Arbois van Rolet, Blanc de Noir van Ackerman

23/09/2016 - Chardonnay van de Jura en pinot noir van de Loire, twee stille wijnen, maar uniek binnen hun herkomstbenamingen.
Omdat het drinkplezier ervan zijn gelijke niet kent !

Chardonnay 2012, Arbois, Domaine Rolet ,

domaineroletarboisblancchardonnay2011Dit in de jaren  ‘40 van vorige eeuw door Désiré Rolet gestichte  domein, telt 62 ha wijngaarden verspreid over drie verschillende AOC’s  in de Jura. De zonen Bernard, Guy en Pierre en dochter Eliane gaven het Domein zijn signatuur  (www.vsclub.com) als gevestigde waarde en referentie.
Anders dan hun chardonnay’s met  AOC Côtes du Jura of AOC  Etoile ( een vergelijkende  blinddegustatie tussen die drie chardonnay’s zou zeer instructief zijn; maar dat is voor een volgende  keer), is deze cuvée afkomstig van een wat vettigere  korrelige kalkondergrond. Licht goudgele kleur. We krijgen meteen een rijke  licht gevanilleerde neus met veel rijp wit fruit en toetsen van roze pompelmoes en natuurlijk bedwelmen de witte bloemen. Wat een rijkdom in de mond: prachtig rijp fruit met een sappige  vettigheid en voldoende levendigheid. Diepgang en complexiteit, elegant  gestructureerd waarbij  het  hout – 20% op nieuwe barriques –  mooi is verweven. Voor een 2012 toch weer een pareltje dat over de tong ‘rolet’. Neen we zijn  niet in Bourgogne maar in de Jura, maar dit is wel  chardonnay op zijn best. www.rolet-arbois.com
www.ispc.bewww.goorden-wine.com

rolet-1

Blanc de Noir 2015 Ackerman

ackermanDeze wijn heeft alles om te intrigeren. Eerst is er zijn origine. Op het etiket lezen we enkel de vermelding Produit de France. Een blanc de noir gevinifieerd als een stille wijn, heel courant is dat niet. Bovendien is hij op basis van cabernet franc die zeer rijp geoogst werd op percelen gelegen op schistrijke hellingen. Niet om het even wat dus. Maison Ackerman, toch wel een zwaargewicht op gebied van schuimwijnen van de Loire, brengt hier een soort van ‘couturewijn’. Een originele cuvée die ongetwijfeld interesse oproept bij menig wijnliefhebber. Voor de totstandkoming ervan werd een streng kwaliteitscharter gevolgd: manuele oogst verdeeld over meerdere plukbeurten, opspeuren van botritys, lilliputteropbrengst (20 hl/ha), trage vergisting en opvoeding in contact met de lies gedurende meerdere maanden.
In het glas zien we een fonkelend witgoud. De geur doet onmiddellijk denken aan rijp fruit (appel-peer), met eveneens een puntje acacia. Zonder over te gaan naar het extravagante, behoudt hij een zekere ingetogenheid, waardoor we extra benieuwd zijn. De smaakaanzet is vol, heel weelderig en rijk. Maar dankzij het frisse van deze wijn wordt het struikelblok van zwaar vermeden. In het midden komt er nog een zilte toets opzetten, wat de spanning versterkt en waardoor we nog een trapje hoger gaan. De finale wordt onderstreept door een fraaie toets van zoethout. Wat verlangt een mens nog meer? Wellicht denkt u dat deze wijn een fortuin kost, maar niets van dat: een weggever is het! Op de website van de producent vinden we hem voor € 7,50. Zo blijft er nog wat over om hem te serveren met een lepelhapje van snoekbaars, wat een topcombinatie is. www.ackerman.fr
www.metro.be

17564-650x330-ackerman-cremant-dr

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

Geef een reactie