Appellatie Cadillac en Premières Côtes de Bordeaux

We stelden het reeds meerdere keren : wanneer we het hebben over liquoureuze wijnen dan denken we niet automatisch aan « Bordeaux »

Enerzijds, omdat Bordeaux vooral het imago heeft van regio van grote rode wijnen, en anderzijds omwille van het massieve karakter van de Sauterneswijnen zodat andere wijnregio’s, die misschien ietwat makkelijker wijnen maken, hieruit voordeel kunnen halen. Inderdaad, het zijn liquoureuze wijnen die makkelijk soldaat kunnen gemaakt worden en die ook in Bordeaux bestaan!

Cadillac, de miskende

We hadden het reeds over sommige wijnen uit Loupiac of Sainte-Croix-du-Mont, maar nog nooit hielden we halt in de Premières Côtes de Bordeaux binnen de A.O.C. Cadillac. Nochtans, te oordelen naar de proeverij die we vorige maand organiseerden, verdient deze appellatie heel wat aandacht.
Al van oudsher bestaan er enkele interessante domeinen in de Premières Côtes. Maar de naam van hun appellation hadden ze niet altijd mee…
Het dient gezegd dat de wijnbouwers van deze regio, in tegenstelling tot andere streken waar liquoureuze wijnen gemaakt worden, hoofdzakelijk producenten zijn van rode wijnen. Voor hen is het maken van liquoureuze wijnen in zekere zin een luxe. Dit vereist polyvalentie op het vlak van organisatie en heel wat werkijver, zowel in de wijngaard, de kelder als op het vlak van de verkoop. Sinds enige tijd is het niet vreemd dat een wijnbouwer één jaar liquoureus vinifieert, de volgende jaren enkel een droge versie maakt en nadien terug omschakelt naar liquoureus. De wijnbouwers van de Premières Côtes de Bordeaux hebben heel wat persoonlijke financiële investeringen gedaan voor de productie van hun rode wijnen – en bovendien is het op commercieel gebied de laatste dertig jaar heel moeilijk om droge of zoete witte wijnen verkocht te krijgen. Wanneer men over witte rassen beschikt – goede leerlingen van de school Dubourdieu – dan worden die hoofdzakelijk tot droog wit gevinifieerd: een zeer veeleisende en technische productie maar zeker niet allesoverheersend. De liquoureuze wijnen zijn een gans ander verhaal: je moet werkelijk al lef en de middelen hebben om je in dergelijk avontuur te storten.

Door een eenvoudig gebrek aan identiteit

Parallel met deze moeilijkheden op het vlak van de diversiteit van de productie, is er de niet erg duidelijke productiezone voor de productie van deze liquoureuze wijnen. En het feit dat ze niet zo makkelijk te identificeren zijn is zeker een minpunt op het gebied van media-aandacht en populariteit.
Inderdaad, in tegenstelling tot Sauternes, Barsac of Loupiac, is de appellatie Cadillac – betreft uitsluitend liquoureuze wijnen afkomstig van gebotrytiseerde druiven – op geografisch vlak niet zo makkelijk te definiëren. Ze wordt omringd door de zone van de appellatie Premières Côtes de Bordeaux, met Baurech in het noorden en Verdelais in het zuiden. De appellatie Cadillac heeft ontegensprekelijk zijn eigen productievereisten maar dat betekent nog niet dat de bezoeker ook fysiek de wijngaard van Cadillac binnenstapt, wat ongetwijfeld een nadeel is. Daarenboven wordt de appellatie Premières Côtes de Bordeaux wit ontegensprekelijk benadeeld door de meer ronkende naam van de buren – de “Graves supérieurs” – binnen de appellatie “Graves”.

Indien de moeilijke geografische visualisatie van de wingerds van Cadillac ogenschijnlijk onwankelbaar is, dan blijkt uit de proeverij dat de wijnbouwers zich ten volle overgeven aan de geneugten van de botrytis en dat de resultaten vandaag steeds duidelijker merkbaar zijn: in alle geproefde wijnen is de kwaliteit van de druiven en het evenwicht van de wijn pertinent aanwezig. 

Geef een reactie