Best of 2018 (1) Frankrijk in rood

11/02/2019 - Kleine flashback richting wijnen die we uiterst aantrekkelijk vonden in 2018. Deze keer in rood en uit Frankrijk.

Op gebied van Franse rode wijnen vielen onze proevers voor wijnen van de Languedoc en de noordelijke Rhône (plus een Morgon). Niet zo verwonderlijk aangezien deze regio’s vandaag wijnen aanbieden met een van de beste verhoudingen qua prijs-plezier.

Morgon Grand Cras 2017– Cru du Beaujolais – Dominique Piron

Paars violet en ruikend naar snoep, naar vlierbessenbonbons, zoethoutstokjes en esdoornsiroop met toetsen van koffie. Daarna komt het fruit opzetten, rode aalbessen, bramen en frambozen, gevolgd door een explosief floraal boeket van rozen, viooltjes en lelies. De zachte en ronde smaak is tegelijk ook heel fris. Een puntig volume dat erg goed samengaat met de dartele tannines. Een enorm knapperige wijn, super smakelijk, maar ook heel karaktervol. De textuur doet denken aan crêpe de chine en pakt ons volledig in.
De gamay van meer dan 50 jaar oud voor deze wijn staat aangeplant tussen 200 en 300 m hoogte, op de zuidoostelijke flank van de Côte du Py, daar waar de uiteenvallende graniet gekleurd met ijzeroxide voor een iets diepere bodemlaag zorgt. Manuele oogst en gisting van 20 dagen. De opvoeding vindt hoofdzakelijk plaats in tanks en deels in foeders en vaten.
Dit domein in Villié-Morgon stelt bijna alle Crus van de Beaujolais voor, alsook nog een paar andere cuvées. Het geheel toont de variatie aan van de diverse wijngebieden binnen de appellatie en de vele mogelijkheden.
www.domaines-piron.fr
https://lechemindesvignes.be – www.michelbois.ch

Link voor het volledige artikel

 

Château Cascadais – Corbières 2014 et 2015

Surprise, surprise ! Bij het rondgaan op de wijnbeurs kwam ik opeens een markante figuur tegen van de Médoc uit de jaren 90: Philippe Courrian. Reeds 25 jaar woont en werkt hij in Corbières, in een vallei met prachtige watervallen. Deze blend van de vijf gebruikelijke druivenrassen van de regio, allemaal oude wijnstokken, zorgen voor een vlezige, geconcentreerde en strenge wijn die evenwel ook harmonieus, fruitig en goed fris is in 2014. In de geur bemerken we aroma’s van rood fruit gekoppeld aan specerijen, peper en zoethout met vleugjes tijm en rozemarijn. De 2015 is reeds toegankelijk: zijn geur van zwart fruit is zonniger, de smaak koppelt kracht aan frisheid, de tannines zijn sappig en de kalk in de bodem zorgt voor een verfrissende mineraliteit in de finale.
www.tourhautcaussan.com/corbieres.php
www.compagnonsdubienboire.be – www.riegger.ch – http://hermanwines.com

Link voor het volledige artikel

 

Domaine du Grand Guilhem  – Fitou

Dit artisanaal en familiaal wijndomein van 12 ha werd in 2004 biologisch gecertificeerd. Grand Guilhem produceert drie Fitouwijnen en (opnieuw) kiezen we voor de cuvée Angels, deze keer van 2015, een blend van 80% carignan en 20% grenache. De druiven worden in hun geheel gevinifieerd met eigen gisten. Het doel is ‘zo dicht mogelijk bij de druiven aanleunen’, aldus wijnbouwer Gilles Contrepois, voor deze vin nature.
Angels 2015 Fitou Domaine du Grand Guilhem
Donker granaatrood, heel nobel van kleur. De geur is fijn maar niettemin ook expressief met impressies van donkere vruchtenmarmelade en een vleugje peper. De structuur is stevig en mooi evenwichtig, met strakke maar sappige en knapperige tannines. En dan is er nog die heerlijke frisheid die aan de garrigue doet denken, heel vroeg in de ochtend, wanneer de eerste zonnestralen ons het bittere en het zoete van aardbeiboomvruchten en jeneverbessen doen ruiken.
www.grandguilhem.fr
http://toutestvin.com – https://oenologic.be – http://pieksman.nl – https://glouglou.nl – www.alpinbern.ch

Link voor het volledige artikel

 

AOP Faugères – Domaine du Mas Lou – Angaco 2016

Jonge wijnbouwers en oenologen Adèle en Olivier cultiveren hun 8 ha wijngaarden zeer strikt en met gevoel. Deze wijn bezit fruitige expressies van griottekersen met een accent van zwarte olijven. Hij komt van een perceel met zeer oude carignan, waar wat lladonder pelut aan wordt toegevoegd. De smaak is heel precies en krokant, fris en met een minerale toets van schist.
Aksou 2016
Ik kan niet weerstaan om ook deze cuvée van dit domein voor te stellen, zodanig hou ik van het zachte van het donkere fruit in deze wijn, de subtiele tannines, het sappige, het strakke en het rechtlijnige. Deze blend is hoofdzakelijk syrah die aangeplant staat op een hoogte tussen 300 en 400 m, aangevuld door het smakelijke van grenache en de tanninestructuur van carignan. Schitterende expressie van het schistterroir.
https://mas-lou.com/fr

Link voor het volledige artikel

 

Domaine d’Aupilhac – Cuvée La Boda 2007 – AOC Languedoc Montpeyroux

Deze wijn is een blend van twee terroirs en vier druivenrassen: enerzijds Aupilhac, terrassen met flanken van klei en kalk met kalkpuin, afgewisseld in functie van de helling met blauwe mergel uit het Helvetien; en anderzijds Cocalières, een vulkanisch amfitheater op rotsachtig moedergesteente met wijnstokken die in 2007 nog jong waren. Dit is de reden waarom deze wijn meer breed dan diep is, een waarin de kracht van het eerste terroir vermengd wordt met de frisheid van het tweede.
www.aupilhac.net

Link voor het volledige artikel

 

Les Vieilles Vignes 2015 – Cornas – Alain Voge

Robijnrood met amethist. Een vonk van tegen elkeer gewreven vuursteen zorgt voor een kleine rookwolk met daarin nuances van kersen en zwarte aardbeien, pruimen, een hint van gentiaan en een toets van cayennepeper. De strakke smaak is niettemin genereus en biedt in dezelfde beweging rode en zwarte vruchten, witte en gekleurde bloemen, zachte specerijen, het geheel badend in een fris sap dat in toom gehouden wordt door fijne tannines. De licht bittere toets van de rozemarijn boost de frisheid van deze wijn.
De syrah aangeplant op hellingen op 200 m hoogte, naar het zuid-zuidoosten gericht, is 60 jaar oud. Manuele oogst, voor 20% ontrist. Maceratie van meerdere weken in inox tanks. Opvoeding van 20 maanden in vaten, waarvan 15 tot 20% nieuw.
www.alain-voge.com
www.vins-concaves.be – www.vaneccelpoel.be – www.granchateaux.ch – www.studer-vinothek.ch – www.glandorfenthijs.nl  – www.lhexagone.nl

Link voor het volledige artikel

 

 

Saint-Joseph 2016 – Domaine Aléofane – Natacha Chave

Bloedrood met robijn. Aparte geur van terpentijnboom en berlingotsnoepjes met munt, gevolgd door confituur van frambozen en bramen met engelwortel. De smaak is zacht en heel verfijnd, wat ingehouden ook, kwestie van het plezier extra te verlengen. Een geraffineerd genot dat met mondjesmaat, maar constant, wordt verspreid. Maar vergis u niet, want achter deze innemende zachtheid en charme schuilt een stevig karakter.
Wijnstokken van 50 jaar oud. Opvoeding van 12 maanden, voor 60% in demi-muids en 40% in gewone vaten. Biologische wijnbouw.
Domaine Aléofane
www.cavedesoblats.com – http://etiquette-wines.com – www.sommeliere.be – www.maisondesvins.be – www.lavolnaysienne.be – www.vyncke-daels.be – www.pierreachewijnen.nl – www.vinothentic.ch – www.muvino.ch

Link voor het volledige artikel

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie