjaardag en enkele cijfers

Zopas vierden de Vins de Pays d’Oc in Montpellier hun 30-jarig bestaan. Het moment ook dat de belangrijke rol werd aangehaald van de drie pioniers destijds: Robert Skalli, Jacques Gravegeal en Yves Barsalou. Tegelijk werden er ook enkele huidige cijfers bekendgemaakt.
Volgens de cijfers van de ODG, met Florence Barthès aan het hoofd, steeg de wijnproductie binnen de IGP Pays d’Oc in Languedoc-Roussillon de afgelopen tien jaar onophoudelijk, gaande van 39% naar 56%.
De drie belangrijkste, aangegeven druivenrassen in de IGP Oc zijn : merlot (ver voorop de andere), cabernet sauvignon en syrah.
Het trio witte druivenrassen zijn chardonnay, sauvignon en viognier.
Gezien deze cijfers kunnen we opmaken dat de IGP Pays d’Oc vooral een product is dat gebaseerd is op de wijnvraag en waarvan de grootste kracht is consumenten wijnen bieden waarnaar ze op zoek zijn.
Maar er zijn ook totaal andere redenen: wijnbouwers die voor de IGP kiezen, niet uit commercieel oogpunt, maar omwille van de vrijheid van expressie in hun wijnen.

En Guffens in deze context?

 ‘Ik weiger dat de instanties van de IGP Vaucluse zich uitspreken over de smaak van mijn wijn’, verduidelijkt Jean-Marie Guffens. ‘Zij zijn er om de feiten te controleren, de druivenrassen, de geografische oorsprong … maar niet om te oordelen’.

Dit doet ons meteen denken aan de verklaringen van een zekere Alexandre Bain, in Pouilly. Maar met dat verschil dat Jean-Marie Guffens niet meteen de regels wil veranderen. Zijn conclusies trekkende uit deze situatie, nam hij zijn syrah zonder zwavel weg uit de IGP Vaucluse en is dat momenteel een Vin de France.
Volgens deze Belgische wijnmaker-négociant is het Franse systeem gebaseerd op terroir ‘zodanig stroef en academistisch, dat dit een handicap is geworden’.

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie