Bubbels en bagger

Begin augustus zorgde een modderstroom voor vier doden en acht gewonden in het kleine Venetiaanse dorp Molinetto della Croda di Refrontolo. Wanneer dit trieste bericht ons raakt als mens, raakt het ons ook als wijnliefhebber omdat dit prachtig gehucht zich in het hart van de DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore bevindt.

De kathedraal van Treviso

Boze tongen beweren dat deze modderstroom, te wijten aan uitzonderlijk veel regen, nooit deze desastreuze en dodelijke proporties had aangenomen wanneer de wijnstreek niet geherstructureerd zou zijn omwille van de productiviteit. Met andere woorden, omdat het water (of de absorptie ervan) niet weg kon door de ontbossing van sommige heuvels en de bouw van immens grote wijnpercelen om vervolgens makkelijker te kunnen werken.

Aha, de verlokking van het geld! Sommige locals, niet gespeend van enige humor, zeggen : ‘Als we wijnstokken op de koepel van de kathedraal van Treviso konden aanplanten, hadden we dat al gedaan !’

‘Wijnbouw’

Wijnstreken en wijnbouwers wereldwijd zorgden reeds voor prachtige landschappen. Sommige bestaan uitsluitend dankzij de wijnbouw en sommige daarvan worden zelfs door UNESCO erkend. Denk maar aan Lavaux, Banyuls, Cinque Terre, Côte Rôtie, Douro, Madeira …
Maar zou het kunnen dat deze ‘wijnbouw’ vandaag, met behulp van bulldozers, graafmachines en ander zwaar geschut, niet te snel en veel te hard gaat ?

522221_10151317978942209_174009016_n

Moeten we daarom voortaan neen zeggen tegen ons glas Prosecco Superiore (DOCG, alstublieft) en wachten tot er maatregelen komen die de grond beschermen? Trouwens, een DOCG die zijn naam waardig is, gelinkt aan een welbepaald terroir, moet die in zijn reglement geen klein hoofdstuk hebben waarin gepraat over respect voor het milieu?

Hervé Lalau

Voor meer “Barst”, klik hier 

Geef een reactie