Bardolino Chiaretto DOC 2018: Bernards selectie

12/07/2019 - Recent kreeg ik de gelegenheid om 12 Chiaretti van 2018 te proeven, allemaal blends. Corvina is het dominante druivenras, soms tot 80%, waarnaast het wordt aangevuld met rondinella en molinara. Alle wijnen zitten tussen 12 en 12,5 graden alcohol. Dit zijn mijn favorieten.  

Link naar het Bardolino-artikel van Hervé Lalau

Mijn selectie

Villa Cordevigo (biowijn)

Het perfecte voorbeeld van wat het Consorzio voorschrijft: lichtroze kleur, discrete geur van vers rood fruit met een vleugje munt, gevolgd door een droge, verticale en pure smaak, met een minerale frisheid en een klein bittertje van de tannine in de finale.
www.vignetivillabella.com

Vigneti Villabella

Van dezelfde producent, maar deze keer geen bio. Deze wijn is een tikje eenvoudiger, maar zeker even vlot drinkbaar, met fijn rood fruit en fris van smaak. Aperitiefrosé.
www.vignetivillabella.com

Gentili

Lichtroze kleur, gevolgd door aroma’s van rode kersen en aardbeien met een licht minerale indruk. De smaak is vitaal, puur en fris mineraal, met een verticaal smaakprofiel en een klein rond puntje waardoor hij totaal niet hard overkomt. Goede persistentie met een fijn bittertje.
www.cantinagentili.com

Giovanna Tantini

Zalmroze van kleur. De geur is eerst floraal met accenten van gist, om vervolgens open te gaan richting toetsen van frambozen met een vleugje peper. Mooie smaakstructuur, zonder veel tannine, waardoor hij aan een witte wijn met een minerale ziltheid doet denken. Het frisse wordt vergezeld van een ietwat vineus karakter, waardoor dit een aangename wijn is voor bij antipasti.
www.giovannatantini.it

Le Fraghe, Rodon

Een deel van deze rosé komt tot stand volgens de saignée-methode. Harmonisch, tussen vineus en ziltig fris, enorm vitaal. Fijne aroma’s van aardbeien, frambozen en een vleugje witte peper maken er een aangename maaltijdwijn van, een die tegelijkertijd relatief persistent is voor een rosé uit deze streek.
www.fraghe.it

https://consorziobardolino.it/

Bernard Arnould

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie