Blanco van de kust of tinto van het binnenland

13/01/2020 - Aan frisse en sappige wijnen ontbreekt het Spanje niet. Heel trendy, inderdaad, maar wel een trend waar we blij om zijn!

Ariyanas seco 2017 – DO Sierras de Málaga – Bodegas Bentomiz

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est wine_Seco_Sobre_Lias_Finas.jpg.

Helder lichtgoud met eerste geurimpressies van citroen, kamille en lindebloesem. De zilte frisheid valt onmiddellijk in de smaak, afgewerkt met een licht oxidatief puntje van gekonfijte citrusvruchten waaraan jodium wordt toegevoegd, wat de minerale spanning versterkt. Een lichte indruk van tannine zorgt voor extra reliëf en geeft de wijn meer présence. Vervolgens is het de beurt aan wit fruit, waaronder appel, peer en meloen gekruid met kurkuma, en dat van begin tot eind.
Deze 100% moscatel de alejandría komt van wijnstokken die aangeplant staan in de streek van Axarquía, in het oostelijke deel van de provincie Málaga, op steile flanken van de sierra de La Maroma met zicht op de Middellandse Zee. De wijnstokken zijn tussen 80 en 100 jaar oud en staan op een arme bodem van bruine leisteen, op hoogtes tussen 500 en 800 meter. De druiven worden droog gevinifieerd in inox tanks met een opvoeding van 8 maanden ‘sur lies’.
Eigenaars zijn het Nederlandse koppel Clara Verheij en André Both die naar Spanje kwamen in 1995 en dit domein runnen sedert 2003.
https://bodegasbentomiz.com
www.labuenavida.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est Bodegas-Bentomiz-4.jpg.

Laderas del Tiétar 2017 Garnacha – Vinos de Madrid Bodega Cooperativa del Cristo

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est 1014352001.jpg.

Diep granaatrood en ruikend naar confituur van pruimen, vijgen en bramen die worden opgefrist door sukadeschil en bergamot, afgewerkt met een vleugje peper. De enorm ronde smaak is het eerste dat opvalt, een rondeur die echter van korte duur is. Razendsnel komen er tannines opzetten die strepen trekken over deze initiële goedaardigheid. Vervolgens komen er vruchten tevoorschijn die door hun vlezigheid en frisse sappigheid het effect van de tannines counteren. Vervolgens is het de beurt aan de specerijen die voor meer rust zorgen en zich op ons palet installeren, kwestie van intens te genieten van al deze aroma’s. In de lengte lijkt het heel even of het ronde terugkomt, maar peper, kurkuma en zoethout zorgen ervoor dat deze wijn boeiend en spannend blijft tot en met de afdronk.
Deze wijn is afkomstig van oude wijnstokken garnacha op 800 meter hoogte en worden biodynamisch verbouwd. De volledige trossen worden gevinifieerd en kennen een korte maceratietijd, gevolgd door een opvoeding in tanks.
Als oprichters van Comando G, gewijd aan grenache, sloten Daniel Jiménez-Landi en Fernando García zich voor deze wijn aan bij de Bodega del Cristo in Cadalso de los Vidrios, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Madrid. Samen besloten ze een wijn te maken ‘zoals vroeger’ met druiven van oude wijnstokken. Deze wijn lijkt als twee druppels wijn op een ‘clarete’, een fruitige, kruidige en smakelijke wijn die licht gekoeld wordt gedronken.
https://www.facebook.com/bodegacristodelhumilladerocadalso/?rc=p
www.labuenavida.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est cristo-del-humilladero-entrada-vino-comer-a-ciegas-vino-madrid-.jpg.

Spanje verbaast en pleziert opnieuw !

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie