Bordeaux Primeurs: waarom we dringend moeten wachten

01/04/2018 - Voor de eerste keer, in meer dan 20 jaar, publiceren we dit jaar geen dossier over de primeurwijnen van Bordeaux.

U kent allemaal de polemiek rond dit evenement. Sommigen vinden dat de wijnen te jong zijn om te proeven. Anderen beweren dat de wijnen speciaal voor dit evenement worden samengesteld, opdat ze meer toegankelijk zouden zijn, en dus niet representatief voor het afgewerkt product. We hebben het wel degelijk over grote wijnen, de grands crus, wijnen die in principe een uitstekend bewaarpotentieel hebben, geen eeuwen maar toch decennia.

Voeg daar nog aan toe dat de etiketten zichtbaar zijn, met alle risico’s vandien voor wijncritici die zeer beïnvloedbaar zijn.

Niettemin nam In Vino Veritas steeds deel aan de Primeurs en hielden we u elk jaar op de hoogte, enigzins objectief en steeds onder voorbehoud.

Dit jaar besloten we het over een andere boeg te gooien en iets totaal nieuw te doen.

We hebben besloten om de commentaren van onze proevers die aan de Primeurs deelnamen te laten rusten. De tijd die nodig is om te rijpen. Ik heb het wel degelijk over de commentaren. We rekenen erop ze te kunnen publiceren ergens in maart 2025, het moment waarop we denken dat de wijnen klaar zijn om te drinken. Ook al, dat spreekt voor zich, ze nog verder kunnen bewaard worden. Afijn, de beste dan toch, deze die nog een goed bewaarpotentieel hebben.

Dit gaat overigens heel interessant zijn, commentaren van vandaag vergelijken met wijnen van morgen.

Magazines die durven terugkomen op hun eerdere commentaren zijn overigens zeldzaam, op het gevaar af publiekelijk door het stof te moeten gaan en het enthousiasme dat ze hadden voor bepaalde wijnen nadien zwaar te moeten bijstellen, wijnen die jammer genoeg hun beloftes niet waarmaakten.

En wat gebeurt er in het tegenovergestelde geval, vraagt u? Wanneer deze door critici ‘met stenen bekogelde’ wijnen er na enkele jaren veel beter uitkomen dan voorzien?

Dat zou pas iets zijn! Want zeg nu zelf, geen enkel ernstig magazine, vooral deze die zich richten tot wijninvesteerders, riskeert het om de grands crus neer te sabelen. Want of ze nu oud of jong zijn, uit een ‘klassiek’ wijnjaar komen of uit een wijnjaar ‘van de eeuw’, op basis zijn van natuurlijk rijpe druiven of van een bijzondere osmose, grands crus zijn altijd goed, onwankelbaar, ontegensprekelijk, onweerlegbaar … groot! Zo niet zouden ze anders genoemd worden. En zouden ze eveneens veel goedkoper verkocht worden.

Vergeet hoe dan ook niet uit te kijken naar bepaalde vissen. Ik hoop alleen maar dat het primeurs zijn, of verse tenminste.

Hervé Lalau

Voor meer “Voorwoord”, klik hier 

Geef een reactie