Beaujolais, kampioen prijs-plezierverhouding

04/11/2016 - Na enkele dagen in de streek van Beaujolais, april jongstleden, eerst voor de Gamay Day en daarna voor BBB (nee, niet Blanc-Bleu-Belge, maar Bien Boire en Beaujolais) werden onze indrukken van deze prachtige wijnregio en zijn al even schitterende wijnen opnieuw bevestigd.

gamay_grapeHet wordt tijd dat we, wijncritici op kop, stoppen met zeuren over onze teleurstellingen uit het verleden. Ja, er waren slechte beaujolaiswijnen. En ja, de Beaujolais Nouveau overschaduwde lange tijd de rest. Maar het daarom enkel over de Crus hebben en die loskoppelen van de hele productie in Beaujolais is een brug te ver. Dat de Crus de moeite waard zijn hoeft geen betoog, maar wat met de Beaujolais en Beaujolais-Villages? Ook zij verdienen eerherstel, want vandaag vinden we in deze twee appellaties echte pareltjes. Correctie: die zijn er altijd geweest maar het ontbrak ons aan interesse, zo erg was het gesteld met het imago van deze regio.

Natuurlijk vinden we hier en daar nog enkele vreselijke beaujolaiswijnen met een afschuwelijke gistsmaak of als door een zonneslag getroffen. Maar deze misbaksels overschaduwen gelukkig de andere niet meer, te meer omdat wijnbouwers de laatste twee wijnjaren van uitstekende condities konden genieten, zowel in 2014 als 2015. Overtuigende wijnen zijn het geworden.

De wijnen die volgen zijn daar alvast enkele voorbeelden van, Crus maar ook ‘gewone’ beaujolais. Wijnen die hun druivenras, terroir en wijnbouwers alle eer aandoen. Op naar Beaujolais!

Manoir du Carra

Juliénas (600 ha) is gekend voor de kracht van zijn wijnen. En dat is ook hier het geval. Manoir du Carra bevindt zich ten westen van Villefranche in de gemeente Denicé. De familie Sambardier, pioniers van de biowijnbouw, bewerken 34 ha die verdeeld zijn onder diverse appellaties en stellen meerdere cuvées voor van aparte percelen.
Juliénas 2014, Manoir du Carra
carra
Deze wijn is op basis van 50 jaar oude gamay, aangeplant in de lieu-dit En Bottières met een ondergrond van schist, graniet en kleideeltjes. De kleur van de wijn is robijnrood met een hint van paars. Hij ruikt naar een boeket bloemen, vooral met viooltjes en pioenen, gelinkt aan een toets van kaneel en karamel. In de smaak zijn het eerder maraskijnkersen die overheersen, vergezeld van specerijen (opnieuw kaneel, maar ook chicorei en anijs in de finale). Een elegante, smakelijke en tegelijk vlezige wijn met een mooi bitter. Een rasechte Cru van de Beaujolais!
www.manoir-du-carra.com
www.dulst.be

pano_qualite

Domaine de la Pirolette

Dit domein van 15 ha met diverse ondergronden, hartje Saint-Amour, dankt zijn naam aan ‘pirole’ (Pyrola), een plant met witte bloemen. De geschiedenis van het domein dateert van begin 17e eeuw. Sedert 2013 wordt het gerund door de familie Barbet.
Saint Amour 2014, Domaine de la Pirolette
pirolette
Vrij donker karmijnrood, geurend naar stevige blauwe pruimen en bosvruchten. De smaak gaat eerder richting rood fruit, maar ook naar specerijen – balsamico vooral. De zuren zijn goed versmolten, de finale is sappig en de tannines robuust, perfect voor bij een mooi stukje charolaisrund.

Domaine Durieu

Beaujolais Villages 2015, Lou Y es-tu?, Mathilde et Stephen Durieu de la Carelle
lou-y-es-tu-2015-beaujolais-villages-gamay-bio-vin-naturel
In 2007 besloot Stephen Durieu de la Carelle, wijnbouwer sinds 2000, zijn domein van 7 ha in Saint-Etienne-des-Oullières om te schakelen naar bio. Sedert 2009 maakt hij enkel nog ‘vins nature’. Deze cuvée is op basis van 70 jaar oude wijnstokken op een bodem van graniet en zand naar het zuiden en zuidwesten gericht. De opbrengst is zeer laag (21 hl/ha). Macération carbonique en opvoeding in betonnen tanks.
Karmijnrode kleur, heel uitbundig ruikend naar kersen en frambozen, alsook naar viooltjes. Dezelfde impressies komen terug in de smaak, aangevuld met een toets van kriekenlikeur. Deze wijn met krokante tannines bezit ook een zilte toets. O ja, Lou liepen we ook tegen het lijf.
https://www.facebook.com/stephendurieu/

Clos de la Roilette

Alain Coudert nam dit familiebedrijf over in 1984. Het ligt in Fleurie en 4 ha van het domein (dat in totaal 8 ha telt) vinden we in de lieu-dit die voor de naam van dit domein zorgde. De grond is heel donker, kleiachtig met keien op een sokkel van graniet. De hellingen zijn eerder zacht. Het gaat grotendeels om oude wijnstokken, waarvan sommige meer dan 80 jaar oud zijn.
Clos de la Roilette Fleurie 2014
roitelete
Een wijn die kracht en elegantie combineert. Rood fruit, heel duidelijk in de geur en in de smaakaanzet, gevolgd door zeer fijne tannines en een mooie levendigheid richting de finale.
www.clos-de-la-roilette.com 
http://vins-mostade-gobert.be/ http://www.vierheemskinderen.nl/

roitelette

Château Thivin

Château Thivin behoort sinds 1877 tot de familie Geoffray. Onder meer Colette en Curnonsky waren grote fans. Claude, Evelyne en Claude-Edouard Geoffray maken wijnen binnen Brouilly, Côtes de Brouilly, assemblagewijnen of afkomstig van één bepaald perceel, en ook Beaujolais-Villages.
chateau-thivin-cuvee-godefroy-2011-gChâteau Thivin Côtes de Brouilly 2014 Cuvée Godefroy
Donker fruit, mooie zuren, versmolten tannines. Een tegelijk comfortabele en krachtige wijn.
www.chateau-thivin.com www.art-et-terroirs.be
www.veluvins.be – www.boutelegier.be

chateau-thivin-domaine-mont-brouilly

Domaine Louis-Claude Desvignes

Acht generaties volgden elkaar reeds op in dit domein in Villié-Morgon dat enkele percelen bezit met zeer oude wijnstokken op de Côte du Py. Louis-Claude Desvignes die bekend staat als een ‘traditionaliste impénitent’ (onverbeterlijke traditionalist), omdat hij weigert gebruik te maken van temperatuurgestuurde vinificatiemethodes, gaf het stokje door aan zijn twee kinderen, Claude-Emmanuelle en Louis-Benoît, die dezelfde weg volgen en een cuvée ter ere van hun vader maakten.
Domaine Louis-Claude Desvignes Morgon 2014 Cuvée Impénitents
domaine-desvignes-impenitents-2011-g2
De wijn start met een heerlijke geur van aardbeienconfituur, accenten van specerijen, dierlijke toetsen en wat gerookt. De smaak is goed gestructureerd. De kracht wordt in evenwicht gebracht door een heerlijke frisheid en een zekere vlotheid. Deze cuvée (die enkel in de beste wijnjaren wordt gemaakt) is afkomstig van wijnstokken van 100 jaar oud, helemaal onderaan de Côte du Py, waarvan de druiventrossen in hun geheel worden gevinifieerd.
www.louis-claude-desvignes.com
http://vins-mostade-gobert.be

