Beste sommeliers van de wereld

19/03/2019 - De wedstrijd van Beste Sommelier van de Wereld (ASI) werd zopas gehouden in Antwerpen en de winnaar is de Duitser Marc Almert, een sommelier die werkt in het prachtige Le Baur au Lac in Zurich. Gefeliciteerd !

Gefeliciteerd, want achter deze titel schuilt een onbetwistbaar talent, ontzettend veel werk en een zeer lange voorbereiding. Een lange voorbereiding want niet alle sommeliers kunnen zich, jammer genoeg, een vakantie veroorloven om zich op zo’n wedstrijd voor te bereiden. Zodoende weten we ook niet altijd zeker of een andere kandidaat, of kandidate, het nog beter zou gedaan hebben.

Maar goed, dat maakt weinig uit. Want naast deze wedstrijd (uitstekend georganiseerd), de titels, de theoretische en praktische proeven die de kanditaten moeten afleggen, die trouwens zeer uiteenlopend zijn, komt de kwaliteit van een goede sommelier tot zijn recht in het restaurant waar hij of zij werkt. Elke dag opnieuw, of het nu pijpenstelen regent of bloedheet is, of de gast van wijn houdt of niet, of hij er iets van kent of een totale leek is.

Een sommelier die in een restaurant in Luik werkt heeft misschien nooit de kans gehad om uitgebreid met Kroatische wijnen te werken, met rum uit Madagaskar of met saké, kennis die hij of zij wél moet etaleren om in dit soort van internationale wedstrijden te schitteren. Maar in de praktijk is het belangrijk dat hij elke week uitstekende wijnen weet te kiezen voor bij het menu, dat hij zijn gasten trefzekere combinaties voorstelt, en dat hij zijn eigen accent kan leggen in de wijnkaart die hij samenstelt.

Het paradoxale bij veel laureaten van zo’n wedstrijd is dat ze het vak van sommelier vaak inruilen om als consultant aan de slag te gaan, waarbij hun aanzien en kennis als stimulans gebruikt wordt om wijnbeurzen en selecties van wijnverdelers van een meer prestigieus imago te voorzien, of dat van luchtvaartmaatschappijen, als ze zelf al geen wijnwebsites op poten zetten en wijnen gaan verkopen. Dat is de tol van de roem!

Vergeten we echter ook de sommeliers niet die veel minder in de media komen, de dames en heren die in restaurants, die nog met sommeliers werken, de wijn doen schitteren.

Hervé Lalau

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie