Bezoek aan Millésime Bio 2018

26-03-2018 - Deze wijnbeurs die de trend van biologische wijnen destijds goed oppikte en een soort van voorloper was, werd in het begin van de jaren 90 in Montpellier opgericht door een aantal wijnbouwers van de Languedoc-Roussillon. Eind januari vierde deze beurs zijn 25e verjaardag. Het enorme succes daarvan liep (en loopt) zowat parallel met de enorme uitbreiding van de biologische wijnbouw, biologische en biodynamische wijnen.

In heel de wereld constateren we de laatste tien jaar drie keer meer wijngaarden die biologisch verbouwd worden, goed voor bijna 330.000 ha wijnstokken. Hoe dan ook vertegenwoordigt dit slechts 4,7% van de totale wijngaardoppervlakte wereldwijd. 90% van deze wijngaarden vinden we in Europa. De drie belangrijkste wijnlanden voor dit type wijn zijn Spanje, Italië en Frankrijk met 79% van de Europese wijngaarden.
Spanje kende in 2016 een stijgingspercentage van 11%, maar Italië deed met zijn 24% nog beter! Frankrijk steeg dat jaar maar 3%, maar kende reeds daarvoor een grote voorsprong op deze twee landen. In 2016 werden 9% van de wijngaarden in Frankrijk biologisch verbouwd. Het volstaat niet om deze wijnen te produceren, ze moeten ook nog verkocht worden.
Hoe dan ook kent Frankrijk een structurele toename, met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 20% gedurende de laatste zeven jaar. Nog interessant is dat wanneer de stijgingen qua oppervlakte en volume aanzienlijk zijn, we bijna een verdubbeling van de verkoop zien qua volume. Producenten van biowijnen zagen hun zakencijfer bijna verdriedubbelen in zes jaar tijd. Van 322 miljoen euro in 2010, gingen ze in 2016 over naar 792 miljoen. Biowijnen zitten ook in het hogere marktsegment : 52% van de wijnen zijn wijnen die verkocht worden tussen 10 euro en meer dan 20 euro per fles.

Mijn favoriete wijnen van de wijnbeurs  

De verkoopprijs van een wijn is geen garantie voor het niveau, vooral wanneer, zoals ik, er op zoek wordt gegaan naar de zogeheten terroirwijnen: wijnen die hun origine weerspiegelen, ver verwijderd van de gehomogeniseerde standaards van de industriële wijnen. Tijdens Millésime Bio 2018 vond ik tal van mooie wijnen die ik persoonlijk lekker vind en bij mijn ingesteldheid passen. Hieronder volgt een gelimiteerde selectie waarin ik de domeinen heb proberen vermijden die ik in de vorige jaren reeds naar voren schoof, waaronder Louis Sipp, Mas Cal Demoura, Roc des Anges, Barmes-Buecher, Pech Redon en nog een tiental andere zoals Aléofane en Cébène. Plaats dus voor andere namen, met de vermelding van één of twee cuvées die ik voorbeelding vind binnen zijn genre.

… te beginnen met drie wijnen van de Elzas en één champagne

Domaine Laurent Vogt – Riesling Altenberg de Wolxheim 2014

Deze Grand Cru met een bodem van klei en kalk zorgde in 2014 voor een wijn met intense minerale indrukken, ondanks zijn vrij brede aanzet. Met zijn 7 gram restsuiker smaakt hij niettemin goed droog, dit dankzij zijn strakke zuren. Een wijn die het verdient om nog een paar jaar te wachten. De Riesling Rotstein 2017, afkomstig van een bodem met roze zandsteen, kan daarentegen reeds nu gedronken worden: fris, fonkelend, fijn en mineraal, in een rechtlijnige en luchtige stijl.
www.domaine-vogt.com

Domaine Dirler-Cadé – Riesling Kessler 2014

Het moeilijkste bij dit domein uit Bergholtz is een wijn kiezen uit deze productie die uitermate trouw is aan zijn terroirs. Deze Grand Cru met een bodem van zand en rode klei zorgt voor een wijn met een rechtlijnige expressie, strak en mineraal van smaak. De geur doet denken aan wit fruit en gele citrusvruchten. Wat een fonkeling en wat een energie, in deze wijn met een droge en minerale finale. Dezelfde wijn van 2015 is breder, maar met behoud van zijn karakter en puurheid.
http://dirler-cade.com

Domaine J.F et J.Ph Becker – Riesling Froehn 2015

Nog een Grand Cru, deze keer met een bodem van mergel en klei op de flank van de kegelvormige heuvel met kalkachtige zandsteen van Zellenberg. Niet verwonderlijk dus dat we hier meer breedte tegenkomen, dat misschien nog versterkt wordt door het wijnjaar. Maar ook frisheid is op de afspraak in deze elegante en minerale wijn die spanning en frisheid brengt tot in de finale. Zijn diepte laat ons toe om nog enkele jaren te wachten.
www.vinsbecker.com
www.sixwijnen.beGuyvins

Robert Barbichon – Champagne brut Réserve 4 cépages

Overwegend pinot noir voor deze originele blend van de Côtes de Bar, goed voor 70%, verder aangevuld met 12% pinot blanc, 9% chardonnay en 9% pinot meunier van de oogst 2011 en 2012. Aangename geur van wit fruit en licht gegrild, alvorens we overgaan naar een vlezige smaak, puur en diepgaand, met fijne toetsen van gentiaan. De finale zet zich verder richting een zilte frisheid.
www.champagne-barbichon.fr

Centre Loire, eerst richting Cheverny

Domaine de Montcy – Cour-Cheverny 2016

Een Italiaanse wijnmaakster is niet meteen alledaags hier. Zo ook haar Cour-Cheverny en haar romorantin, een druivenras dat allesbehalve alledaags is omdat er wereldwijd amper 50 ha van staat aangeplant. De smaakaanzet is heel levendig, waarna de wijn snel ronder wordt met toetsen van honing, varens en rabarber. De zilte en citrusachtige frisheid begeleidt de wijn tot en met de finale die goed standhoudt.
www.domaine-de-montcy.com
Vinum Authentis  – Rob

Domaine Damien Laureau – Savennières Roche aux Moines 2015

Groots terroir, groot wijnjaar, met als resultaat dus een zeer grote terroirwijn met een fijne en kruidige minerale geur, karaktervol, en met een smaak boordevol energie in dit zonovergoten wijnjaar. Een smaakontwikkeling die zowel elegant is als ernstig en aantrekkelijk. Van hetzelfde wijnjaar vermengt de Bel Ouvrage twee verschillende terroirs, met als resultaat een wijn die rijkdom en een krachtige vitaliteit van de schist met elkaar vermengt.
www.damien-laureau.fr
www.lesventsdanges.be

 

Bourgogne

Nicolas Maillet – Mâcon Verzé le Chemin Blanc 2016

Bijzonder aan dit domein is dat de wijnen ervan geen houtlagering kennen, wat in de Bourgogne zeer apart is. Deze kalkachtige terroirwijn, zoals zijn naam al aangeeft, is opmerkelijk diep van smaak en ontzettend fris dankzij zijn kalkachtige mineraliteit en knappe zuren. De oude wijnstokken van maar liefst 85 jaar oud zorgen voor rijpe druiven die resulteren in een wijn met hele pure toetsen van citrusvruchten, vol en precies, en met een enorme sappigheid.
www.vins-nicolas-maillet.com

Het zuiden, de zon in het oosten

Domaine de la Bégude – Bandol Cuvée La Brûlade 2015

Hoofdzakelijk mourvèdre voor deze bewaarwijn afkomstig van rode aarde op 400 meter hoogte. De wijn zit gestructureerd rond nog strakke maar elegante tannines. In de geur bemerken we een toets van menthol. In de smaak houden we van het zwarte fruit en de impressies van garrigue. Het vineuze karakter wordt tot in de persistente finale goed ondersteund door een minerale frisheid.
www.domainedelabegude.com

Clos Sainte Magdelaine – Cassis Belle Arme 2015

De wijngaarden van deze schitterende familiale eigendom kijken uit op de baai van Cassis en zijn fabuleus landschap. Deze wijn is een blend van vier witte druivenrassen die aangeplant staan op een bodem van klei en kalk. Elk druivenras speelt zijn eigen rol om tot deze ambitieuze wijn te komen: de marsanne zorgt voor een ronde smaak die in evenwicht wordt gebracht door het frisse van de clairette, terwijl de ugni blanc voor spanning zorgt en de bourboulenc voor een tannineachtig bitter dat heel interessant blijkt in dit warm wijnjaar. Aangename aroma’s van perzik en citrusvruchten completeren deze wijn met zilte indrukken. www.clossaintemagdeleine.fr

 

Het zuiden, de garrigue in het westen

Domaine des Grécaux – La Farandole des Grécaux 2017

Het is niet gebruikelijk dat ik voor een rosé kies, met zoveel rode wijnen te proeven. Maar deze 100% grenache is een frisse en smakelijke rosé (de presse) met veel florale tonen en fijn fruit, subtiel en met een elegant vineus karakter. Verleidelijk. Maar ook de rode Hêméra 2014, een blend van syrah (75%) en grenache van de Causse die uitzicht biedt op Montpeyroux, loont de moeite: een wijn met een zachte en sappige tanninestructuur, expressief en uitermate fris.
www.domainedesgrecaux.com
www.winery.bewww.vins-ajoie.com

Château Cascadais – Corbières 2014 et 2015

Surprise, surprise ! Bij het rondgaan op de wijnbeurs kwam ik opeens een markante figuur tegen van de Médoc uit de jaren 90: Philippe Courrian. Reeds 25 jaar woont en werkt hij in Corbières, in een vallei met prachtige watervallen. Deze blend van de vijf gebruikelijke druivenrassen van de regio, allemaal oude wijnstokken, zorgen voor een vlezige, geconcentreerde en strenge wijn die evenwel ook harmonieus, fruitig en goed fris is in 2014. In de geur bemerken we aroma’s van rood fruit gekoppeld aan specerijen, peper en zoethout met vleugjes tijm en rozemarijn. De 2015 is reeds toegankelijk: zijn geur van zwart fruit is zonniger, de smaak koppelt kracht aan frisheid, de tannines zijn sappig en de kalk in de bodem zorgt voor een verfrissende mineraliteit in de finale.
www.tourhautcaussan.com/corbieres.php
www.compagnonsdubienboire.be – www.riegger.chhttp://hermanwines.com

Domaine Lacroix-Vanel – Languedoc Pézenas Fine Amor 2016

Een groot wijnjaar voor Marc-Olivier Bertrand en meteen ook zijn eerste. Deze 2016 is de eerste wijn van dit domein in Caux dat deze jonge wijnbouwer bijna twee jaar geleden overnam. Hij behield de naam van deze cuvée, gedomineerd door grenache, die Jean-Pierre Vanel destijds creëerde. Deze wijn kende geen hout. Het is een sappige en frisse wijn die er staat en tegelijk goed standhoudt. Dat we zijn werk op dit mooi terroir uit het Villafranchien met interesse zullen volgen hoeft geen betoog.
www.domainelacroix-vanel.com

Villa Tempora – Languedoc Pézenas Le Démon de Midi 2015

Ook hier hebben we te maken met een domein dat pas in 2017 werd overgenomen, gelegen in de appellation Pézenas. Eigenaars zijn Agathe Dalisson, oorspronkelijk van Bordeaux, en Amaury Coste van Bourgogne. De cuvée Le Démon de Midi is een blend van hoofdzakelijk syrah: elegant en fijn met rijp zwart fruit, toetsen van garrigue en veel energie. De frisheid is omwikkeld door een voorzichtige rondheid van een vleugje grenache. Een andere cuvée is de Ange Vin 2015 die gedomineerd wordt door grenache, een wijn die op dit moment compacter is. We zijn reeds ongeduldig om te zien (en te proeven) hoe de wijnen van dit jong koppel in de toekomst zullen evolueren.
www.villatempora.com

Bernard Arnould

Foto’s van Salon: Gilles Lefrancq

Dossiers IVV, klik hier 

Geef een reactie