Armagnac Domaine de Laballe

11/12/2015 - De geschiedenis start in 1820. Jean-Dominique Laudet had met de handel in specerijen fortuin gemaakt op de Antillen. Eens terug in Frankrijk koopt hij Château de Laballe, hartje Bas-Armagnac, met het oog op een grote armagnac te produceren.

Geschiedenis & terroir

Iets waar hij over de generaties heen overigens in geslaagd is. Vandaag runt Cyril Laudet (de 8e generatie) het domein, samen met zijn echtgenote Julie. Zonder hun erfenis te verloochenen is hun missie deze oude sterke drank een jong en eigentijds imago te bezorgen, daar waar het huidige beeld van armagnac best een boost kan gebruiken. Hun wijngaard van 17 ha bezit een bijzondere en zeldzame bodemstructuur: sables fauves. Deze bodem is een afzetting van klei en leem, rijk aan ijzeroxide, waarop druivenrassen als ugni en baco uitstekend gedijen, twee variëteiten die voor hun armagnac gebruikt worden.

Laballe les propriétaires 

Alambiek & houten vaten

De armagnac ontstaat door een eenmalige destillatie van wijn in een oude alambiek die ‘en continu’ werkt en zo een betere bewaring van de aroma’s garandeert. Het is nog steeds dezelfde alambiek van in 1923. Hij wordt met hout gestookt en daardoor variëren de temperaturen tijdens het destillatieproces, maar bij Laballe vinden ze dat dit de complexiteit van de armagnac vergroot. De kunst van een goede armagnac maken zit hem in de verdere rijping op houten vaten. Bij Laballe doen ze beroep op tonnenmakerij Bartholomo (een van de laatste in de regio) bij wie ze de beste vaten selecteren gemaakt van zomereik (Quercus robur) uit de Landes.

Distillation-02

Het Trio van Laballe

Het domein produceert een breed gamma armagnacs. In dit artikel hebben we het slechts over drie ervan, die op een originele manier gepresenteerd worden. In een zwart en fijn geribbeld kartonnen koffertje zitten drie kleine glazen cilinders (5 cl elk), vergelijkbaar met een dure doos pralines van de betere chocolatier. Maar belangrijker dan deze fraaie verpakking is datgene wat erin zit: drie armagnacs van drie verschillende leeftijden, 3, 12 en 21 jaar. Of zoals de producent verduidelijkt: ‘Een nieuw gamma waardoor de oudste sterke drank van Frankrijk een verjongingskuur ondergaat.’ Ludiek en leerrijk maar ook super interessant, een uitstekende manier om armagnac beter te begrijpen en hem te proeven op drie momenten van zijn rijpingstijd. Goed om weten is dat deze drie armagnacs ook individueel verkrijgbaar zijn, telkens met een inhoud van 50 cl, in een soort van apothekersflesje.

Laballe_3ice 1De armagnac van 3 jaar wordt de ICE genoemd. Laballe stelt voor om hem als cocktail te ontdekken.
Op hun website kunt u trouwens meerdere originele recepten vinden.
Licht geelgroen van kleur is de alcohol vrij onstuimig.
Met hints van jodium doet hij ons echter ook denken aan jonge malt whisky’s van de eilanden.
De smaakaanzet is rechtlijnig maar ook relatief rond, met maritieme toetsen van jodium gekoppeld aan fruitigheid.
Ondanks alles neemt de alcohol opnieuw de bovenhand en laat dit een warme indruk na.
Als cocktail hebben we hem nog niet geprobeerd, maar we kunnen ons best voorstellen dat deze ICE genoeg temperament bezit om een extra dosis pit te geven aan allerlei creaties van de betere mixologen of bartenders. € 39,00 (50 cl).

 

Laballe_12rich 1Deze 12-jarige heet RICH, klassiek van stijl en uitstekend opgevoed.
Hij draagt een amberkleurig pak dat verrassend jong is van snit, met knopen die ruiken naar butterscotch (babelutten, als u wilt), Engelse cake en sterk gekonfijt fruit.
Van smaak is hij een en al patisserie, met een rokerig accent dat aan de korst van de cake doet denken, gevolgd door een moelleux van chocolade.
De alcohol is nog vrij onstuimig maar zijn opvoeding van 12 jaar resulteerde niettemin in goede manieren, waardoor hij vandaag reeds in de betere kringen kan frequenteren.  49,00 (50 cl)

Met de GOLD van 21 jaar zitten we een trapje hoger.
Wat we reeds bij zijn jongere en meer adolescente broertje (12 jaar) konden proeven komt ook hier terug, maar dan breder en meer uitgevouwen.
De tijd heeft zijn werk gedaan. Het perfecte punt van evenwicht is bereikt, zowel complex en aromatisch als structureel.
Zijn amberkleurige tint is nauwelijks donkerder dan de 12-jarige variant, en dus ziet hij er verrassend jong uit.
Zijn geur echter is veel voller en rijper, evoluerend richting kostbare was met de meest nobele rokerige tonen.
Laballe_21gold 1Na walsen komen er nog meer doordringende geuren vrij, zoals hars van coniferen.
De alcohol is mooi afgezwakt en we genieten van de vele fraaie rokerige impressies zonder enige agressie.
Met deze zwoele en bijzonder uitnodigende aroma’s wachten we zo lang mogelijk vooraleer hem te proeven, kwestie van de spanning op te voeren.
De smaakaanzet is helder, zelfzeker en ontzettend lang.
De textuur is zijdezacht maar tegelijk krachtig van smaak, fier en karaktervol.

Hij verwarmt ons tot diep binnenin. Alle elementen die we eerder roken trekken in 3D voorbij, op een groot scherm, voor momenten van puur en intens genot. € 65,00 (50 cl)

www.laballe.fr
www.wine-not.be www.vitisvin.be www.artevino.be www.entrepotduvin.be www.fleurdebruyere.be http://vin-lemillesime.com www.odilon.be www.oliviervin.com www.auxmillesimes.be www.portovino.be http://vins-mostade-gobert.be www.vinea.be www.wijnengoyens.be www.francevins.be www.glandorfenthijs.nl www.tonovermars.nl www.vojacek.nl www.vierheemskinderen.nl http://axelvotresommelier.blogspot.fr www.urbanundich

Daniel Marcil dan

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

laballe_93 1

vinisud16_960X180_NL

 

Geef een reactie