Pascal Verhaeghe, voorzitter van de Cahors interpro

23/09/2015 - Pascal Verhaeghe, die samen met zijn broer eigenaar is van Château du Cèdre, is een van de ‘leaders’ van de appellation Cahors.
Niet alleen is hij ambitieus, een visionair maar ook een groot bemiddelaar. In 1999 creëerde hij reeds het kwaliteitscharter van de AOC Cahors en inspireerde hij een hele generatie jonge wijnbouwers die sedert de jaren 2000 een ‘voorbeeld’ zijn voor de nationale en internationale pers.

Het gebeurt niet vaak dat we dit soort van nieuws publiceren, maar de kwaliteiten van deze man (en wijnbouwer) zijn zo groot dat we er deze keer niet aan voorbij kunnen!

PASCAL

 

Als nieuwe voorzitter van de UIVC (in plaats van de aftretende Bertrand Vigouroux), wil Pascal Verhaeghe de huidige dynamiek van Cahors voortzetten, te meer omdat de keuzes die sedert 2007 gemaakt werden vandaag hun vruchten afwerpen.
De constateringen zijn dan ook zeer positief: betere wijnkwaliteit en imago, de onophoudelijke stijging van het aantal wijnbouwers die uitstekende wijnen produceren, het succes van de strategie ‘Cahors Malbec’ richting de export enz.
Maar, aldus Pascal Verhaeghe: ‘Het verleden maakt vandaag deel uit van de geschiedenis en het is belangrijk dat er vanaf nu verder wordt gebouwd op de basis die er reeds ligt.’
Zo vindt hij het uitermate belangrijk dat alle meningen op elkaar worden afgestemd opdat de herpositionering ‘naar boven toe’ wordt verdergezet, ondanks de huidige daling van de verkoop van Cahorswijnen.
Toch betekent deze daling qua verkoop geen daling op gebied van inkomsten voor de wijnbouwers, omdat deze gelinkt is aan de diversifiëring richting de IGP Malbec.
Zo zorgde de strategie van ‘Cahors Malbec’ ervoor dat de IGP Malbec er sterk op vooruitging, want op vraag van de handelshuizen binnen de appellatie is de productie ervan verdubbeld.
Op institutioneel plan wil Pascal Verhaeghe een hervormer zijn: ‘Ik kan me niet voorstellen dat we verschillende structuren op gebied van bestuur en promotie hebben, een voor de IGP en een ander voor de AOP (met de UIVC). Het moment is rijp om een collectieve strategie rond Malbec te voeren.’
Ook wil hij een onderhandelaar zijn: ‘Een ander dossier dat me nauw aan het hart ligt en wil oplossen is onze relatie met de IVSO (Interprofession des Vins de Sud Ouest). Er kunnen snel oplossingen gevonden worden om een sterke eenheid te vormen tegenover Languedoc-Roussillon. Met een wijnstreek die vijf keer kleiner is en een Languedoc-Roussillon dat hoofdzakelijk IGP-wijnen produceert, moeten we een sterke identiteit kunnen creëren voor onze rode IGP-wijnen en ruimte scheppen voor Gamay van Gaillac en Malbec van Cahors, dit in navolging van de witte IGP Côtes de Gascogne.’

Voor meer News, klik hier

 

 

Geef een reactie