Brusset, Cairanne of Rasteau ?

17/07/2019 - Laurent Brusset, altijd een blij weerzien! Maar tussen zijn Cairanne en Rasteau is het lastig kiezen, dus gaan we voor beide.

Vieilles Vignes 2017 – Cairanne – Domaine Brusset

 Paars violet, geurend naar inktvisinkt geparfumeerd met salie. Een ongewoon begin, maar wel een dat aanslaat. Al snel volgt het fruit, waaronder zwarte bessen, kersen en zwarte aardbeien die heel geraffineerd hun fijne aroma’s vrijgeven. In de smaak wordt de knoop pas echt doorgehakt: ontzettend lekker, smeuïg, met zachte tannines, allemaal zaken die zijn heerlijk wijnkarakter aanduiden.
Het is een soort van kleine fruitbom die prachtig ontploft en duizend verrukkelijke splinters achterlaat op ons gehemelte, impressies die nadien op onze tong neer dwarrelen en in één seconde voor pure elegantie zorgen.
Assemblage van grenache en syrah met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar. Het zijn meteen de oudste wijnstokken van dit domein van 38 ha binnen Cairanne. De druiven worden manueel geoogst. Ze worden ontsteeld, zonder toevoeging van gistcellen, en ondergaan een koude prefermentaire maceratie, gevolgd door een inkuiping van 4 maanden met pigeages.
Opvoeding van 1 jaar, waarvan 60% in tanks en 40% in vaten van 2 jaar. De wijn wordt niet gefilterd.
Bodem: kalkpuin op een onderlaag van klei.

La Bastide 2017 – Rasteau – Domaine Brusset

 Uit de karmijnrode kleur met granaat ontsnapt een wolkje gerookt dat heel even het fruitige tegenhoudt. Maar als snel wordt deze mistige sluier doorbroken met een marmelade van zwarte bessen, pruimen en zwarte aardbeien. In de smaak wordt dit fruit bevestigd en ankert zich stevig vast. Aan deze volle smaak worden een paar aromatische kruiden toegevoegd, wat tijm, salie en nog een muntblaadje dat voor extra frisheid zorgt. De strakke, volle en goed aanwezige tannines belemmeren op geen enkel moment het sappige dat ons volledige palet inneemt. Een sappigheid gekruid met zwarte peper, een vleugje anijs en kardemom. Een complexiteit die bijna oneindig verdergaat en een uitstekend bewaarpotentieel doet vermoeden … indien je hem niet eerder drinkt.
Assemblage van grenache en mourvèdre die op kleibodems groeien. Manuele oogst met meerdere plukbeurten na diverse rijpheidscontroles. Traditionele vinificatie met ontsteelde druiven, pigeages en een lange inkuipingsduur. Opvoeding van 10 maanden in tanks en in vaten.
Twee vrij verschillende wijnen. De eerste charmeert door zijn elegantie, de tweede is krachtiger, maar allebei bezitten ze een massa fruit en een sappige smaak waardoor ze onmiddellijk drinkbaar zijn. Maar daarnaast bezitten ze ook een volheid en een frisheid die ervoor zorgen dat we ze kunnen bewaren, waardoor we ze jaar na jaar kunnen zien evolueren en van al hun complexiteit genieten.

www.domainebrusset.fr
www.tacos.bewww.tonvincolruyt.bewww.cave1929.bewww.vin-sur-vin.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie