Belletjes uit de Jura, schuimende lekkernij

In de Revermont-regio produceert men uitstekende belletjeswijn, dus de moeite waard er iets over te zeggen.

Bondig historisch overzicht, in de volle vorm van het woord.

Waar of wie voor het eerst schuimwijn maakte, blijft een vruchteloze polemiek en daar doen we niet aan mee. De kwaliteit van de wijn is belangrijker dan zijn anciënniteit, niet?
Vele wijnboeren voelden zich ook hier voorbestemd om schuimwijn te maken, wat hen als volleerde wijnmakers deed groeien. Neem die brave man Chevalier die al in 1734 het recept van de “vin gris façon du vin champagne” neerpende.
Ouder is de “vin ginglard”, voorloper van de Molotov-cocktail zeg maar: Die werd voor het eerst op de hellingen van Etoile gemaakt. Het sap van de gamay blanc – de lokale chardonnay – is er zo erg gesuikerd dat de wijn als vanzelf gaat schuimen. Soms explodeerden zelfs flessen van zodra men ze aanraakte. Deze niet te voorziene eigenschap bracht hem de naam “vin fou” op. Vandaag is deze term het merk voor de schuimwijnen van de firma Henri Maire.

De jongste!

En dat zelfs tweemaal! In 1995 wordt de AOC Crémant du Jura erkend en is het de zevende en laatste Crémant van Frankrijk (met de Luxemburgse erbij zijn het er acht) en de zesde appellatie van de Jura.
Dat het niet vanzelf is gegaan, spreekt voor zich!
De gemiddelde kwaliteit van de meeste met de “méthode traditionnelle” geproduceerde Jura-schuimwijnen vroeg een striktere omkadering. De overstap naar crémant bleek de beste en meest evidente weg om daar in te slagen. Het voorstel dat enkele wijnbouwers aan de beroepsorganisatie deden, zorgde al snel voor verdeeldheid binnen de rangen. De vernieuwers stelden zich lijnrecht tegenover de behoudsgezinden.

Toch kan men de reactionairen niets verwijten. De overgang naar crémant zorgt enerzijds voor een meerkost (aangepaste pers, oogstbakjes, enz.) en anderzijds verdwijnen een aantal faciliteiten: fini-gedaan met machinaal oogsten en het verwerken van overrijpe druiven. Met de komst van de crémant verdween ook die zootjesbak waar minder scrupuleuze wijnhandelaars alles in kieperden.
Uiteindelijk zegevierde voor de Jura-wijnbouw het gezonde verstand, alhoewel met veel moeite (keikoppen tegen elkaar, dat kan lang duren).
Op 9 oktober 1995 werd het dossier goedgekeurd met terugwerkende kracht voor de jaargangen 1991, 1992, 1993 en 1994. Uiteraard enkel voor de wijnen die reeds aan de crémant-voorwaarden voldeden. Vandaag de dag verheugt de beroepsorganisatie zich op deze verworvenheid en ziet ze haar schuimwijn tussen de beste Franse crémants staan.

Enkele bijzonderheden

Alle wijnstokken van de Jura zijn toegelaten met ten miste 50% chardonnay voor de witte en ten minste 50% pinot noir en/of poulsard voor rosé. “Blancs de noirs” (witte wijn van blauwe druiven) werd dus wettelijk niet weerhouden en dat is een lacune gezien het goede resultaat dat dit wijntype kan geven.
Ten minste 8,5% alcohol, verplichte manuele oogst, vervoer in geperforeerde kistjes, druiven moeten intact zijn bij het persen, 150 kg druiven geven ten hoogste 100 liter sap.
De 2de gisting moet in de fles verlopen, de flessen moeten ten minste 9 maanden op de gistdroesem nalageren. Sinds 2000 moet er tenminste één jaar verlopen zijn tussen de botteling en de commercialisatie. De wijnbouwer is vrij om dat tijdsverloop te beheren zoals hij dat zelf wenst.
In 2000 verdween ook de “méthode traditionnelle” ten voordele van crémant. De oogst van 2003 was voor crémant verlieslatend. Het volumeverlies varieert van 20 tot 70% naargelang de domeinen.

Een hele rits belletjeswijnen.

In een onlogische volgorde. Veel meer dan de bodem bepaalt de wijnboer zelf de eigenheid van zijn schuimwijn.

  • Dom. de La Pinte – www.lapinte.fr
  • B. Badoz – www.badoz.fr
  • Dom. Grand Frères – https://domaine-grand.plugwine.com
  • A. et M. Tissot – www.stephane-tissot.com
  • Chât. de l’Etoile – www.chateauetoile.com
  • Fruit. Vit. Pupillin – www.fruitiere-de-pupillin.com
  • Dom. Ligier – www.domaine-ligier.com
  • Dom. Rolet – www.rolet-arbois.com

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie