Bestemming Whisky : Licht het anker, kompas richting opspattend zeewater!

28/06/2017 - De wereld van de whisky is groot, zoveel is zeker.
Recent konden we daar een stukje van ontdekken dankzij het uitgebreid gamma dat CINOCO voorstelt en waar we onze neus in konden stoppen, en meer dan dat ...

“BIG PEAT”

Onze eerste halte brengt ons naar het mythische Islay, een eiland waar we kennismaken met de Islay Blended Malt Scotch Whisky – “BIG PEAT” (46% ALC.). Zoals Fred Laing van Douglas Laing & Co. zegt werd Big Peat in 2009 gelanceerd, met de bedoeling het beste te blenden wat Islay te bieden heeft. Zodoende wordt er beroep gedaan op de distilleerderijen Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen voor dit vurige wondermiddel dat ergens een ‘Islay-hengst’ kan genoemd worden, voor zij die de mysteries van het eiland te paard willen exploreren.

De kleur is heel licht, een groengoud dat fonkelt in het glas. De geur is verduiveld expressief en opent richting gerookte aarde met turf en veel zilte tonen; zijn afkomst kan hij alvast niet verloochenen. De smaakaanzet is vrij rond in het begin, met een complexe mix van jodium en gerookt die vrijwel onmiddellijk daarna nog duidelijker wordt, gedragen door een pittige vurigheid, onstuimig zelfs. Een vreugdevuur. Het Big Peat-effect liegt er niet om. Het doet wat aan een rodeo denken en liefhebbers daarvan vinden deze whisky ongetwijfeld super. Anderen worden er misschien eerder door weggeblazen, maar onverschillig laat hij niemand. Een whisky die er staat, fors en gespierd. € 65,00

BUNNAHABHAIN

We blijven op het eiland en bezoeken een andere stoere kerel, de BUNNAHABHAIN 12 year old –  Islay Single Malt Scotch Whisky (46,3% ALC.).
Gelegen op de noordoostelijke punt van het eiland was het lange tijd zeer moeilijk om tot bij de distilleerderij te geraken.
De gerst moest over zee vervoerd worden, inclusief alle risico’s die daarmee gepaard gingen.

De kleur is middelmatig amber met een groene schijn aan de rand.
Op het etiket staat dat de whisky verkregen werd zonder enige vorm van toevoeging, wat ons logisch klinkt.
De geur is in het begin heel discreet.
Er is wat tijd nodig opdat er enkele accenten van kruiden en algen vrijkomen. Vervolgens, na licht walsen, komen er meer krachtige en penetrerende aroma’s los waarin we diverse accenten van was herkennen.
De smaak is strak, vol en overweldigend ; het volle neemt onmiddellijk ons hele palet in beslag. Hoewel hij van Islay komt is het niet het jodiumkarakter dat domineert; het is er wel, maar discreet.
De gevoelige zielen onder ons, die misschien helemaal door elkaar geschud zijn door de kracht van dit brouwsel, kunnen er eventueel een paar druppels water bijdoen, waardoor deze ‘vloedgolf’ wat afzwakt en makkelijker zijn smakelijkheid vrijgeeft.  (65,00 €)

BOWMORE

Alvorens we het eiland verlaten is het bijna een must om de ‘graal’ te bezoeken en te proeven, de BOWMORE 23 YEAR OLD (1989) – Islay Single Malt Scotch Whisky (50,8% ALC.).
Deze legendarische distilleerderij uit 1779, te vinden aan de kust van Loch Indaal in Bowmore, bezit een rijpingskelder onder zeeniveau en de muur ervan is meteen ook de dijk, tot zover de weetjes.
Deze whisky is een zeldzaamheid en hem proeven is een privilege.

Alleen al de kleur van oud goud met koper dat fonkelt in het glas is spannend om te zien.
Van zodra we eraan ruiken is het een en al explosie! Heel temperamentvol met zilte toetsen van opspattend zeewater en gerookte turf, wat meteen voor de ruggengraat van deze whisky zorgt. In het kielzog ruiken we peper, kruidnagel, bloemen en tal van specerijen uit verre streken.
De smaak is best pittig, zoals een groot zeil strak in de wind waardoor we bijna worden opgetild. Wat een snelheid! De opvoeding in voormalige portvaten is perfect versmolten en combineert schitterend met het enorm complexe van deze grote meneer.
Deze zeer exclusieve reeks van Bowmore is voor de echte liefhebbers, zij het met een goed gevulde portefeuille. € 575,00.

AUCHENTOSHAN

Niet ver van Glasgow is AUCHENTOSHAN een van de laatste distilleerderijen van de Lowlands, maar het water dat ze gebruiken komt van een tiental kilometer verder in de Highlands. Het procedé van drie keer distilleren is zonder meer uniek voor Schotland en wordt gedaan met behulp van drie verschillende alambieks, conisch van vorm. Tijdens de proeverij gingen we voor de originele whisky “Three Wood” Single Malt Scotch Whisky (43% ALC.).

De kleur van amberkleurig oud goud is alvast zeer uitnodigend. En dan die geur, een heus festival van aroma’s is het, heel weelderig en opulent: gegrilde hazelnoten, mokka, boterkaramel, amandelpasta en nog een hele reeks andere heerlijke indrukken waar de liefhebber alleen maar van kan dromen.
Heel even denken we aan een oude en super exclusieve rum, om maar te zeggen! Ontzettend smakelijk en om van te watertanden is hij. De smaak gaat dezelfde richting uit: rond en vol, smaken die bijna zoet lijken en onophoudelijk terugkomen en ronddartelen. Het rijke karakter van deze single malt heeft zeer veel met zijn opvoeding te maken.
Eerst verblijft hij tien jaar in Amerikaanse bourbonvaten, waarna hij voor één jaar afgewerkt wordt in sherryvaten van oloroso en zes maanden van pedro ximenez. Deze Lowland Single Malt is heerlijk en uiterst toegankelijk, een whisky die perfect is voor de beginnende whiskyliefhebber en dat op een zeer smakelijke manier. Interessant is dat ook de prijs best meevalt. € 66,00

We blijven bij AUCHENTOSHAN en ontdekken de originele “Virgin Oak” Single Malt Scotch Whisky (46% ALC.).
Zoals zijn naam reeds doet vermoeden is het bijzondere van deze whisky dat zijn volledige opvoeding plaatsvond in nieuwe eikenhouten vaten, afkomstig uit Noord-Amerika.

De kleur is een mooi amber, terwijl de geur zuiver en gerookt is met duidelijke houttoetsen en branderige tonen.
Vervolgens komen er accenten van warme stenen vrij, cake met gekonfijte sinaasappel, nootmuskaat en enkele gerookte kruiden.
De smaak is strak, een beetje streng zelfs, opgekrikt met minerale indrukken. Mede door de finale die ietwat droog en bitter is, kunnen we stellen dat deze whisky met z’n vrij streng karakter vooral iets is voor de ‘modebewuste’ whiskyliefhebber op zoek naar nieuwe impressies. € 99,00

 

HAMMER HEAD

Tijdens deze proeverij bij In Vino Veritas zorgde onze hoofdredacteur voor nog een vreemde eend in de bijt: de Czech Vintage Single Malt Whisky – HAMMER HEAD 1989 van Distillery Pràdlo (40,7% ALC.). Naar het schijnt was dit de enige single malt die in deze regio gemaakt werd voor de Val van de Muur. De gerst die gebruikt werd was volledig lokaal, net zoals de nieuwe eikenhouten vaten voor zijn opvoeding. Het kleine aantal vaten, die een twintigtal jaar totaal vergeten waren, werden teruggevonden en gebotteld als een kostbare schat.

De eerder jonge kleur zit tussen oud goud en een licht amber, met aan de rand een kleine groene toets. De eerste geuraanzet is heel direct en eerlijk met toetsen van kruiden en frivole pepertonen. Vervolgens komen er meer en meer volle geurindrukken vrij, gebrande impressies met duidelijke accenten van hout en karamel. In de smaak krijgen we te maken met indrukken van medicinale kruiden die doorheen een gerookte sluier gaan. Zuivere smaken, niet meteen extravagant maar met een gedempte vurigheid van de alcohol die voor zeer aangename momenten kan zorgen. Kortom, deze Tsjechische single malt mocht dan een vreemde eend in de bijt zijn, een mal figuur sloeg hij zeker niet. € 84,00

Daniel Marcil

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

Geef een reactie