Bordeaux crus classés 2014: verrassing … want smakelijk!

03/04/2017 - Van een verrassing gesproken !
Komende van grands crus classés waar we gewoonlijk nogal gereserveerd over waren, richting ronduit strenge en stroeve wijnen, proeven we vandaag helemaal iets anders.

Dingen kunnen dus veranderen. Zo werd aan de top van de wijnpiramide van Bordeaux afstand gedaan van extractie en dominant hout, om (eindelijk) plaats te bieden aan fruit. Een welkome en vooral smakelijke verrassing!
Begin maart tijdens de proeverij van bordeauxwijnen van wijnjaar 2014, georganiseerd door de Union des Grands Crus in Brussel, was IVV talrijk aanwezig. Hieronder vindt u de favoriete wijnen van drie van onze wijnproevers.

Witte wijnen

Château de Fieuzal Blanc Pessac-Léognan 2014

Deze wijn, lichtgoud van kleur, ruikt heerlijk naar rijp fruit dat helemaal niet zwaar overkomt. Vooral de brede smaak, rijk en fijn tegelijk, is super. En de frisse finale verlengt dit plezier.
www.fieuzal.com

Clos Haut Peyraguey  Sauternes 2014

De frisheid van deze wijn is het eerste dat opvalt. Daarna is het de beurt aan het sappige, het vloeibare, een wijn die zonder veel trompetgeschal maar ronduit elegant ons volledige palet inneemt. De elegantie van gracieus gekonfijt wit fruit, opgefrist met citrusvruchten. Het zoete blijft heel discreet en wordt in evenwicht gebracht door een fijn bitter en een zilte toets, wat hem extra sappig maakt.
www.bernard-magrez.com/fr/vins/clos-haut-peyraguey/clos-haut-peyraguey

Rode wijnen

Château Lagrange Saint-Julien 2014

Hier wordt onze keuze gestaafd door de geraffineerde discretie qua geur, een wijn boordevol fruit die niet gedomineerd wordt door hout. De harmonieuze smaak is gebouwd rond een schitterend evenwicht met een zachte tanninestructuur. Deze wijn met gegrild rundvlees is een combinatie die meteen bij ons opkomt, een wijn die reeds vandaag bijzonder prettig is om te drinken.
http://chateau-lagrange.com

Langoa-Barton Saint-Julien 2014 

Dit klein domein met 17 ha wijngaarden, met een kiezelbodem op een onderlaag van klei, is eigendom van de eigenaars van Léoville-Barton. Het bezit een grote hoeveelheid oude wijnstokken cabernet sauvignon en merlot. Opvallend bij de wijn van deze jaargang is het smakelijke en de zachtheid van de tanninestructuur door een minutieus gedoseerde extractie. Van in het begin gaan we naar de kern van de zaak: fruit, smakelijkheid, zonder het elegante te vergeten dat vergezeld wordt van fijne specerijen die het geheel opkrikken.
www.leoville-barton.com

Léoville-Barton Saint-Julien 2014

Deze wijn is vandaag lang nog niet drinkklaar, maar toont reeds zijn groot potentieel. Een potentieel waar voor het volle en fijne gekozen wordt, met een dichte maar tegelijk zachte textuur, boven overextractie. Niettemin dik van structuur.
www.leoville-barton.com

Larrivet Haut-Brion Pessac-Léognan 2014

‘Een kleine en kruidige lekkernij’, een commentaar die Emilie Gervoson nauwelijks van haar stuk bracht. Een hele ronde wijn is het met aangenaam en geconcentreerd fruit. Rijp fruit dat fris gebleven is en voor een sappige en krokante smaak zorgt. Rond de tannine zit een goed gebouwde structuur omwikkeld met een structuur van smeuïge bessen. In de kruidige lengte herkennen we witte peper.
www.larrivethautbrion.fr

Château La Conseillante 2014 Pomerol

Van in het begin proeven we een mooie en opvallende concentratie voor deze assemblage van 78% merlot en 22% cabernet franc. De merlot werd goed in toom gehouden en biedt specifiek rood fruit. Niettemin behoudt deze wijn zijn eigenwaarde, zijn geheim, waar in de lengte enkele specerijen in vervat zitten die er later wellicht nog beter uitkomen.
www.la-conseillante.com

Château Troplong-Mondot Saint-Emilion Grand Cru 2014

Het aromatisch complexe van deze wijn, met zijn accenten van zoethout, bramen, zwarte bessen, frambozen, kersen en specerijen, trok meteen onze aandacht. De smaak, zacht en breed, wordt gekoppeld aan kracht en verfijning. Een weelderige en persistente wijn die een flink aantal seconden standhoudt.
www.chateau-troplong-mondot.com

Château Lapointe Pomerol 2014

Rijk aan anthocyanen, en dus diep van kleur. De geur is nog wat teruggehouden, met impressies van bosvruchten, een lichte munttoets en fijne specerijen. Een brede en weelderig fruitige wijn rond een fraaie tanninestructuur die binnen dit en twee jaar reeds veel soepeler zal zijn. Een grote wijn met een prima bewaarpotentieel.
www.chateaulapointe.com

Les Carmes Haut-Brion – Pessac-Léognan 2014

Verrassend veel fruit in deze wijn op basis van 54% cabernet franc, 32% merlot en 14% cabernet sauvignon, gevinifieerd in foeders van 500 liter. Deze wijn werd deels vergist met volledige druiventrossen. De geur doet denken aan zure kersen (griotte), zwart fruit, specerijen en een vleugje hout. De smaak baadt in een weelderige jus. Deze middelmatig corpulente wijn is bijzonder elegant. De cabernet franc, die zeer geslaagd was in 2014, zorgt voor een opmerkelijke zachtheid.
www.les-carmes-haut-brion.com/

Château Larcis-Ducasse Saint-Emilion Grand Cru 2014

De 11 ha wijngaard uit één stuk van dit domein ligt deels tegen de fameuze Côte Pavie, om dan richting het plateau en iets verder naar beneden te gaan met een kalkbodem op de hoogst gelegen delen. Niet verwonderlijk dat de kalk hier voor een vrij ongewone verticale smaak zorgt in een wijn op basis van 85% merlot en 15% cabernet franc. Een wijn met zuiver fruit, een elegante tanninestructuur en minerale frisheid.
www.larcis-ducasse.com/

Pavie-Macquin Saint Emilion Grand Cru 2014

Een wijn afkomstig van een andere domein uit de stal van Nicolas Thienpont. Deze wijn is krachtiger, breder, met ook iets meer extract, maar niettemin opvallend evenwichtig.
www.pavie-macquin.com

Château Ferrière Margaux 2014

Het grootste deel van de wijnstokken van Château Ferrière staan aangeplant in het hart van de appellatie, op een plateau met zeer diepe witte kiezellagen, typisch voor de Garonne, op een onderlaag van kalkachtige mergel. Deze bodem en de overstap naar biodynamie (certificaat wordt uitgereikt in 2017) zorgen voor een kalkachtige en minerale frisheid. Pure en authentieke elegantie van Margaux op basis van 68% cabernet sauvignon, 30% merlot en 2% cabernet franc.
www.ferriere.com/

Samengevat is 2014 een wijnjaar dat vandaag reeds best verleidelijk is. Onze selectie telt ongeveer hetzelfde aantal wijnen van de rechteroever als van de linkeroever, wat aantoont dat het succes vrij homogeen is.

 Bernard Arnould, Gérard Devos en Marc Vanhellemont

Voor meer IVV dossiers, klik hier

Geef een reactie