Bandol, de Pauillac van Provence

16/04/2015 - Elke wijnfanaat heeft zo één wijn waarom ie overstag is gegaan. Bandol was de mijne, ingegeven door mijn vader, die zijn passie overvloedig deelde met de innoverende horeca en wijngilde. Deze Grand Cru uit de Provence wordt wel eens aanzien als de Pauillac van de Provence.

Bandol, een selectie

Bandol is een bijzonder mooie omgeving. Voor wie er nog niet op vakantie is geweest, je hebt er een auto nodig, want de verbinding met het openbaar vervoer is zowat onbestaande. Dit is niet de Côte d’Azur pur sang: ga 10 km het binnenland in om bijzonder aangename mensen te ontmoeten.
Bandol is één van de eerste appelllaties van Frankrijk. De wijngaarden liggen op terrassen tussen de heuvels en de zee.
De appellatie is 1.400 ha groot en er zijn zo’n 50 wijnbouwers + 5 coöperatieven. De wijn is afkomstig van Bandol, Le Beausset, Le Castellet, La Cadière d’Azur, Saint Cyr-sur-Mer, Sainte Anne d’Evenos, Sanary en Olliouilles.
Bandol is mourvèdre, waarschijnlijk de meest koppige wijndruif ter wereld, die echt de zee moet zien om een goed resultaat te krijgen. Het is een druivensoort die moeilijk rijpt en die de 300 zonlichtdagen nodig heeft. De mistral (wind) is zowat het recept om de druiventrossen te vrijwaren van oververhitting in de zomer en die zorgt dat de ziektes vooral weg blijven.
De wijn moet uit minstens 50% mourvèdre bestaan en 18 maanden op hout verblijven. De andere druivensoorten zijn grenache, cinsault, syrah en een enkeling gebruikt ook een tikje carignan.
In Bandol vind je zowel old school als new school qua vinificatie. Bandol heeft niet alleen koppige druiven, ook de wijnbouwers zijn niet vreemd aan deze kwaal: hier leer je even vergeten wat je altijd geleerd hebt op school. Terwijl het overgrote deel wel ontrist, doen ze dat op bvb. Ch. Pradeaux niet, het houterige gedeelte gaat gewoon mee in de fermentatietank.  Met als gevolg dat je echt geduld moet hebben. Het resultaat mag er wezen: géén  afgestroopte konijntjes in het glas, inktzwarte volle wijnen met veel fruit in de neus.
Is er een algemene noemer? Ja, die van de mourvèdre, maar dan in al zijn vormen: van een elegante wijn tot een hardleerse en tanninerijke wijn. Bandol, dat is veel wijn in je glas, krachtig en fruitig en soms ook een beetje boertig, maar op dronk (bijna) altijd met een elegante finale.

De degustatie

AFFICHE_A3_Millesime_Bandol

De degustatie van beschikbare wijnen in 2015 is verdeeld over 3 verschillende jaargangen: 2012, 2011 en 2010.  Niet alleen de vinificatie speelt een rol, maar ook het percentage mourvèdre die de wijn bevat. Hoe meer mourvèdre, hoe langer je moet wachten op drinkplezier.
De echte Bandol wijn is rood, maar de in zeer kleine hoeveelheid beschikbare witte wijn kan de competitie met de wijnen van Cassis (de bouillabaissewijn bij uitstek) perfect aan.
De roséwijnen zijn gekend en van een zeer goede kwaliteit. Als deze appellatie vroeger 70% rode wijnen voorbracht, is dat nu omgedraaid. De vraag naar rosé is er en de kwaliteit is hoog. Dit zijn niet zomaar roséwijnen, de betere Bandol rosé heeft aspiraties om tot één van de meest genereuze roséwijnen van Frankrijk te behoren. Nu mag je dit cijfer wel nuanceren, want er is bij de traditionele wijndomeinen niet zoveel veranderd. Het zijn vooral de coöperatieven die een hoog percentage roséwijnen maken.
Een nieuwe generatie wijnbouwers komt op en de vooruitzichten zien er goed uit – zelden zo’n bende enthousiaste wijnbouwers bij elkaar gezien. Ik denk dat als er iets gaat veranderen in deze streek, dat ze meer kennis gaan willen delen. Ook het bioverhaal heeft hier zijn aanhangers.

Goede herinneringen aan de volgende wijnen: 

Domaine La Laidière 2012

Freddy Estienne blijft een klasbak in Bandol. Zijn vader stond mee aan de wieg bij de geboorte van de appellatie Bandol, dewelke Freddy blijft verdedigen. Zijn wijngaarden hebben een fantastische mooie ligging.
Diepe kleur met wat purperen reflecties. Zwart fruit en kruiden in de neus. Sappige aanzet maar ook vol en rond. De aanwezige tannines zijn zacht, elegantie troef.  www.laidiere.com

Domaine Salettes 2012

Bij Domaine Salettes lijkt het werken in de wijngaard ook niet echt eenvoudig, ze binden er nog steeds kabels aan de tractors om de indrukwekkende wijngaard te bewerken. Op het domein Salettes (zout) zou in de middeleeuwen een zoutmijn gelegen hebben, vanwaar de naam van het domein.
Diepdoordrongen kleur met wat paarse reflecties. Vers rood fruit, wilde kruiden, cacao en wat hout in de neus. Mondvullend met rijpe tannines in de mond. – http://salettes.com
www.comptoirdesvins.be – bernard.van.oudenhove@skynet.be

Gros Nore 2012

Alain Pascal, ooit bokser en verwoed jager, nam het familiebedrijf over met zijn broer en ging zelf produceren. De druiven van dit domein werden gedurende jaren verkocht aan Domaine Ott en Domaine Pibarnon.
Goede concentratie, wat pruimen, kersen op alcohol en gekookt fruit in de neus. Een mooi middenrif, sappig en krachtig met goede zuren. Deze stoere bolster doet niet vermoeden dat er een elegante finale aankomt. – www.gros-nore.com

Tempier 2012

De familie Peyraud is zowat de iconische familie in Bandol. Lucien Peyraud, die overleed in 1996, heeft deze appellatie op de kaart gezet en op niveau gebracht. Op dit moment is het domein nog in handen van de familie, maar staat het onder de leiding van Daniel Ravier.
Mooie purperen geconcentreerde kleur. Duidelijke stalgeuren verbonden met wilde rozemarijn. Na walsen komt het fruit erdoor, wat blauwe en rode besjes en zoethout. Goed gevulde mond, karakter, goed lang. Wijn die we aanraden om te decanteren zodat het fruit erdoor kan komen. – www.domainetempier.com

Domaine Suffrène 2012

In 1996 naam Cédric Gravier, gesteund door zijn vader, dit bedrijf over. Er zijn al generaties lang wijngaarden op deze plaats, maar vroeger werden enkel de druiven verkocht.
Deze biowijn heeft een robijnrode kleur met paarse reflecties. Geur van gekookt fruit, wat kruidnagel en een vleugje vanille. In de mond kan je de elegante tannines en frisse zuren waarderen. – www.domaine-la-suffrene.com

begude l

Domaine Bégude 2012

Deze Bordelese familie kon de gracieuze kwaliteiten van de mourvèdre wel smaken en vestigde zich in Bandol.
Robijnrode kleur, animaal in de neus, na het walsen komt er een meer flaterende neus van rood fruitgeweld. Stevige tannines in de mond, elegant op het einde met wat peper.
Niet voor niets bestempelde Hugh Johnson Bandol als de Pauillac van de Provence. – www.domainedelabegude.fr
www.lansac.be/fil-fr.htm  – www.la-cave-des-sommeliers.com 

Domaine Font Vive 2012

Goed getypeerde Bandol. Veel concentratie, wat gesloten in de neus (decanteren), wilde kruiden, donker zwart fruit retronasaal. Krachtig, een ‘dikke’ wijn met zachte en goedgerijpte tannines. barthesph2@wanadoo.fr

 Château Vannières 2011

Een juweeltje van een domein. Eigenaar Eric Boisseaux maakt slechts één cuveé.
De wijn kwam eerst wat gesloten over, maar na stevig walsen (lees: decanteren als je thuis bent) kwam er wel vers rood en zwart fruit boven. Goede en gevulde sappige mond met een elegante finale waarbij de tannines zijdeachtig overkomen. – www.vannieres.com

PIBARNON vendanges-113

Château Pibarnon

Château Pibarnon 2010

Bloedmooi domein met wijngaarden in de vorm van een amfitheater. Mooie neus van rood en zwart fruit, wat kaneel en wilde kruiden. Mooie frisheid op het einde; mag nog even in de kelder vertoeven, maar is nu reeds te drinken. – www.pibarnon.com
www.cavedesoblats.comwww.courtiersvinicoles.bewww.vinedevos.be

Château Pradeaux 2010

Het bewijs dat je geen ingewikkelde ultrasonische installatie nodig hebt om goede wijn te maken, dat oude technieken ook nog werken en dat het niet altijd nodig is om te ontstelen.  Deze voorhistorische biodynamische wijn blijkt een fris bommetje te zijn met nog een garantie voor de toekomst. – www.chateau-pradeaux.com

Roche Redonne 2010

Biodynamische wijn blijkt ook hier te werken. Mooie fruitige neus, een klein smaakbommetje in de mond dat lang blijft nazinderen met retronasaal nog veel fruit. Wijn die je nog eventjes mag vergeten in je wijnkelder. – roche.redonne@free.fr

Guilhem Tournier – Cuvée La Malissonne 2010 – Biodynamisch

Hier ook blijkt dat 2010 echt wel een topjaar was: een ondoorgrondelijk diepe kleur met nog wat paarse tinten. In de neus vers rood en zwart fruit, maar van hetzelfde fruit ook een viervruchtenconfituur en wilde kruiden. De mooie frisheid en zachte tannines maken het plaatje compleet.  www.chateauguilhemtournier.com

www.vinsdebandol.com

Inge Straetmans

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier 

Geef een reactie