BEST OF 2015 …

14/12/2015 - Een jaar van wijnen proeven en selecteren, speciaal voor u !
En van al die opmerkelijke wijnen die we ‘graag drinken’, is dit The Best Of.
De top van de top, de nec plus ultra, de grote klasse, de wijnen waar we niet aan voorbij kunnen.
Op uw gezondheid!

Honderden degustaties.

Duizenden flessen die op de computer van de redactie opgeslagen werden.

Meerdere kurkentrekkers die stuk gingen.
Een paar kapotte flessen.

Duizenden proefnotities en quoteringen die ingevoerd werden, en waarvan de gemiddelde waarden berekend werden (wat de computer doet, nog een geluk).
Ook een flink aantal wijnen die in vraag gesteld werden, wanneer proefnotities heel erg van elkaar verschilden (inderdaad, ook wij zijn niet volmaakt en hebben soms een mindere dag).
Honderden proefnotities die uitgeschreven werden.
Vrij veel opzoekwerk om de verdelers van deze juweeltjes terug te vinden, zonder de foto’s te vergeten om dit alles te illustreren.
En tot slot, alles online plaatsen.

Oef, dat wast het!
Het meest prettige van alles is ongetwijfeld de sfeer die er hangt tijdens de degustaties, een vriendschappelijke ambiance van mensen die van wijn houden.

En nu speciaal voor u, enkel en alleen voor u, onze lievelingswijnen, onze stars, onze
Best of 2015,  vanuit alle uithoeken van de wereld, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Chili, Australie, enz …
Uw kleine reis rond de wereld in 40 flessen.

Geniet ervan!

Philippe Stuyckphilippe

vinisud16_960X180_NL

 

FRANCE - BORDEAUX - Château Tour Haut-Caussan 2011 Médoc Cru Bourgeois

FRANCE - BORDEAUX - Château Tour Haut-Caussan 2011 Médoc Cru Bourgeois

Donker robijnrood van kleur maar niet meteen flatterend. Na meermaals ronddraaien in het glas komen de eerste vleugjes salpeter vrij, geuren van champignons en natte stenen. Het is in dit soort van ietwat ondankbare ondergrond dat er fruit groeit, sleepruimen en zwarte aardbeien, gevolgd door knapperige zwarte bessen en vlezige kersen die de toets van zoethout onderstrepen. Dit goed gehard karakter wordt behouden in de smaak. Rustiek maar niet lomp en enigzins elegant en charmant, ondanks zijn intense tannines, zijn forse sappigheid, zijn kracht en zijn frisheid. En daarnaast is er ook dat delicaat parfum van witte rozen dat zijn bucolisch karakter nog een beetje versterkt, zoals een bloem in een knoopsgat.
De wijnstokken, half cabernet sauvignon en half merlot, staan aangeplant op 17 ha kalkachtige bodems van Blaignan en kiezelondergronden van Potensac. De rijping duurt een 20-tal maanden en vindt plaats in barriques, waarvan 25% nieuw zijn. 17.80€ –  www.tourhautcaussan.com
www.desvins.be
Link
Blaignan-Chateau-Tour-Haut-Caussan-3

FRANCE - BORDEAUX - Château Puyguéraud Francs-Côtes de Bordeaux 2011 Nicolas Thienpont

FRANCE - BORDEAUX - Château Puyguéraud Francs-Côtes de Bordeaux 2011 Nicolas Thienpont

Buiten Vieux Château Certan en Le Pin, heeft de familie Thienpont meer dan 15 eigendommen in Bordeaux, waarvan het kasteel Puyguéraud door Georges Thienpont in 1946 werd aangekocht. Na een lange en werkintensieve herstructurering werd de aanplant van de wijngaard beëindigd eind van de jaren 1970. De eerste oogst komt er in 1983. Vandaag produceert Nicolas Thienpont zo’n 135.000 flessen.
In het glas herken je meteen merlot ondersteund door cabernet franc en een toets van malbec die aan de wijn accenten van specerijen meegeeft. Een verrassing voor een wijn uit de nabijheid van de AOP’s Saint-Emilion en Pomerol. Na een fruitig aroma, even donker als de kleur van de wijn, volgen indrukken van gekonfijte paprika en toetsen van hout. In de mond ontvouwt zich een mooie afgeronde structuur met een lichtzoete toets aangevuld met goede en rijke tannine. De afdronk is rijkelijk fruitig, wat de wijn een eindeloze smakelijkheid bezorgt. Een wijn met een mooi potentieel, passend bij een stukje lamsvlees met groene kruiden en mosterd. € 17,25  www.nicolas-thienpont.com
www.desvins.be
Link
dr_puygueraud_28

PORTUGAL - DOURO - Vertente 2011 - Niepoort

PORTUGAL - DOURO - Vertente 2011 - Niepoort

 

Deze wijn is op basis van druiven die afkomstig zijn van 25 jaar oude wijnstokken van Quinta de Nápoles en oude wijnstokken aangeplant op de hellingen van Pinhão, waar touriga franca en tinta amarela domineren.
Wanneer de geur eerst gesloten is, komen er na verluchten aroma’s van specerijen, zwartebessensiroop en minerale tonen vrij. In de smaak zorgen deze oude wijnstokken voor elegantie. De tannines zijn fruitig en sappig, met een evenwichtige verhouding tussen alcohol, zuren en mineralen. De finale is fris en houdt vrij lang stand. €14.50 www.niepoort-vinhos.com
www.young-charly.eu
Link
Passadouro-14

PORTUGAL - DOURO - Post Scriptum de Chryseia 2011 - Prats & Symington Qinta de Roriz

PORTUGAL - DOURO - Post Scriptum de Chryseia 2011 - Prats & Symington Qinta de Roriz

Deze wijn is een assemblage van vier druivenrassen afkomstig van twee quintas die aan de twee vennoten Bruno Prats (ex Cos d’Estournel) en Charles Symington toebehoren: touriga nacional (56%) en touriga franca (30%), aangevuld met tinta barroca et tinta roriz. Aroma’s van zwart fruit, sigarenkistje en pruimen zorgen voor een aangename geur. Breed in de aanzet, gevolgd door vol en rijp zwart fruit met sappige tannines. Een weelderige wijn die tot in de finale ondersteund wordt door een minerale frisheid. €20.00 www.chryseia.com
www.alhambra.be –
 www.dettling-marmot.ch – www.partners-in-wijn.nl
Link
duorum

FRANCE - LOIRE SAVENNIERES - Domaine aux Moines 2013 - Domaine Roche aux Moines

FRANCE - LOIRE SAVENNIERES - Domaine aux Moines 2013 - Domaine Roche aux Moines

Een strakke geur met aroma’s van citrusfruit en mispel. Een dichte materie en een mooie spanning. In dit jong stadium bezorgen de zuurgraad, mineraliteit en ziltigheid, hem een strakke stijl maar het betreft hier een bewaarwijn die zich moet ontwikkelen. De precisie en finesse zijn opmerkelijk. www.domaine-aux-moines.com
http://vins-mostade-gobert.be www.clos-d-opleeuw.be/
Link
La Loire lever  de soleil des coteaux de Savennières 1

FRANCE - LOIRE SAVENNIERES - La Jalousie 2013 - Domaine du Closel

FRANCE - LOIRE SAVENNIERES - La Jalousie 2013 - Domaine du Closel

Een andere benadering voor deze wijn. De druiven werden frisser geoogst. Het resultaat is een elegante materie met toetsen van vers wit fruit, mandarijnschil, kamille, een aangename minerale frisheid en een ziltigheid gekleed in een soepele stevigheid. www.savennieres-closel.com
www.cavedesoblats.com www.vinotheek.be www.chai-bar.be www.biobelvin.com www.oenologic.be
Link
Savennières_Closel Chateau des Vaults harvest

ITALIE - CHIANTI Classico gran Selezione - Querceto di Castellina, Sei 2011

ITALIE - CHIANTI Classico gran Selezione - Querceto di Castellina, Sei 2011

De Azienda Agricola Querceto di Castellina ligt in de zone  Castellina in Chianti. Het domein omvat iets meer dan 11 ha  biodynamisch verbouwde wijngaarden. Zoals haar naam aangeeft is deze  cuvée  afkomstig van hun 6,6 ha  grote zuidwestelijke georiënteerde en méér dan 400m hoog gelegen Belvederewijngaard.  Het is een blend van 90% sangiovese en 10% merlot . De totale opbrengst bedraagt 7500 flessen.
Met eenstemmigheid was deze donker robijnrode  Sei ons aller lieveling. Rijk fruitige neus van rode bessen en volrijpe krieken met kruidige  toetsen van zwarte peper, komijn en wat zoethout. Rijke gevulde mond met heel veel fris en vlezig  fruit, sappig krokante prûne de namur. Elegant, gracieus met zeer soepele tannines en veel  fraîcheur en  een verleidelijk  sappige finale. www.quercetodicastellina.com
Link

Paesaggio 1

CHILI - Cordillera Reserva Especial 2009 – Carménère – Valle de Curico - Torres

CHILI - Cordillera Reserva Especial 2009 – Carménère – Valle de Curico - Torres

Hier hebben we te maken met de beroemde carménère. U weet wel, de druif afkomstig van Bordeaux. Onmiddellijk worden we getrakteerd op een schitterend en intens granaatrood. De fraaie en rijke tonen van versgemalen koffie, blonde tabak, gevolgd door de nobele impressies van eucalyptus en confituur van zwart fruit werken intrigerend. Ook de smaak palmt ons in, sappig en met rijke en ronde tannines gekenmerkt door specerijen en pepers. Deze soepele en evenwichtige wijn weet niet van ophouden, tot op het laatste bodempje in het glas geeft hij zich prijs. Perfect bij hazenrug met zilveruitjes en wildjus met chocolade of een rijk gevulde en kruidige tajine met lamsvlees en vijgen. www.lewine.be
Link

11

FRANCE - ROUGE PROVENCE - Grand Rouge 2012 - VdP Bouches du Rhône - Château Revelette

FRANCE - ROUGE PROVENCE - Grand Rouge 2012 - VdP Bouches du Rhône - Château Revelette

Robijnrood met een delicaat parfum van rode besjes omringd door zoethout en witte peper. De strakke tannine gecombineerd met het fruit pleziert in de mond. Een elegante toets van witte rozen compenseert. Nadien volgt een vleugje garrigue die de wijn een verbluffende sensatie van frisheid meegeeft.
Assemblage van syrah, cabernet sauvignon en grenache, ontsteeld en met een lange maceratie. De opvoeding gedurende 14 maanden gebeurt in eikenhouten vaten, waarvan 20% nieuw; de overige vaten zijn 1 tot 5 jaar oud. De bodem bestaat uit kalkpuin. www.revelette.fr
www.cavedesoblats.comwww.wijnhuisvandenbulcke.be  – Jacques Delire 
Link
revelette Les_oeufs_zoom

FRANCE - ROUGE PROVENCE - Amourvèdre 2012 Bandol - Domaine des Terres Promises

FRANCE - ROUGE PROVENCE - Amourvèdre 2012 Bandol - Domaine des Terres Promises

Heldere en granaatkleurige wijn. De wat aardse geur ontwikkelt aroma’s van ochtenddauw boordevol florale en minerale accenten, wat hem mooi maakt en voor een zeker karakter zorgen. De smaak combineert fris en pittig sap van aardbeien, frambozen en kersen gedrenkt in peper en kardemom.
100% mourvèdre van stokken die 20 jaar oud zijn en in gronden van kalkpuin groeien. www.lesterrespromises.fr 
Link
08_rp_vignerons de bandol

FRANCE - ALSACE - Pinot Noir Burlenberg  2010 – Marcel Deiss – Bergheim

FRANCE - ALSACE - Pinot Noir Burlenberg 2010 – Marcel Deiss – Bergheim

Diepgaande materie, complexe aroma’s van zwarte bessen, griottekersen, gerookte toetsen en specerijen. Goed gestructureerde smaak rond nog wat strenge tannine, versterkt door een minerale frisheid die typisch is voor 2010. Een terroirwijn met een sterke persoonlijkheid in een groot wijnjaar. Overgieten in een karaf doet de wijn goed. www.marceldeiss.com
www.wine-not.be   www.vitisvin.be www.portovino.be www.oliviervins.com    www.sobelvin.be
Link
PN_09

FRANCE - ALSACE - Pinot Noir Grossberg  2009 – Louis Sipp – Ribeauvillé

FRANCE - ALSACE - Pinot Noir Grossberg  2009 – Louis Sipp – Ribeauvillé

Trefzekere geur met accenten van rode bessensap, griottekersen en grafiet. De aangename en zilte frisheid zorgt voor extra vitaliteit in deze wijn met strakke tannine en veel sap. www.sipp.com
www.qualivino.be   www.vanlaer-ets.be gaston.lijnen@telenet.be
Link

 


Grossberg_SIP_7588 1

ESPAGNE - JERES - Fino en rama Tio Pepe Gonzalez Byass

ESPAGNE - JERES - Fino en rama Tio Pepe Gonzalez Byass

‘En rama’, dat is zoiets als een blaadje pekoe, pas geplukt en nog opgerold om er de beste thee van te maken. Hier is het een sherry die uit enkele geselecteerde botas wordt gehaald die voorbestemd zijn voor fino. Meestal wordt dat in de lente gedaan, wanneer de gistlaag op de wijn het dikst is en waardoor de fino die eronder zit uitzonderlijk fris is.
Deze ongefilterde fino wordt het beste binnen de drie maanden gedronken.Gele kleur met een jonge, groene toets. De geur is heel typisch en doet denken aan jodiumrijk opspattend zeewater. De subtiele aroma’s van hazelnoot, groene noten en witte peper worden voorafgegaan door delicate toetsen van peer, witte perzik en versgeschaafde amandel. Verbazingwekkende geuren voor een sherry, met een al even verbazingwekkende smaak. Een soort volumineuze bol, een smakelijke ballon die aan de grond wordt gehouden door een kristalhelder en bijna onzichtbaar draadje. Licht en tegelijk heel aanwezig. Fonkelende smaken, lang en geraffineerd met een ultralicht zout accent dat alles breder maakt. €12.00 www.gonzalezbyass.com
www.palaisduvin.be
Link

historia-familia

FRANCE - RHONE Syrah 2012 IGP Pays des Collines Rhodaniennes – Louis Chèze

FRANCE - RHONE Syrah 2012 IGP Pays des Collines Rhodaniennes – Louis Chèze

De strengheid waarmee Louis Chèze te werk gaat, wordt opnieuw duidelijk in deze prachtige wijn van 100% syrah afkomstig van de noordelijke Rhône.
Deze IGP-wijn is het resultaat van een doorgedreven selectie van percelen met een granietrijke bodem en een keur van de allerbeste druiven.
Een houtlagering van 6 maand maakt het geheel complexer.
De traditionele en donkere kleur met blauwe toetsen à la Yves Klein is zoals verwacht prachtig.
De eerste geurindrukken doen denken aan viooltjes en leder.
Na een tijdje komen daar rijpe rode vruchten bij, peperige toetsen en garrigue, typisch voor het druivenras. De geur evolueert naarmate de wijn opwarmt.
Het is prettig om de wijn beetje bij beetje te schenken, waardoor deze evolutie duidelijker wordt.
De smaakaanzet is zacht, bijna zoet, maar vergis je niet. Deze wijn is rechtlijnig met een minerale expressie die onderstreept wordt door een elegante toets van peper en fraai versmolten tannines.
Zij die van spelletjes houden kunnen hem in een proeverij plaatsen van wijnen uit appellations van de noordelijke Rhône waar hij eventueel als ‘stoorzender’ kan optreden, zonder dat het een spelbederver wordt.
Door zijn frisheid kan hij makkelijk zo gedronken worden, maar de foodies onder ons kunnen hem ook bij een hertenfilet plaatsen of bij jonge duif geparfumeerd met tijm, gerookte varkensrib, merguez, gebraden piepkuiken, rosette de Lyon, spekkaantjes of een picodon van de Ardèche. €8.19 www.domainecheze.com
www.vinarte.be
Link

Cheze

CHILI - Secano Interior Coelemu Santa Inés Cinsault 2013

CHILI - Secano Interior Coelemu Santa Inés Cinsault 2013

Haal uw GPS boven en laten we ons even situeren.
Santa Ines is een merk van De Martino/Santa Teresa, waarvan de kelder zich in de Maipo-regio bevindt. De wijn komt echter uit de Itata-vallei, 500 km verder naar het zuiden.
Het label geeft de DO Secano Interior/Coelemu aan. Coelemu is een gemeente van Itata.
De vermelding Secano Interior verdient wat meer uitleg. Volgt u nog steeds?
Traditioneel is wijnkundig Chili opgedeeld in valleien die zich uitstrekken van de Stille Oceaan tot de Andes. Omwille van de grote diversiteit naargelang de maritieme invloed en de hoogte van elk van deze min of meer parallellopende valleien, voegde men de facultatieve vermeldingen Costa en Cordillera toe. DO Secano Interior is een ander concept. Vooreerst is de regio dwars gelegen en strekt die zich uit van Maipo tot Bio-Bio. Daarnaast, en meer belangrijk, is de appellatie gekoppeld aan de druivenvariëteiten: Alleen wijnen van país en cinsault zijn toegelaten. Grosso modo gaat het om oude traditionele wijngaarden, geteeld in gobeletvorm, niet geïrrigeerd. Dit alles om u te vertellen dat het hier niet om een ‘gewone’ Chileense wijn gaat, maar om een oude specialiteit.
De wijn heeft een vrij lichte kleur met een tint van granaat. De geur ontwikkelt veel fruit met kersen en bessen. Heel soepel en elegant in de mond, nauwelijks waarneembare tannine, zoete specerijen, wat rokerige tonen – ongetwijfeld merkén, een gerookte kruidenmengeling van de Mapuche. Serveer licht gekoeld als aperitief of met pluimvee – met Baskische kip, bijvoorbeeld. 12,95 http://www.demartino.cl
www.adbibendum.net
Link
2402201108564485223079

FRANCE - Le Grand Vallon 2011 Condrieu François Villard

FRANCE - Le Grand Vallon 2011 Condrieu François Villard

Hij oogt schitterend, intens goudkleurig en uitbundig glinsterend. De flaterende neus, kruidig, en bloemig verraadt overvloedige rijkdom en kostbaarheden. Zoals één van de drie Wijzen overstelpt hij met geschenken. In de mond, rad van tong, verkondigt hij zijn utopieën van geconcentreerd fruit, vertelt hij zijn dromen vol krachtige aroma’s en evoceert hij zijn verlangens naar wijdlopige parfums. Opgelet, wees aandachtig bij de tweede slok want achter deze sluier verbergt zich een onvermoede diepzinnige ziel. Koester die tweede teug maar lang genoeg om geraakt te kunnen worden door de discrete mineraliteit die omzwachteld is met een delicate vettigheid. De derde slok componeert ons een bloemig lied, een suite van poëtische toetsen geritmeerd door zoutheid met een cadans van fraîcheur. Alles lijkt op zijn plaats, wijs, rustig tot ieders tevredenheid. Maar tevergeefs, er is die vonk van de passie, bittere silex. het vuur van de driften zet le Grand Vallon onder spanning en scherpt zo haar percepties aan. Even krijgt men het gevoel dat de aanvankelijke sensaties opnieuw de revue passeren. Maar niets is minder waar. Het aromatisch vervolg is geraffineerd, met een rijke ziel, subtiel jonglerend met fruitige, kruidige en mineralige nuances. In één oogopslag krijgen we een weefsel gestructureerd als een komen en gaan, een zich op zichzelf terugplooien om zich vervolgens weer mooier te openen. Het streelt ons als een dierbaar iemand, en verdwijnt vervolgens schoorvoetend, ons daarbij achterlatend, diep onder de indruk van dat memorabel moment van aromatische gelukzaligheid. De cuvée Le Grand Vallon is afkomstig van het perceel Grand Val gelegen ter hoogte van Saint Pierre de Bœuf. De viognierstokken staan Oost tot Zuidoostelijk georiënteerd op een granieten ondergrond met kwarts die verspreid bedekt is met een laagje löss. De druivelaars zijn zo’n 20 jaar oud. De oogst wordt meteen geperst en fermenteert zonder toegevoegde gisten op Bourgondische barriques ( 30% nieuwe eik) en blijft zo 11 maanden gelagerd en wordt gedurende 6 maanden regelmatig doorgeroerd. www.domainevillard.com
www.cavedesoblats.comwww.rhone-vins.bewww.maisondesvinsfins.bewww.dirkgrandry.comwww.lechemindesvignes.bewww.millesima.bewww.thewineagency.be www.pasteuning.nlwww.aklin-vins.chwww.complimenti.comwwww.fr.millesima.ch
Link

portrait_villard

PORTUGAL - Colinas Reserva 2009 Bairrada Sociedade Agrícola de Sâo Lourenço

PORTUGAL - Colinas Reserva 2009 Bairrada Sociedade Agrícola de Sâo Lourenço

Karmozijnrood met een briljante spiegel en een geur van kirsch en pruimensiroop, het aroma van ruwe muscovadosuiker en kaneel. Alvast veelbelovend. De smaak daarentegen is strak, gesloten, rechtuit en mineraal. Kortweg, ver van het beloftevolle genot. Met wat geduld en walsen, barst de rots en ontwikkelen zich tannine, gekonfijt fruit en kruiden net zoals de geur doet vermoeden. Wat later lijkt het geheel wel oneindig en voert ons mee in een wereld van soepelheid met delicieuze accenten en veel smakelijkheid.
Een assemblage van touriga nacional, merlot en cabernet sauvignon. De druivelaars groeien op de flanken met kalkgronden rondom São Lourenço do Bairro in het hart van de D.O. Bairrada. De 50ha grote wijngaard  geniet van een atlantische invloed ondanks de bescherming van de gebergten Caramulo en Buçaco. De wijn kreeg 8 maanden rijping in Franse eikenvaten. De eigendom behoort toe aan de groep Idealdrinks, een initiatief van de beroemde Portugese ondernemer, Carlos Dias. € 13.20 www.idealdrinks.com
www.alhambra.be
Link
big_bairrada_caracterizacao

ESPANA - Martin Freixa Old Vines 2013 DO Montsant

ESPANA - Martin Freixa Old Vines 2013 DO Montsant

100% Samsó, de locale naam voor carignan, getooid in een donkere kleur met een fluwelige spiegel.  Granaat en karmijnkleurig met een parfum van confituur van zwart fruit opgedirkt met aromatische kruiden zoals je die vindt in de bergen. De smaak is genereus, stevig en sappig. Het geheel beantwoordt perfect aan de verleidelijke geurindrukken. Tannine is present en versterkt het krokante van het vlezige karakter naar wens, genoeg om zonder moeite te drinken. De frisheid vindt zijn oorsprong in de minerale aspecten van de kalkachtige gronden die overal aanwezig zijn op de hoogte.
De wijnstokken zijn 50 tot 70 jaar oud en worden manueel geoogst. De wijn rijpt in Franse eikenvaten van 300 liter gedurende 10 maanden.
Montsant is een van de recente appellaties aan de rand van Priorat. Het landschap contrasteert met die van zijn buur. Zoals deze laatste somber is gekleurd door leisteen, evenzeer schittert Montsant door een combinatie van het kalk, krijt en graniet van de ijzerhoudende rotsen. € 12.52 www.dulst.be
Link

prioratwineregion1

FRANCE - Les Secrets de Montmirail – Domaine Brusset, Gigondas 2012

FRANCE - Les Secrets de Montmirail – Domaine Brusset, Gigondas 2012

Druivensoorten: grenache, syrah, mourvèdre.
Houtlagering: 20 % heeft een houtlagering gekregen.
Ik denk niet dat er veel geheim is aan deze elegante blockbuster, eerder veel zweet, geduld, een uitzonderlijke ligging en de juiste weergoden.
Deze wijn, verbouwd met een laag rendement, is afkomstig van de top van een bloedmooie wijngaard aan “Les dentelles de Montmirail”.
Mocht u ooit in de buurt zijn met een goede fysieke conditie, moet u er zich maar eens wagen aan een wandeling.
Dikke donkere inktkleur met geuren van wilde tijm, balsamiek en bessenfruit.
Goed volume in de mond, een beetje een ruig ding, dat eindigt in een fluwelige, soepele en lange finale.
Slechts 20% kreeg een houtlagering waardoor het fruit blijft overheersen, zelfs in de finale.
Mag gerust nog wat ouderen, maar is nu perfect genietbaar.
Geschikt bij lamsvlees, stoofpotjes of het betere rood vlees. € 39,99 www.domainebrusset.fr
www.colruyt.be
Link
VignobleMontmirailNo6b

FRANCE - Bonne Pioche 2013 – Languedoc – Domaine Clavel, à Assas

FRANCE - Bonne Pioche 2013 – Languedoc – Domaine Clavel, à Assas

Een wijn die trouw is aan zijn terroir van garrigue met een bodem van klei-kalkpuin en rolkeien van de Pic Saint Loup: mineraal fris en mooi zongerijpt, vervat in een wijn met aroma’s van zwart fruit, garriguekruiden, zoethout en witte peper.
We hebben te maken met een zeer geslaagde zuidelijke wijn, meer strak dan krachtig, niet warm en met een vrij stevig tannineraster. Daarom is het beter hem enkele uurtjes op voorhand in een karaf over te gieten vooraleer hem te proeven.
Bonne Pioche is een mix van 65% syrah, 20% mourvèdre en 15% grenache.
Zijn naam, die niets dan mooie en goede zaken omschrijft, past hem als gegoten. www.vins-clavel.fr
www.cavedesoblats.com – sens.larges@skynet.be – www.wijnen-dekok.com – www.wijnengoyens.be – www.magnuswijnen.be – www.wijnhandelvandenbossche.be – www.phildanstacave.be – www.vinedevos.be – www.lesgenereux.nl – www.vimowa.lu
Link
bornesaintjean_pierre

FRANCE - CHAMPAGNE - Mailly Grand Cru Cuvée Intemporelle 2008

FRANCE - CHAMPAGNE - Mailly Grand Cru Cuvée Intemporelle 2008

Diep goudgele kleur met fijne belletjes.
Complexe geur van veldbloemen, perzik, pomelo, acaciahoning en een hint van gedroogd fruit.
Smeuïg van smaak, vrij vineus, met in de finale pruimen en opnieuw pomelo, zonder het puntje zout te vergeten.
60% pinot noir, 40% chardonnay. Dosage: 8 g. www.champagne-mailly.com/
www.ullrich.ch – Grands Terroirs GT@emiel-laeremans.net
Link
19-taille

FRANCE - Clisson 2011, Muscadet Sèvre et Maine, Ollivier Père et Fils

FRANCE - Clisson 2011, Muscadet Sèvre et Maine, Ollivier Père et Fils

Clisson staat op een ondergrond van graniet. Een florale neus met wat appel en een toets amandel. In de mond opnieuw fris fruit dat strak mineralig gestructureerd eindigt in een sappige en complexe finale die wonderwel past bij de nootachtige tonen van de Belon. 13.75€ www.dulst.be

Platte Oester van Belon 3
Deze platte oester wordt opgevoed in Zuid-Bretagne en geaffineerd in de monding van de rivier Belon. Daar maakt ze gebruik van de originele mix van zout en zoet water. Een oester met een mooi vlezige textuur met uitgesproken aroma’s van hazelnoten.
Link
DSC_2420

AUSTRALIE - Old Rowley 2013 - Jacques Lurton (The Islander)

AUSTRALIE - Old Rowley 2013 - Jacques Lurton (The Islander)

Jacques Lurton (The Islander)

Van zijn internationale avonturen met zijn broer François houdt Jacques Lurton een domein over dat ver verwijderd ligt van zijn thuisbasis in Bordeaux: The Islander, te vinden op het Australische eiland Kangaroo waar hij meer dan 30 jaar geleden wijnstokken aanplantte. Het is een eiland met een fris klimaat dat voor wijnen met veel natuurlijke zuren zorgt die we in Australië niet zo heel vaak tegenkomen, een tikje Europees van stijl.
We hielden vooral van de Old Rowley 2013, ietwat geïnspireerd op een wijn van de Rhône, met syrah, grenache en viognier in de samenstelling. Nog meer dan het pure fruit, rood en zwart, en de tonen van specerijen en gemaaid gras, vonden we vooral zijn elegante stijl heel verleidelijk, met sappige maar geslepen tannines. 
http://www.jacqueslurton.fr/
Link
islander_jacques

FRANCE - Les Royes 2012 - Saint Joseph - Domaine Courbis

FRANCE - Les Royes 2012 - Saint Joseph - Domaine Courbis

Je vraagt je af hoe het mogelijk is; ondanks de afkomst van zo’n terroir, toch één van de meest elegante syrahs…..
Donker als een avondschemering met bloeddoorlopen horizon.
Het dagelijkse labeur is hem aan te zien, gespannen als stug geribd fluweel. Hij ademt een wild schijnbaar ontembaar parfum. Schitterende scherpe stenen, kort nukkig kruid, streng boeket en niet het minste garnituur, de boodschap is helder precies. Geen beloning zonder inspanning, alles heeft zijn prijs. En dus plotseling is het alsof hij glooiend en soepel wordt. Zonder aarzeling ontluikt al de aanzet van zachtheid. Zijn zelfbewust karakter loopt over van generositeit. Uiteindelijk laat hij zich toch gaan en krijgen we bloemen en fruit met delicate toetsen van viooltjes en irissen en verrukkelijke vruchtengelei. Een glimlach verschijnt op de lippen om zoveel sappige bessen. Enkel de tanninestructuur herinnert ons nog doorheen een zacht glooiend palet aan de steile helling van weleer. Ook de frisheid verwijst naar het harde labeur. De kracht van de bodem vereist een even sterke ziel om dit evenwicht te bereiken. De charmante glimlach doet alles vergeten, beloont het geleverde werk. De bescheidenheid ruilt zich in voor breedsprakigheid.
De dertig jaar oude syrahstokken zitten stevig verworteld in de steile kalkflank die de Royes is. Helemaal op het Zuiden georiënteerd kijken ze uit op Cornas, de appellatie  die aan hun voeten begint. Alleen manueel oogsten is hier denkbaar. De druiven worden voor 100% ontsteeld en fermenteren gedurende 3 weken in gesloten cuves. Daarna volgt een opvoeding van 18 maanden; 1/3 gaat op nieuwe eik, de andere 2/3 verblijft op vaten van 1 of 2 wijnen. De wijn wordt regelmatig overgestoken. 26.00€  www.vins-courbis-rhone.com
www.vrankenpommery.com – www.gvb-wines.be – jacques.delire@skynet.be – www.henribloem.nl – www.lacavedacote.ch – www.blavignac.ch – www.martel.ch
Link
une-courbis-31-1

FRANCE - Clos des Lambrays 2011 Grand Cru

FRANCE - Clos des Lambrays 2011 Grand Cru

De ietwat heldere granaatkleur geeft de wijn een mooie schittering. Gesloten. Deze wijn heeft duidelijk lucht nodig. Na walsen ontwikkelt zich uiteindelijk een aroma met specerij, toast, gedroogde bloemen en geuren van tomaatbladeren. Wat later komen daar gekonfijte tonen bij. In de mond volgt eerst een discrete smaak. Dan komen enthousiast toetsen van framboos en aalbes, aardbei en pruimpjes omringd door violet. Vruchtengelei op biscuit en galet geven een mooi rustiek kantje. Levendigheid zorgen voor een precieze waarneming van de delicieuze korrelige tannine. Nadien komt een fabuleuze bitterheid vermengd met ranke toetsen van zoethout en gentiaan die het geraffineerde karakter en de waargenomen aroma’s versterken.
« 2011 is klimatologisch een moeilijk jaar met een grote hoeveelheid meeldauw maar met in tegenstelling een zeer vroege oogst na een vrij warme zomer. »  verklaart Thierry Brouin.
2010 eindigt de reeks. www.lambrays.com
www.pouletvins.be www.axybel.be www.boutelegier.be www.wijnmakelaarsunie.be www.vandenbussche-wines.bewww.goorden-wine.com www.vpsbelgium.be http://lessabotsdhelene.skyrock.com/ www.goessens.com www.voermanwijnen.nl www.badaracco.ch www.cavedereve.ch www.granchateaux.ch www.lavinia.com/chwww.lepasseurdevin.com www.siebe-dupf.ch www.viscardi.ch
Link
lambrays

FRANCE - Les Bassets Montagny 1er cru 2009 Domaine Laurent Cognard

FRANCE - Les Bassets Montagny 1er cru 2009 Domaine Laurent Cognard

De kleur is goudgeel met groene tinten. De geur ontwikkelt aroma’s van gedroogd en gekonfijt fruit, engelwortel, mandarijn, pompelmoes, amandel, heel veel peper en gegrilde toast. De smaak, minder expressief, distilleert met mate florale en fruitige aroma’s met nuances van specerij, muskaatnoot en komijn, op een minerale basis bedekt met vettigheid. laurent@domainecognard.fr

De combinatie
Hier komen de likeuren uit de kast om deze samenhang te vieren die het onstuimige karakter van beide metgezellen verzacht. De wijn doet denken aan notenlikeur, eau-de-vie van peren, gegiste mirabellen en sterke absint. De kaas distilleert zijn romig karakter en versterkt zijn temperament met minerale accenten, een toets van gentiaan en Suze, zonder de stevige karakteristieke bitterheid van de infusie op te wekken.
Link

 

Comté plateau jurassien (3)

FRANCE - Dugois Arbois Trousseau

FRANCE - Dugois Arbois Trousseau

Dugois Arbois Trousseau Grévillière 2013
Mooi rood fruit dat onweerstaanbare geurindrukken oproept van pinot, maar van smaak (en dat zonder overgangsperiode) helemaal aan iets anders doet denken en veel krachtiger is. Een fijne maar tegelijk volle wijn met mooie zoethoutachtige tannines en toetsen van onderbos die eruit springen. € 10,80*
Dugois Arbois Trousseau La Damelière 2012
Deze variant van trousseau is gevoelig voor coulure (slechte vruchtzetting) en de opbrengst zit vrij laag. De bessen zijn in het algemeen kleiner en het sap voller. Qua geur ruiken we eerder zwart fruit (bramen en zwarte bessen) dan rood fruit, vergezeld van specerijen, gentiaan en spar. De smaak bezit meer ruwe accenten, onstuimig maar wel supersmakelijk. € 13,00* www.vins-danieldugois.com
www.cavedesoblats.com
Link
zoom-philippe-daniel-dugois-vigneron

FRANCE - Domaine Le Conte des Floris - Languedoc Pézenas

FRANCE - Domaine Le Conte des Floris - Languedoc Pézenas

Het domein profiteert van een grote diversiteit aan bodemstructuren en kan verschillende specifieke gronden isoleren alsook diverse druivenrassen. Zo wordt syrah geteeld op een  carboonbodem en grenache op villafranchian. Deze wijnen combineren levendigheid, subtiliteit en finesse.  Ook herkent men een grote puurheid in de fantastische witte wijnen: Arès blanc met marsanne komende van basalt, Lune blanche van carignan afkomstig van schiste. www.domainelecontedesfloris.com
 www.vin-etc.be
Link

 

domaine-le-conte-des-floris-lune-rousse-2012-languedoc

ITALIE - Tenuta Cavalier Pepe Loggia del Cavaliere 2008 - Taurasi

ITALIE - Tenuta Cavalier Pepe Loggia del Cavaliere 2008 - Taurasi

FRANCE - Corse - Rosé des Pierres 2013 Clos Canereccia

FRANCE - Corse - Rosé des Pierres 2013 Clos Canereccia

Pierre was de naam van zijn grootvader en is de naam van zijn zoon. Een bijzonder smakelijke wijn met een delicate frisheid is dit, boordevol fruit en met een hint van kruiden.
Link
esteve.1

FRANCE - Château de Targé 2011 - Saumur Champigny

FRANCE - Château de Targé 2011 - Saumur Champigny

Sinds 40 jaar runt Edouard Pisani-Ferry het domein, 24 ha groot en gelegen rondom het kasteel aan de voet van de helling. In plaats van zich terug te trekken en tevreden te zijn met zijn erfenis, de plek en de bodem van dit domein, timmerde hij vooral aan het potentieel van de wijnen. Derhalve stelde hij vrijwillig de datum van het in de handel brengen van zijn wijnen uit, om de wijnen de tijd te geven zich perfect te vermengen. De laatste in verkoop is momenteel de wijn van 2012. Hij denkt ook veel na over het druivenareaal. In functie van cabernet franc pleit hij voor het toevoegen van merlot bij het gamma toegelaten druivenrassen. Kortweg, bent u op zoek naar een bewijs dat het belang van menselijke inbreng omtrent het verbeteren van het terroir aantoont, dan vindt u dat bij Edouard.
Eerder donker fruit; de smaak verrast met een tikkeltje peper, sympathiek, een vlotte wijn maar niet mager. Mooie tannine ondersteunt het gracieuze bouwwerk. www.chateaudetarge.fr
www.vpsbelgium.bewww.veluvins.be   – www.feys-vanacker.be
Link
Ch_teauvudutunnel_1

AUSTRIA - Gemischter Satz DAC Mayer am Pfarrplatz Nussberg 2013

AUSTRIA - Gemischter Satz DAC Mayer am Pfarrplatz Nussberg 2013

Hoofdzakelijk riesling, grüner veltliner, rotgipfler en zierfandler qua samenstelling, in ongekende proporties aangeplant.
Gele appel, rijpe peer, goed geconcentreerde smaak, krijtachtige textuur, ragfijn, met een mooi samenspel tussen vet en specerijen (peper, kaneel) en een zilte finale.
Nussberg (notenheuvel) is een courante plaatsnaam in Oostenrijk. In Wenen gaat het over een heuvel van 330 meter hoog met steile flanken in het dorp Nussberg, ten noorden van de stad. Bij mooi weer wacht er een prachtig uitzicht over de Oostenrijkse hoofdstad.
Bij Mayer am Pfarrplatz zijn de wijnen van kalkachtige bodems in het algemeen zeer goed geconcentreerd. Door hun ligging op steile hellingen genieten de wijnstokken van extra veel zonlicht, met opbrengsten die vrij laag zitten. Het klimaat is bijzonder geschikt voor riesling. www.pfarrplatz.at 
www.oostenrijkswijnhuis.be
Link
Blick_Wien

AUSTRIA - Stift Klosterneuburg – Klosterneuburg - Zierfandler-Rotgipfler Gumpolskirchen 2013

AUSTRIA - Stift Klosterneuburg – Klosterneuburg - Zierfandler-Rotgipfler Gumpolskirchen 2013

Twee variëteiten die elkaar perfect completeren : zierfandler voegt aan de mix een bijzondere zuurgraad toe met toetsen van citrusfruit waarin bergamot en mandarijn. Rotgipfler met een hoog gehalte aan glycerol en alcohol zorgt voor volume en vettigheid. Deze licht zoetzure toets ondersteunt de mooie materie, maar boet daarom niet minder in aan luchtigheid. Mooie wijn die best tot zijn recht komt bij sushi. www.stift-klosterneuburg.at/wein/weingut/
www.ryslavy.com  www.oostenrijksewijn.info  www.ceesvannoord.nl www.geurtsenwijnimport.nl  www.travino.ch
Link
Wagram Klosterneuburg  (12)Klosterneuburg 1

FRANCE - Domaine Sérol Côte Roannaise Les Originelles 2014

FRANCE - Domaine Sérol Côte Roannaise Les Originelles 2014

Het domein Sérol met zijn 27 ha wijngaard, waarvan de bodem bestaat uit granietachtig zand en gelegen is in Renaison, stelt ons deze cuvée van gamay saint romain voor met exuberant veel fruit (framboos) en soepele tannine met een mooie minerale finale. Aangenaam met het dynamisme van jong en lichtzuur sap. Eveneens boeiend in de categorie IGP Urfé is de Viognier Cuvée ‘De Butte en Blanc’ 2013 van hetzelfde domein, bijzonder aromatisch en met een mooie molligheid. www.domaine-serol.com
Link

le-terroir

FRANCE - Les Fontanilles 2013 Anne Gros & Jean Paul Tollot - Minervois

FRANCE - Les Fontanilles 2013 Anne Gros & Jean Paul Tollot - Minervois

Granaatrood met een paarse schijn, helemaal in het begin geurend naar een wolkje rook dat vervolgens overgaat naar een streepje zoethout en garrigue, daar waar wilde pruimen en zwarte bessen groeien. Ongelooflijk elegant en fris, met veel fruit en de typische kruiden die we eerder roken, impressies die zich vervolgens op een zijdeachtige tannine vastzetten. Nadien, nog steeds delicaat, komen daar in de finale nog wat specerijen bij.
Deze zeer elegante wijn is een mix van syrah, carignan, cinsault en iets meer grenache. De wijnstokken van 25 tot 55 jaar staan aangeplant op een ondergrond van mergel, kalk en zandsteen. De trossen worden volledig ontrist en de wijn krijgt een opvoeding van 50% op hout en 50% op inox . www.anne-gros.com/minervois.html
www.vinarte.eu www.pouletvins.be www.cavedesoblats.com www.lesventsdanges.be www.clos-d-opleeuw.be bsmvins@gmail.com jpremon@vinesse.be info@art-et-terroirs.be www.arentzwijnen.nl www.residence-wijnen.nl info@vennerhus.ch
Link
tasdepierre

FRANCE - Le Rouvre 2013 Crozes-Hermitage de Yann Chave

FRANCE - Le Rouvre 2013 Crozes-Hermitage de Yann Chave

Het eerste contact met dit jaartal verloopt wat stroef, want vandaag vraagt deze wijn een meer soepele textuur en sappige breedte om zijn nog wat hoekige tannines te omwikkelen. Daarentegen is hij goed gewapend om mooi te verouderen. Zijn florale geur bestrooid met cacao wordt beantwoord door betoverend zwart fruit met een frisheid die zin geeft in een tweede glas.
Deze 50 jaar oude stokken syrah staan aangeplant in het uiterste zuiden van de appellatie. De malolactisch gisting vindt plaats in houten vaten om de verschijnselen van reductie te vermijden. ‘Ik wil niet meer overtappen en om reductie te vermijden kies ik recent voor hout’, vertelt Yann. www.yannchave.com
www.albertkint.be  www.thesource.be  www.francisbernard.com  www.wijnuitabcoude.nl  www.vinpark.ch  http://fr.millesima.ch
Link
Yann_NB(1)

AUSTRIA - WGS 2013 DAC Rosengartl Fritz Wieniger

AUSTRIA - WGS 2013 DAC Rosengartl Fritz Wieniger

Dit perceel ligt in het centrum van Nussberg met wijnstokken (5 variëteiten) van 60 jaar oud.
Gekonfijte citrus, gerookt, groen van tomaat en notelaars, een vleugje jodium en zoethout, heel complex van geur. De smaak is subtiel en elegant, licht gezouten en gekruid en wordt strak gehouden door een fruitig filigraanwerk. De frisheid maakt het plezier nog groter. www.wieninger.at  – www.wienwein.at
www.leirovins.beLink
P0006238_WieningerHeadshotLOREZ

AUSTRIA - Grüner Veltliner 2013 Alte Setzen 1e Lage Reserve Markus Huber - Traisental

AUSTRIA - Grüner Veltliner 2013 Alte Setzen 1e Lage Reserve Markus Huber - Traisental

Aroma’s van rozen en pioen in de neus. In de mond volgt een zekere vettigheid die hem voldoende stof geeft. Heel smakelijk met opvallend zoethout en gelei van citrusfruit.
De stokken zijn 60 jaar oud en staan aangeplant in diepe slibgronden. De wijn kreeg 8 maanden lagering op de droesem met omroeren (bâtonnage) voor de helft in fusten van 2500 liter en de rest in tanks. € 14  www.weingut-huber.at
www.vinotrade.be  www.lambrechtwijnen.be
Link
66

FRANCE - Montesclat 2013  Domaine des Maels - Minervois

FRANCE - Montesclat 2013  Domaine des Maels - Minervois

Helder robijnrood, ruikend naar vruchtencompote met hints van gentiaan en munt. De smaak ligt er in het verlengde van, waardoor de bessen extra in de verf worden gezet. Zwarte bes, framboos, braambes en aardbei versieren de reeds fraaie structuur. De nog wat stekelige tannine zorgt voor een aangenaam reliëf. 35% carignan, 30% grenache, 30% syrah, 5% mourvèdre op een kalkbodem met een onderlaag van rode klei. www.domainedesmaels.com 
http://zetoubu.be
Link
177104-M

 

FRANCE - Grangeneuve 2013 de Camille Wallut-Nosworthy Beaumes de Venise du Domaine Saint Amant

FRANCE - Grangeneuve 2013 de Camille Wallut-Nosworthy Beaumes de Venise du Domaine Saint Amant

Granaatrood met karmozijn bezit hij een delicaat parfum van witte rozen met wat zwarte peper, in het midden bedekt met gelei van rode aalbessen. Onvoorstelbaar fris, ook in de smaak, heel levendig en luchtig waar fruittonen lijken rond te draaien die zich vervolgens op onze smaakpapillen vastpinnen of zich laten vangen door een strakke sluier van zachte tannines.
De wijnstokken staan aangeplant in terrasvorm op een mergelbodem tussen 350 en 500 meter hoogte. We vinden er grenache van 35 tot 80 jaar oud, syrah en een beetje viognier die allemaal samen worden gevinifieerd in grote foeders.http://domainesaintamant.com
www.dulst.be  www.vinarte.be  www.maisondesvinsfins.be  www.lepursang.be  www.duodunord.nl
Link
image1

Geef een reactie