Berthet-Bondet, wijnen proeven in het land van Comté

06/06/2017 - Voor wijnen van de Jura is Domaine Berthet-Bondet een van de betere referenties. De kwaliteit van hun wijnen is zeer regelmatig, zowel wat hun ‘vins jaunes’ als andere cuvées betreft. Het domein werd opgericht in 1985 en bevindt zich in Château-Chalon.
Eigenaars Jean en Chantal bezitten er 11 hectare waarvan 4,5 hectare deel uitmaakt van de AOC Château-Chalon. Onlangs kwam ook hun dochter Hélène bij het bedrijf.
Sedert 2010 werken ze volledig biologisch.

Op het moment dat de familie Berthet-Bondet, zoals zoveel wijnbouwers, probeert in te schatten welke schade ze hebben opgelopen door de vrieskou van de afgelopen weken (gelukkig blijkt hun savagnin minder geraakt dan hun andere druivenrassen), konden we een horizontale proeverij meemaken van hun wijnen die vandaag te koop zijn. Tegelijk gingen we op zoek naar mooie wijn-spijscombinaties met nog een topproduct van de streek: Comté.

Côtes du Jura La Queue au Renard 2015

Achter de heldere kleur van deze wijn schuilt friszuur fruit met indrukken van sleepruimen. De smaak is vlot, de finale gerookt. Deze vrolijke rode wijn is een mix van pinot, trousseau en poulsard. Ook al zijn de tannines zeer soepel, in combinatie met de Comté is het niet mijn ding.

Côtes du Jura Grandvaux 2015 (chardonnay bijgevuld)

Qua geur ruiken we hooi en witte bloemen. De smaak is fris met accenten van munt, mooi samenhangend en sappig tot in de finale. De Comté van 12 maanden lijkt mij het meeste geschikt voor deze wijn, omdat de florale toetsen goed aanhouden.

Côtes du Jura Balanoz 2015 (chardonnay bijgevuld)

De wijn heeft hout gezien, maar is niet gortdroog. Opnieuw een wijn waarvan de smaak goed aanhoudt. De balans tussen het vette en de zuren van deze wijn is nagenoeg perfect (hij kreeg een malolactische gisting). In combinatie met deze wijn leek mij de jonge Comté van 6 maanden het meeste geschikt. De soepele textuur en de smaken die tegelijk melkachtig en lichtjes getoast zijn harmoniëren goed met het gegrilde en het vette van de wijn.

Côtes du Jura Savagnier 2015 (bio savagnin bijgevuld)

Zeer mooie en op fruit gestoelde wijn (kweepeer, ananas) die heel verfrissend smaakt. Gezien zijn vrij uitbundige aroma’s zou ik hem eerder als aperitief drinken, of gewoon zonder iets erbij ergens in de namiddag. Maar niets weerhoudt u ervan om er een stukje Comté bij te serveren, liefst ook hier opnieuw de jonge Comté van 6 maanden.

Côtes du Jura Tradition 2013 (chardonnay-savagnin niet bijgevuld, 2 jaar op vat onder gistsluier)

Fraaie accenten van cacaobonen en strobloemen in de geur. De smaak is droog, rechtlijnig en scherp. Nochtans bezit de finale niets uitdrogend die ons naar een mand vol verse amandelen leidt. De Comté van 18 maanden past er uitstekend bij.

Côtes du Jura Savagnin 2011 (bio, 3 jaar onder gistsluier)

Achter de eerste tonen zitten mooie accenten van zoethout, saffraan en venkel. De wijn doet denken aan een ‘vin jaune’, maar dan onstuimiger. Hoe dan ook is deze wilde hengst een stuk rustiger in combinatie met de Comté van 10 maanden, licht krokant van textuur maar mooi fruitig.

Château-Chalon 2009

Wat een wijn! De verschillende lagen die op elkaar gestapeld liggen komen beetje bij beetje tot uiting – laagjes stof zou beter zijn voor een wijn ‘onder sluier’ – al naargelang de tijd en de discussie tijdens het wijnproeven. Het begint met gentiaan, gevolgd door curry en paprika. De nootachtige impressies (hazelnoten, amandelen) van deze wijn zijn prachtig omwikkeld door de opvoeding, heel fijn en zonder einde. En dan zeggen dat deze wijn reeds 8 jaar oud is! Deze wijn is op zich reeds bijzonder smakelijk, maar toch heb ik hem proberen combineren met een stukje Comté. De jonge Comté wordt echter platgewalst door deze wijn, wat te denken was. Maar de Comté van 18 maanden doet het wel goed in combinatie en zorgt voor een fraai en harmonisch geheel met een licht ziltig accent.

Grote ‘vins jaunes’ kunnen uiteraard met meer zaken gecombineerd worden, maar een goed gerijpte Comté van pakweg 18 maanden is alvast een aanrader. Omdat ik deze ervaring thuis opnieuw wilde beleven ging ik boodschappen doen in de kaaswinkel van Servierfontaine en daarna bij Rivoire Jacquemin, niet ver van Lons (wat ik u sterk kan aanbevelen). Misschien ook iets om bij u thuis te proberen?

Hervé Lalau

http://berthet-bondet.com

www.vinsetcompagnie.bewww.vinsclaudio.comwww.wijnendeclerck.behttp://vins-mostade-gobert.bewww.mouchart.bewww.la-cave-des-sommeliers.comwww.lavigneraie.comwww.desmaak.bewww.wineandwords.beinfo@godaert-vanbeneden.beleschampsfulliots@gmail.comwww.champagnist.nlwww.juliennevinsfins.nl

Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

Geef een reactie