claude-emmanuelle-desvignes

Château de Pizay

Een domein opgericht in 1030! Wie doet beter? Het 14e-eeuwse kasteel mag dan vandaag een hotel met spa onderbrengen, niettemin is wijn nog steeds zeer belangrijk: 78 ha wijngaarden waarvan er een groot deel te zien zijn vanaf het kasteel in Saint-Jean-d’Ardières, met daarbovenop een uiterst didactische wijnbibliotheek en een zintuiglijk wijnparcours.
Château de Pizay Régnié 2014
pizay-regnie1
Heerlijke florale geurimpressies (viooltjes, pioenen) en fruit (viervruchtenconfituur), maar waarvan de pittige smaak en de strakke tannines voor tegengewicht zorgen. Of beter, voor extra smakelijkheid. De strakke maar zachte tannines, de fluwelige finale, uitermate zacht, vragen om een ambitieus gerecht: hazenrug à la royale, bijvoorbeeld.
www.vins-chateaupizay.com
www.young-charly.com –  www.vinsleroyprevot.com
http://lamaisonblanche-wijnen.nl/ – www.albertkint.be/index.html

pizay

Een beetje marketing …

Beaujolais is het sociaal smeermiddel bij uitstek, zeggen de experten … en ook de wijndrinkers, die het voor één keer met elkaar eens zijn. Het is een van die producten waarmee we ons gemakkelijk kunnen identificeren. Het lichte, reëel of verondersteld, is een kwaliteit die wijnliefhebbers zich graag toe-eigenen.
Beaujolais staat voor plezier. Het staat voor doordeweekse culinaire combinaties, voor de bistrokeuken, voor samen een fles wijn kraken, voor gezelligheid.
Beaujolais is natuurlijk niet alleen wijn, maar ook een gebied. Trouwens, de naam zegt het al: ‘beau’ jolais. Het is dan ook een van de mooiste wijnstreken van Frankrijk.
Kortom, beaujolais zijn wijnen die niet al te veel richtlijnen nodig hebben. En zeker niet om het hoofd over te breken. Wanneer we al deze troeven hebben, hoe komt het dan dat deze wijn in België niet beter verkoopt? Zijn we snobs geworden?

 

Château du Moulin à Vent

In Moulin-à-Vent staat niet alleen een molen, maar ook een kasteel: Château du Moulin à Vent. Dichter Alphonse de Lamartine heeft er nog gewoond. Vandaag is het de familie Parinet die dit domein van 30 ha runt.
Château du Moulin à Vent, Cuvée Champ de Cour 2014
champ
Deze wijn is één van de twee perceelwijnen van het kasteel (samen met La Croix des Vérillats, waarvan we de 2012 reeds besproken). Het perceel Champ de Cour is een plateau dat naar het zuidoosten is gericht met een bovenlaag van granietrijk rotsgesteente dat ervoor zorgt dat de wortels zeer diep moeten gaan en waardoor ze beschermd zijn tegen allerlei klimatologische perikelen. Is het de diepe laag keien die voor het minerale van de wijn zorgt? Steeds is het een elegante wijn, vrij strak maar ook heel vol, met zachte tannines en een zeer lange afdronk. Grote klasse.
www.chateaudumoulinavent.com www.wijnengoyens.be

moulin

Domaine de Fa

Een ‘gewone’ beaujolais gemaakt door de zonen van Alain Graillot, Antoine en Maxime. Het is hun eerste jaargang. Volgende keer komt er wellicht ook een Saint-Amour, aangezien hun 5 ha op de rand van deze Cru liggen en buur Juliénas.
Beaujolais En Bresset Domaine de Fa 2014
faEen zeer vlotte wijn is dit, floraal, impulsief, met veel knapperig fruit en geurige bloemen. Op de achtergrond bemerken we fijne tannines, sappige bessen en geurige specerijen. Een frisse en sappige wijn, heerlijk om te drinken.
Wijnstokken van 40 jaar oud staan er aangeplant op een granietbodem met een dichtheid van 8000 stokken/ha. Volledige druiventrossen worden er gebruikt, enkel eigen gisten, een inkuiping van 8 tot 10 dagen en een opvoeding in foeders van 20 hl en 30 hl gedurende 10 maanden.
contact@domainegraillot.com
http://vins-mostade-gobert.be/

dom-de-fa

 

Domaine Mee Godard

Mee vestigde zich in 2013 in Morgon, het jaar van haar eerste jaargang. Daarvoor verkocht ze oenologische producten. Tijdens een bezoek aan de streek viel ze voor het prachtige landschap van de Beaujolais en besloot ze om er wijn te gaan maken.
Côte du Py 2014 Morgon Domaine Mee Godard
domaine-godard-morgon-cote-du-py
Bloedrood robijnkleurig geurt hij naar iris en rozen in de knop, afgewerkt met witte peper en een opengebarsten rode aalbes. De smaak is ongelooflijk sappig en fris vanaf de eerste slok. De tannines zijn een tikje ruw, een beetje als wilde zijde, wat voor een speels reliëf zorgt en de structuur aangenaam verrijkt. Fris en vlot, om nu te drinken maar evenzeer met nog bewaarpotentieel.
Gamay afkomstig van 3 percelen waarvan de wijnstokken 65 jaar oud zijn en aangeplant staan op schist en vulkanisch gesteente met een dichtheid van 10.000 stokken/ha. De druiven worden gedeeltelijk ontsteeld, krijgen een inkuiping van 15 tot 20 dagen en gaan daarna voor 14 maand in barriques.
www.meegodard.com
www.maisondesvinsfins.be – www.pallaswines.nl

vins-domaine-mee

Wat we positief vinden 😉

  • De uiterst betaalbare prijzen, de onklopbare prijs-kwaliteitverhouding.
  • Het joviale, zowel van de wijnen als de producenten. We merken dat wijnbouwers opnieuw trots zijn op hun product.
  • De opkomst van jong talent. Nieuwe wijnbouwers of jongelui die hun ouders opvolgen, wijnbouwers die met andere ideeën van start gaan, die andere ambities hebben dan hun kelder leeg te hebben midden november. Een garantie voor de toekomst.

Wat we minder positief vinden ;-(

  • Het fijn onderscheid, menigmaal gehoord, tussen de gemeentelijke Crus en Beaujolais in het algemeen. De Crus maken deel uit van Beaujolais. Naar onze mening hebben ook zij enkel toekomst wanneer de Beaujolais zich in zijn geheel uit het slop trekt, richting kwaliteit. Het is het imago van heel de regio dat moet hersteld worden, niet alleen dat van enkele gebieden.
  • Het idee dat er enkel topwijnen kunnen gemaakt worden binnen de gemeentelijke appellaties, is een belediging voor de mooie terroirs van de Beaujolais-Villages en de ‘gewone’ Beaujolais – waar het trouwens niet aan ontbreekt !

Trouwens, onze selectie bevat zowel wijnen van Beaujolais, Beaujolais-Villages als van de gemeentelijke appellaties.

 

Domaine Jean Foillard

Jean Foillard maakte reeds ‘vins nature’ lang voor de media deze trend oppikte. Reeds meer dan dertig jaar volgt hij de lijn die Jules Chauvet destijds uitzette, die van de authenticiteit, en dat tegen alle marketingstrategieën en stromingen in. Zijn wijnen staan garant voor elegantie, smakelijkheid en precisie. Indien alle ‘vins nature’ zo zouden zijn …
Cuvée Corcelette 2014 Morgon Domaine Jean Foillard
domaine-jean-foillard-morgon-corcelette-2012-gPaars violetachtig, met helemaal in het begin verrassende geurindrukken van chocolade. Iets wat deze wijn van bij aanvang ontzettend smakelijk maakt, onmiddellijk gevolgd door gelei van frambozen en rode aalbessen die daar overheen komen. Parfums van viooltjes en iris zorgen vervolgens voor de nodige elegantie. Een elegantie die ook in de smaak opvalt. Charme en verfijning dat geaccentueerd wordt door knapperig fruit, fijne tannines en enkele specerijen. En dan is er die vlotheid, super verfrissend en sappig.
Afkomstig van gamay van 60 jaar oud met een aanplantingsdichtheid van 10.000 stokken/ha. De druiventrossen worden in hun geheel verwerkt. Vinificatie door middel van macération carbonique, gevolgd door een rijping van 8 maanden in gebruikte vaten. Ongefilterd en zonder toevoeging van zwavel bij de botteling.
jean.foillard@wanadoo.fr
www.basin-marot.be – www.lepasseurdevin.com
www.vierheemskinderen.nl – http://wijnvriend.nl/  –www.pieksman.nl

fouillard-1

Binnenkort Premiers Crus in Beaujolais ?

Het is een van de nieuwigheden in Beaujolais, waarvan het belang ongetwijfeld te maken heeft met de inschrijving van de Climats van Bourgogne als Unesco Werelderfgoed.
Beaujolais heeft climats, zoveel is zeker. Maar niet in de zin van officiële Premiers Crus of Grands Crus. Het heeft vooral lieux-dits, waarvan er maar een paar echt beroemd zijn. We denken onder meer aan Côte de Py in Morgon en La Folie in Saint-Amour.
Door de bodemstructuren van Beaujolais te kwalificeren, waarmee in 2009 gestart werd, gaat de regio ervan uit dat dit een probaat hulpmiddel is om deze climats definitief te ordenen. Met andere woorden, op die manier wil Beaujolais bij het INAO een dossier indienen waarin deze terroirs worden afgebakend.
Tot op dit moment slaat dit enkel op de tien gemeentelijke appellaties.

Le Grappin

Andrew Nielsen, een Australiër van origine, wijdde zich vrijwel enkel nog aan wijn vanaf het moment dat hij ergens in de jaren 2000 als een blok voor een Clos de la Roche viel. Na het maken van enkele wijnen wereldwijd, ging hij richting Bourgogne waar hij samen met zijn echtgenote Emma op zoek ging naar kleine en uitzonderlijke terroirs om zijn ‘micro-négoce’ te bevoorraden. Van Beaune trokken ze naar de Beaujolais, waar ze een perceel oude wijnstokken op de helling van Lancié kochten met een ondergrond van alluviale afzettingen van roze graniet en schist op granietrijk zand.
Beaujolais Villages du Grappin 2015
grappin
Robijnrood met paars, typisch gamay, met florale toetsen van viooltjes en iris, en sappige zwarte bessen. De smaak is heel verleidelijk: frisse aanzet, soepele tannines, afdronk met zoethout, super dynamisch en vlot. Een frisse en lichte wijn die probleemloos wegdrinkt, zonder veel nadenken, met precies dat nodige krokante om hem bij charcuterie te serveren.
Vinificatie met volledige druiven in betonnen tanks, zonder toevoeging van sulfiet of cultuurgisten. Na de gisting wordt er licht overgepompt. Na 9 dagen inkuiping wordt er geperst in een oude verticale pers. Daarna gaat de wijn in gebruikte vaten, van tien wijnen en meer. Opvoeding zonder sulfiet. Botteling onder schroefdop, zonder klaren of filteren, met toevoeging van 5 mg/l SO2 voor het bottelen.
www.legrappin.com

grappin2

Domaine Saint Cyr

Dit familiedomein dat dateert van 1963, gelegen in de gemeente Anse in het zuiden van Beaujolais, gaat bijna elke 20 jaar over van vader op zoon. Vandaag runt Raphaël Saint-Cyr het. Sedert 2008 gaat hij verder met het ontwikkelen van de wijngaarden richting fraaie beaujolaiswijnen en werkt hij biologisch.
Terroir de Bellevue 2014 Beaujolais Domaine Saint Cyr
Granaatrood met violet. Typische geur van gamay met zoethout en viooltjes, peper en aalbes, kruidnagel en framboos. De smaak volgt dezelfde weg en is ontzettend fris, een frisheid die alle voorgaande impressies onderstreept. Tannines zitten op de achtergrond en omwikkelen het fruit en de specerijen.
Volledig ontstelen van de oogst, maceratie van 30 dagen, gevolgd door een opvoeding van 8 maanden in tanks.
www.beaujolais-saintcyr.com

saint-cyr-people

De familie Chasselay

Helemaal in het zuiden van de Beaujolais, in de Vallée de l’Azergue, bezit de familie Chasselay reeds meer dan 6 eeuwen een klein domein langsheen de Route Buissonnière. Ze produceren er beaujolaiswijnen afkomstig van wijngaarden in de buurt, maar ook een reeks Crus waarvan ze enkele are bezitten of huren. Vrij zeldzaam in de streek is dat ze ook wijnen van oude jaargangen voorstellen, om aan te tonen dat gamay gracieus kan verouderen. En daar stopt het niet. Zo openden Fabien en zijn zus Claire een chambres d’hôte en een table d’hôte. Omdat ‘de cultuur van wijn gepaard gaat met lekker eten’, zoals Fabien zegt.
La Platière 2014 Beaujolais Domaine JG Chasselay
chasselay_la_platiere
Robijnrood met karmijn. Een gamay die aan snoepgoed doet denken: vlierbessensnoepjes, zoethoutstokken en ahornsiroop. Daarna komt het fruit: rode aalbessen, braambessen en frambozen. En dan de bloemen: rozen, viooltjes en lelies. De smaak is rond en zacht, maar tegelijk ook heel fris. Een wijn met de nodige pit en aangename tannines die over de tong rollen.
De gamay is 60 jaar oud en staat aangeplant met een dichtheid van 8500 stokken/ha. De oogst wordt voor 80% ontsteeld, koud gevinifieerd en nadien opgevoed in gebruikte vaten.
Domaine Chasselay Cuvée de la Platière 2003
Floraal, cacao, tannines, iris, vijgen … Verbluffend fris, niet gekookt of versleten. Zo zien we maar dat beaujolais prima kan verouderen, zelfs in warme wijnjaren!
Domaine Chasselay Beaujolais blanc 2015
Van hetzelfde domein, maar een witte wijn. Om opnieuw aan te tonen dat chardonnay het uitstekend doet in deze regio. De geur van geel fruit met florale accenten doet een vrij vette en krachtige wijn vermoeden. Na het proeven blijkt het er een te zijn waar vele wijnen van de meer noordelijk gelegen wijnstreek nog een puntje aan kunnen zuigen. Trouwens, hoe heet die streek ook alweer?
www.domaine-chasselay.com 
www.fruitsdelapassion.be  – www.sobelvin.be

chasselay_2

Domaine Antoine Sunier

Een recente creatie. Antoine was tot voor kort werkzaam in de vastgoed- en telefoonsector, vooraleer hij zich aan de wijn overgaf, een hevige passie van hem, en zijn broer Julien vergezelde die zich in 2008 in het wijnavontuur stortte. Enkele wijnstudies en een stage bij Jean-Claude Lapalu verder, vond hij in 2013 twee percelen in Régnié en Morgen die hij kon pachten. Zijn eerste wijnjaargang was 2014.
Régnié 2014 Antoine Sunier
sunier
Robijnrood met paars, geurend naar kersenmarmelade met komijn en pruimengelei met iris en cacao. De smaak is elegant en verfijnd met fraaie aroma’s van bloemen en  vruchten, zonder de kleine knapperige toets te vergeten die deze wijn super charmant maakt. Fris en kruidig, van begin tot eind, zeer smakelijk.
Gamay van 45 jaar oud die aangeplant staat op een perceel van 3,5 ha in granietrijk zand. Vinificatie en opvoeding zonder sulfiet. Opvoeding in oude Bourgondische vaten in contact met de fijne lies gedurende 8 maanden. Ongefilterde en ongeklaarde wijn. Voor de botteling wordt 10 mg/l sulfiet toegevoegd.
www.facebook.com/domaineantoinesunier
www.lepasseurdevin.com

sunier-1

Hervé Lalau, Marc Vanhellemont & Johan De Groef

www.bienboireenbeaujolais.com

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Beaujolais, France --- Field in Beaujolais --- Image by © Bryan F. Peterson/CORBIS

Geef een reactie