Bestaat er meer echte carignan dan die van Cariñena?

17/10/2018 - We weten niet precies wanneer carignan voor het eerst opdook. Maar dat Aragón de bakermat ervan was (en is), staat vast. De stad Cariñena verleende er zijn naam aan.

Maar waar komt hij vandaan?

Uit het Spaanse Aragón, zo wordt stellig beweerd. Maar de sporen van carignan/cariñena gaan zo ver terug in de tijd dat zijn echte origine wellicht elders ligt. De Fenicische piste, gesteund door enkele Italiaanse vorsers, wil dat cariñena een maritieme geschiedenis kende. Zeelui die handel dreven namen deze druif mee naar Sardinië en de kust van Catalonië. En dat in twee tijden: eerst naar Sardinië in de 9e eeuw voor Christus en enkele tientallen jaren later naar de kuststreken van het Iberische Schiereiland. Nadien verhuisde deze druif meer naar het binnenland en vond het zijn ideale habitat in de streek van Aragón. We weten dat het Indo-Europese volk, dat op het einde van de bronstijd in deze streek woonde, handel dreef met de Feniciërs, dus deze uitleg kan wel kloppen. Hoe dan ook vond carignan in het Spaanse Aragón zijn ideale stek, perfect voor zijn bijzondere karakter.

Carignan tussen de stenen

De grond waarop hij staat aangeplant zijn stenen en nog eens stenen, in een continentaal klimaat, met strenge winters en bloedhete zomers, weinig regen maar soms ook stortbuien, tal van condities die niet meteen optimaal zijn voor een grote productie. Maar vergis u niet, het is wel degelijk hier dat carignan/cariñena zich helemaal in zijn nopjes voelt en voor een brede waaier van wijnen zorgt. Jong smaakt hij fruitig en krokant. Iets meer opgevoed is hij nog steeds zeer aangenaam, maar bezit hij meer diepte, meer karakter, zij het nog altijd meegaand. Niet bitter, geen ruwe tannines of groene smaken, het is in Cariñena dat hij misschien wel het beste van zichzelf geeft. De wijnbouwers van Cariñena hadden hem op een zijspoor gezet of zelfs helemaal aan zijn lot overgelaten, in het voordeel van meer internationale variëteiten die destijds in de mode waren, en concentreerden zich vervolgens op grenache/garnacha. Deze laatste en meest aangeplante druif van Cariñena gaat overigens zeer goed samen met carignan/cariñena, een beetje zoals twee broers die de handen in elkaar slaan om mooie wijnen te maken. Carignan of cariñena is vooralsnog in de minderheid, ver van de impact die deze druif ooit had. Maar opgelet, cariñena staat vandaag reeds meer aangeplant dan geschat werd en wint beetje bij beetje aan terrein.

De druif

Ampelografisch spreken we van een rustieke druif, een die zowel aan de hitte als aan de koude is aangepast, die tegen de droogte en de wind kan, die rechtopstaand groeit en laat uitbot. Cariñena is tevreden met weinig aarde en veel stenen, toch wanneer we geen enorme productie verwachten. Omdat het relatief weinig regent in Aragón, wordt hij niet geplaagd door echte en valse meeldauw, ziekten waaraan hij heel gevoelig is. De conische en cilindervormige trossen zijn vrij dik en gevleugeld, met bolle bessen die dicht tegen elkaar staan, druiven met een zwartblauwe en dikke schil die wit sap geven. De druiven zijn laat rijp en vragen de nodige warmte.

De wijnen 

Zijn laag alcoholgehalte is met de opwarming van het klimaat een troef, zowel alleen als in een blend.
In tanks gevinifieerd bezit hij de kleur van violet, ruikend naar rood fruit. De smaak flatteert door de zijdezachte tanninestructuur met het sap van kersen, aardbeien en rode aalbessen. Door het frisse van de wijn krijgen al deze fruitige tonen een extra boost.
Na een opvoeding van 5 maand wordt de kleur robijnrood met karmozijn, geurend naar aardbeien en oude rozensoorten met daarbovenop accenten van gekonfijte sinaasappelzeste en amandelbloesem. In de smaak komt daar zwarte en roze peper bij, waarnaast het fruit onderstreept wordt door zoethout. Crispy en genereus, speels van karakter, alsof hij wil zeggen: zie je wel dat ik het kan!
Na een opvoeding van 10 maand is de kleur granaatrood en de wijn eerder gesloten qua geur. Hij vraagt een beetje geduld en een paar keer walsen opdat de eerste fruittonen eruit komen, aardbeiboomvruchten, griottekersen en wijnperziken, dit alles flink gekruid met witte peper en kaneel, met daarbovenop een onverwachte maar elegante florale toets van rozenbottel. In de zachte en frisse smaak plooit de strakke maar immens sappige tanninestructuur mooi open. Een volle en tegelijk ontzettend smakelijke wijn.
Ik nodig al onze lezers uit om zelf de kwaliteit van de wijnen van de DO Cariñena te ontdekken. Deze wijnregio bezit een uitgestippelde wijnroute die langs 11 bodegas gaat, gekoppeld aan de meest belangrijke toeristische en gastronomische trekpleisters van de streek.

www.elvinodelaspiedras.es
www.labuenavida.bewww.lariojanawines.comwww.vandenbusscheetfils.be  – http://elvino.bewww.debrugsewijnkelder.bewww.espavino.be  – www.semprevino.bewww.delhaize.bewww.lidl-shop.be

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie