Best of 2018 (3) – Buiten Frankrijk

28/02/2019 - Flashback van de wijnen die ons proefpanel in 2018 uitermate aantrekkelijk vonden, maar dan buiten Frankrijk.

Deze selectie brengt ons naar Zwitserland en Madeira, maar ook naar Italië, Spanje en Oostenrijk. Het bewijs dat kwaliteit geen grenzen kent!

Suisse – Churer Blauburgunder Gian-Battista 2013 – Graubünden AOC

De kleur is donker granaatrood met amethist, diep en donker bloedrood, of zoals Gian-Battista zelf zegt: ‘Mijn wijnen zijn zeer donker, omdat mijn ziel zwart is.’ De zeer kruidige geur doet denken aan zwarte peper, cederhout en leder, waar enkele impressies van gerookt en cayennepeper bijkomen die de gekonfijte kersen en frambozenlikeur beter doen uitkomen. Maar het fruit komt beter tot uiting in de smaak en doet de zeer strakke tanninestructuur verstommen in een frisse en sappige jus. Aan deze fruitmand worden nog donkere aardbeien, braambessen en blauwe bosbessen toegevoegd. Het bedwelmende karakter van deze wijn wordt in de finale omwikkeld door fijne indrukken van amandelspijs en peperkoek die hem iets braver maken. Maar eigenlijk is het precies dat ruwe waar ik van houd, weliswaar ingetoomd maar niet te veel.
Deze 100% pinot noir is afkomstig van twee kleine percelen richting Chur: dat van Lochert van 1,2 ha op 630 m hoogte en dat van Waisenhaus van 1,1 ha op 600 m hoogte, beide uitdrukkelijk naar de zon gericht. Hun bodems zijn een mix van kalk en zanderige klei op schist en puinkegel. De aanplantingsdichtheid bedraagt 4000 stokken/ha, aangeplant in 1974 en 1982. De oogst wordt ontsteeld, voor 7% afgetapt (saignée), en vergist zonder dat de druiven gekneusd worden. Evenmin worden er externe gisten toegevoegd. De vergisting vindt plaats in open tanks met regelmatige pigeages. De malolactische gisting vindt plaats in barriques, evenals de opvoeding van 30 maand, waarvan 50% van de vaten nieuw zijn.

www.reichenau.ch

Link voor het volledige artikel

Barbeito – The Madeira Collection 5 (Medium Dry)

Voor deze blend van de Collection selecteerde Ricardo heel precies verdelho en boal van 10 jaar oud en vermengde die met tinta negra die tussen 70 en 80 jaar in vaten verbleef, om het karakter terug te vinden van de voormalige klassieke wijnen. De kleur is een diep en donker goud, alvorens we aroma’s van armagnac, kandijsuiker en specerijen ruiken die aan geflambeerde ananas doen denken. De smaakstructuur is grandioos, tussen glycerol en zuren, waarbij het eerste het tweede inkapselt, om ons achter te laten met een zeer gepolijste smaak. De integratie van het zoete is voorbeeldig, met een persistente finale die doet denken aan een droge en zilte wijn.

www.vinhosbarbeito.com
www.themadeiracollection.be

Link voor het volledige artikel

Il Picchio – Gran Selezione 2015 – Castello di Querceto

Castello di Querceto is een  70 ha  ( 50 ha Chianti Classico) tellend domein (met annex agriturismo) dat sinds 1897 in handen is van de – uit Frankrijk afkomstige  – familie François.  Alessandro is  ‘Crus’-gefascineerd en  wil de typiciteit van zijn druiven en verschillende terroirs tot expressie laten komen.  Il Picchio is zijn paradepaardje en verwijst naar de gelijknamige wijngaard . Deze cuvée is een blend van 35jaar oude sangiovese  (95%) en canaiolo(5%) afkomstig van de wijngaarden Il Picchio ( 2,5ha) en I Terreni ( 2ha) die een oostelijke zuidoostelijke oriëntatie hebben en op 420-450 meter boven de zeespiegel liggen: ideaal in warme jaren.
Il Piccho heeft een klassieke stijl die heel verleidelijk is. Donkere naar het zwart neigende kleur. Intense neus met diepgang van rood en zwart fruit. In de mond opnieuw zeer veel sappige krieken, frambozen en bosbessen;  rijp  met veel  fraîcheur. Geleidelijk krijgen we wat kruidigheid en ledertoetsen. Het is een stevig gestructureerde  sangiovese die elegantie heeft en een krachtige textuur met een soepel  sappige  finale.
www.castellodiquerceto.it
www.wijnendeclerck.be – www.globalwineries.com – www.italvin.be – www.deconinckwine.com

Link voor het volledige artikel

Cuvée Vintage dosage zero noir 2008

Deze ‘blanc de noir’ is op basis van pinot noir  op een zuidelijke helling van de Belvedere wijngaard die uitkijkt op het Iseomeer. Het is de hoogst gelegen ( 466m.)  wijngaard van Ca’del Bosco. Het beperkt rendement van 7400kg/ha . De zachte persing (een most-fruit ratio van 50% ) zorgt tegelijk voor een lichte kleuring en een elegante concentratie . Deze cuvée van 2008 – jawel 2008 – verbleef 8 jaar en drie maanden op droesem. Het is een niet- gedoseerde cuvée.
Goudgeel met een heel licht groene schijn. Zeer kleine fijne gecentreerde pareling. Een verleidelijke neus van brioche met wat gekonfijte jona golden en wat  pistache. In de mond een frisse tedere aanzet en dan romig rond .Cake met wat gekonfijte peren. Extra fris en elegant strak met een ziltig puntje in de lange en zeer complexe finale.

www.cadelbosco.com
www.young-charly.com

Link voor het volledige artikel

Zweigelt Reserve Burg 2016 – Weingut R&A Pfaffl
Niederösterreich – Weinviertel

Intens robijnrood met geurimpressies van kirsch, mokka, rode pruimen en zwarte kersen, aangevuld met fijne toetsen van hout en vanille. In de smaak komt alles terug met daarbovenop kruidige toetsen en rijke en volle tannines. Zeer rijk van smaak, zonder meer, met een ellenlange afdronk. Schitterend! Laten we het culinair simpel houden : tournedos Rossini.
www.pfaffl.at
www.whynotwein.eu – www.wijnhuisverlinden.be – www.ambrosius.be – www.pootagenturen.nl – www.topcc.ch

Link voor het volledige artikel

Ried Käferberg 1ÖTW  2016 – Jurtschitsch

Schitterende terroirwijn afkomstig van een bodem met gneis, mica en amfiboliet. Het merendeel van de wijnstokken zijn meer dan 50 jaar oud en hun wortels reiken meerdere meters diep tot aan het vulkanisch rotsgesteente. Op deze arme bodem is de opbrengst laag, wat op zijn beurt voor meer concentratie zorgt, droogextract en aroma’s. De geur is even complex als elegant: gekonfijte citrusvruchten, gedroogd gras, peperige minerale tonen, florale toets van brem. In de rechtlijnige smaak zit een beetje exotisch fruit, heel levendig en droog, maar licht omwikkeld door het zachte en lichtzoete van dit rijpe fruit. Kortom, een karaktervolle en elegante wijn met een persistente finale en een fijn mineraal bittertje.
www.jurtschitsch.com
www.wijnenjanrots.be – www.jeanarnaud.com – www.fischer-weine.ch

Link voor het volledige artikel

Rioja – Ijalba – Graciano 2016

Donker granaatrood met een parfum van gepeperde kersen en gekonfijte aardbeien met een geroosterd accent van toast. De rechtlijnige smaak, met strakke maar fluwelige tannines, zorgt voor een indruk van crêpe de Chine, een delicate textuur met een fruitig karakter, bijzonder fris. Een stille kracht die zijn aromatische accenten zacht en onophoudelijk verspreidt.
Alcoholische en malolactische gisting in Franse eikenhouten barriques. Opvoeding van 10 maand in contact met de lies.
Maturana tinta is niets anders dan de trousseau die we in de Jura vinden. En ook al is deze druif, buiten de Jura, eveneens in Spanje en Portugal relatief goed verspreid, toch blijft zijn belang klein. In Rioja is het vrijwel enkel Ijalba die ermee werkt, maar het idee om met deze aparte druivenrassen te werken vindt alvast navolging.

https://ijalba.com
www.hetwijnmagazijn.be – https://artevino.be – www.wijnhandelvandenbossche.be

Link voor het volledige artikel

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie