Brouilly & Coteaux du Vendômois

05/04/2017 - Daar is de lente en daar zijn de mooie en plezierige dorstlessers.
Gamay, pineau d'aunis, cabernet franc en pinot noir.
De zon in het glas, fris van smaak.

Brouilly 2015 Domaine des Poutoux Vignerons Belair

De robijnrode kleur met een toets van violet nodigt uit om onze neus in het glas te stoppen. En meteen worden we getrakteerd op intense geurimpressies van rood en zwart fruit waarin we bramen herkennen, zwarte bessen, krieken en frambozen gekruid met zwarte peper en kardemom. Qua smaak is deze beaujolais vlot en goed gestructureerd, met soepele tannine waarvan de wafelachtige structuur voor een comfortabel mondgevoel zorgt. Het is een vlotte en sappige wijn, kruidig en fruitig. We genieten van een heleboel smaken waarin overduidelijk rode vruchten zitten, maar ook viooltjes, jasmijn en rozen. Ook de finale is bijzonder aangenaam, elegant vooral.
De wijnstokken van dit domein vinden we in de gemeente Cercié, de noordelijke buur van Saint-Lager. Ze zijn meer dan 50 jaar oud en staan ‘en gobelet’ aangeplant op een granietrijke bodem die rondom het dorp ligt op een oppervlakte van 12 hectare.
Qua vinificatie ondergaat de oogst een semi ‘macération carbonique’ van 8 tot 10 dagen. De opvoeding gaat door in inox tanks en duurt 6 maanden.
www.vignerons-belair.com
www.cinoco.com

Cuvée Prestige 2014 Coteaux du Vendômois Les Vignerons du Vendômois

Granaatrood met karmjn ruikt hij naar confituur van burlatkersen en sleepruimen geparfumeerd met rozenblaadjes en stukjes kastanje, onderstreept door peper en gentiaan. Aroma’s die zin geven om er onze lippen aan te zetten. Heerlijk, want vanaf de eerste slok is deze wijn ontzettend smakelijk en vlot, met discrete tannine die vrij spel biedt aan het fruit. De specerijen en de bloemige tonen die volgen doen denken aan eglantier en rozenbottelthee. Een aangename frisheid, nauwelijks zuur, zorgt ervoor dat al deze parfums prachtig naar voren komen. Super smakelijk is deze wijn.
De 51% pineau d’aunis, 35% cabernet franc en 14% pinot noir staan langsheen de Loir aangeplant op een helling naar het oosten gericht met een bodem van roze silex op een kalkachtig rotsgesteente uit het Turoon. De wijnstokken zijn gemiddeld 50 jaar oud en genieten van een microklimaat door de nabijgelegen rivier en de bossen die bescherming bieden tegen de strakke noordenwind.
De inkuiping neemt een 20-tal dagen in beslag, waarna de wijnen een opvoeding krijgen in inox tanks. In maart worden ze uiteindelijk samengesteld en vervolgens gebotteld.
Deze wijn wordt gemaakt door de Vignerons du Vendômois, een dynamische wijncoöperatie die geregeld fraaie wijnen op basis van pineau d’aunis voorstellen.
www.caveduvendomois.com
www.plaisirduvin.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie