Best of 2018 (2) – Frankrijk in wit

18/02/2019 - Voor zij die een aflevering zouden gemist hebben en om met plezier terug te keren naar deze wijnen die wij uitermate aangenaam vonden in 2018, is dit onze Best of 2018 – in wit en uit Frankrijk.

Wat de selectie witte wijnen uit Frankrijk betreft, gaat de hoofdprijs naar de Loire (van Sancerre tot Muscadet). Maar er staat ook een Saint-Joseph op het podium, een Alsace Grand Cru en zelfs een Calvados!

Domaine Dirler-Cadé – Riesling Kessler 2014

Het moeilijkste bij dit domein uit Bergholtz is een wijn kiezen uit deze productie die uitermate trouw is aan zijn terroirs. Deze Grand Cru met een bodem van zand en rode klei zorgt voor een wijn met een rechtlijnige expressie, strak en mineraal van smaak. De geur doet denken aan wit fruit en gele citrusvruchten. Wat een fonkeling en wat een energie, in deze wijn met een droge en minerale finale. Dezelfde wijn van 2015 is breder, maar met behoud van zijn karakter en puurheid.
http://dirler-cade.com

Link voor het volledige artikel

 

Domaine de Montcy – Cour-Cheverny 2016

Een Italiaanse wijnmaakster is niet meteen alledaags hier. Zo ook haar Cour-Cheverny en haar romorantin, een druivenras dat allesbehalve alledaags is omdat er wereldwijd amper 50 ha van staat aangeplant. De smaakaanzet is heel levendig, waarna de wijn snel ronder wordt met toetsen van honing, varens en rabarber. De zilte en citrusachtige frisheid begeleidt de wijn tot en met de finale die goed standhoudt.
www.domaine-de-montcy.com
Vinum Authentis  – Rob

Link voor het volledige artikel

 

Les Maisons Rouges L’Eclos 2015 en 2016

Van hun biodynamisch domein in Ruillé komt deze bijzonder mineralige wijn, getekend Elisabeth en Adrien Jardin. In de geur krijgen we impressies van peer die antwoord bieden op de gegrilde toetsen, afkomstig van de 15 maanden in vaten van 400 liter die het levendige van deze wijn omwikkelen. Mooie wijn (ongetwijfeld ook door de rijping in contact met de lies), heel droog van smaak.
In dezelfde geest is er de wijn van 2016 die gekenmerkt wordt door een iets koeler wijnjaar. Het fruit (citroen, sukade) is frisser en het minerale nog opvallender. Magnifieke wijn, heel rechtlijnig en uiterst precies.
www.maisonsrouges.com

Link voor het volledige artikel

 

Château du Cléray – Muscadet Sèvre et Maine – Vallet 2014
Pierre-Jean Sauvion

Sedert 1935 hebben we te maken met de familie Sauvion in het kasteel. Deze wijn is op basis van een strenge selectie per perceel, met een ondergrond van graniet, schist en zand, een opbrengst van 40 hl/ha en een rijping van meer dan 24 maand in contact met de lies, gekoppeld aan regelmatige bâtonnages. Harmonieus, complex en soepel, en met een lange afdronk, deze wijn. Hij bezit uitbundige toetsen van wit fruit en geroosterd brood die worden omwikkeld door een minerale frisheid. Eerder een gastronomische wijn en perfect in combinatie met carpaccio van sint-jakobsvruchten met zeste van limoen en granny smith, snoekbaars met beurre blanc of vitello tonnato.
http://fr.sauvion.com

Link voor het volledige artikel

 

Domaine Berthier – Coteaux du Giennois

Terre de Caillotte 2015

De vrij discrete florale geurimpressies van in het begin ruimen nadien plaats voor rijp fruit, type ingedroogde peer en kweepeer. De smaak schommelt tussen kracht en verfijning – ja, neen, allebei – het geheel afgerond met een vleugje zout en een klein bitter in de finale. Een wijn met persoonlijkheid.

Terre de Marne 2015

Hier geen twijfel, geen versiering, geen poeha, onmiddelijk hebben we te maken met citrusfruit, passievrucht, ananas, en nog meer van dat. En dan die kracht! Wie klaagt er over uitbundigheid en een vetje? Wij niet!

Terre de Silex 2015

Silex mag dan misschien vuursteen zijn, maar hier is de vonk vrij klein en de vlam wat koud. Om maar te zeggen dat deze cuvée de meest strenge van de drie is. Maar misschien is het ook de meest veelbelovende. Knappe zuren, prima structuur.

https://vignoblesberthier.fr
www.wijnhuisblommaert.be – www.vaneccelpoel.be – www.huismanendonckx.be – www.lesamisduvinmalle.be  – www.time2wine.be – www.wijnen-moniez.be – www.lavinothequewanze.be

Link voor het volledige artikel

 

Saint-Joseph

Le Lombard 2016 – Saint-Joseph Blanc –  Domaine Yves Cuilleron

Yves Cuilleron (cfr.https://www.invinoveritas.be/nl/yves-cuilleron-graniet-met-een-hart-van-viognier/ )  heeft ongeveer 15ha in deze appellatie, waarvan 2,4 ha met een densiteit van zo’n 10000 stokken/ha, beplant zijn met marsanne. Deze cuvée is op basis van vijftig jaar oude stokken gelegen op de oostelijk/ zuid-oostelijk georiënteerde hellingen van Verlieu, die bestaan  uit een ondergrond van graniet en zand. De fermentatie en opvoeding geschiedt op barriques en de wijn verblijft zo’n negen maanden op eigen droesem. Deze wijn gaat geklaard en gefilterd op fles.
Gele kleur met lichtgroene inslag. Een stevige vanilleneus gevolgd door aroma’s van honing  acacia en kurkuma. Een brede suave en kruidige mond met een krokant fruitige kern waarin wat citroen en een puntje zout. Na een licht tintelend en aangenaam bittertje krijgen we een forse finale. Een breedgeschouderde maar lenig elegante schoonheid.
www.cuilleron.com
www.tgvins.be

Link voor het volledige artikel

 

Roger Groult 3 jaar Calvados Pays d’Auge

Loepzuiver en okerkleurig  straalt hij in het glas, als  een lichtbaken in volle zee. Hij appelleert ons, méér nog , hij nodigt uit om te ruiken,   er van doordrongen  te raken en hem te beluisteren. Hij heeft  immers al veel te vertellen. Hij  roept de herinnering op aan rozengelei gekleurd  met een tikkeltje anijs en koriander vermengd met zoethout en gentiaan. Die laatste zorgt voor een aards accent zoals de geur van een ontwakende lente wanneer de eerste zonnestralen doorbreken en het parfum van de dauw vervliegt. Je ruikt de appels en zo hoort het want het zit ‘em in de genen. Hij kan er dus niet aan ontsnappen. Het fruit zit hem in de vingers en hij wil er  – jong als hij is – wat strapatsen uithalen.  Fruitige en kruidige  guitigheden en grillige texturen : Appels transformeren tot peren,  perziken of zelfs wilde rozen. Transformaties op weg naar  de essentie : de bitterheid van de Antoinette, de zachtheid van de Noël des Champs en het puntje aciditeit van de Rambaud. Uiteindelijk  telt  het  evenwicht.   Hoe dan ook, men ontsnapt niet aan de tand des tijds. Het is juist zijn kracht dat hij dat beseft. Hij heeft begrepen dat zijn bijna kinderlijke verschijning van voorbijgaande aard is. Een aanzet van karamel met zijn erotische zachtheid, de kaneel die dat nog wat versterkt en de malse vijgen die onder je tong smelten, evolueren en zijn  slank verweven in een jeugdige  vettigheid. Het groene hout wordt notig en proeft  vandaag  als nootjes met een toets van pepermunt.  Met zijn opgewekt karakter is het genieten   van het moment…. De rest is voor later (al kennen we dat).

Deze ‘jonge’ Calvados , puur of in een cocktail , is ideaal als aperitief. Zijn neus van appels maakt hem tot een aromatische drank  met een aangename zachtheid dankzij de dubbele distillatie. Veroudering en assemblage op oude Franse eikenhouten vaten. Hij heeft 40° alc/vol en is beschikbaar in 500,700 en 750ml.

Hij werd in het Verenigd Koninkrijk uitgeroepen tot Beste Calvados in 2014 en 2016.

www.calvados-groult.com
https://vinspirard.be – www.christiaens-wijnhuis.be – www.despert.be – www.wijnendeclerck.be – www.bacchus-knokke.be – www.wercowines.com –  www.stokerijdemoor.be – https://vandenbussche-wines.be

Link voor het volledige artikel

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie