Bubble Kings …

16/11/2015 - Net zoals elk jaar presenteert In Vino Veritas een selectie van een aantal mooie schuimwijnen, blind geproefd, met in het achterhoofd de komende feestdagen. Er zijn vijf thema’s: ontdekkingen, cava’s, klassieke champagnes, nieuwe champagnes ... en tot slot Francis Boulard waarvan ons panel niet minder dan drie cuvées selecteerde!

Ontdekkingen

Crémant de Limoux Domaine de la Métairie d’Alon Bulles d’Argile Brut Nature

Bulles d'Argile Brut Nature sous bois Crémant du Limoux 2014 Denois 1
Dit domein dat in de overschakeling naar biodynamie zit bevindt zich in Haute Vallée de l’Aude, een uitstekende plek voor pinot noir en chardonnay, en is eigendom van Jean-Louis Denois uit Champagne.
Deze cuvée kreeg een opvoeding ‘sur lies’ en zonder zwavel gedurende 10 maanden in kleine eikenhouten vaten. Helemaal op het einde werd er een dosage van 4 gram aan toegevoegd en een vleugje sulfiet om het frisse en het pure van de wijn te garanderen. Dit alles zorgt vandaag voor een crémant in oxidatieve stijl die tegelijk heel rechtlijnig is.
De goudgele en vrij heldere kleur wordt opgesmukt met duizenden ultrafijne belletjes. Aan zijn opvoeding in houten vaten kunnen we niet voorbij, maar de geur is niet overdreven. Daaraan toegevoegd herkennen we citrus, granny smith, kamperfoelie en conférencepeer. Belletjes barsten open in de mond en zorgen voor een aangename en fruitige smaak, alvorens over te gaan naar een zeer aangename, licht geroosterde en kruidige toets. Een zeer smakelijke crémant die niet alleen als aperitief kan dienen maar ook zeevruchten, wit vlees en zelfs harde kazen kan begeleiden. € 16,95 www.jldenois.com
www.vitisvin.be www.lescavesdebordeaux.be www.wijnen-bdc.be www.wijnen-vanroelen.be

Albet i Noya Brut Reserva (Clàssic Penedès)

Albet i Noya Brut Reserva Cava
Dit is niet langer een Cava, maar een Clàssic Penedès. Dit is een jonge Catalaanse herkomstbenaming voor kwaliteitsvolle cava’s waar vandaag 15 producenten aanspraak op maken. Pionier van de biologische wijnbouw in Penedès, Albet i Noya, brengt hier een Brut Reserva op basis van xarello, macabeo, parellada en chardonnay. Vanaf de manuele en zeer selectieve oogst worden de druiven uiterst zorgvuldig behandeld. De klassieke methode van de tweede gisting op fles en de rustperiode in de kelder zorgen ervoor dat de wijn goed versmolten is en de belletjes uiterst aangenaam zijn. De datum van dégorgement staat duidelijk op het rugetiket vermeld, altijd prettig.
De lichtgele kleur met een hint van groen en duizenden ragfijne belletjes ogen bijzonder uitnodigend. De eerste geuraanzet doet denken aan wit fruit en gele meloen, waarna florale tonen en impressies van gekonfijte citrus komen opzetten. De frisse smaak is zeer persistent, met een aangenaam bittertje in de finale dat de eetlust opwekt. Perfect als aperitief maar ook bij gerechten met een licht zoete of kruidige smaak, net zoals bij zeevruchten. Ook de prijs is uitnodigend. € 14,99 www.albetinoya.cat
www.labuenavida.be

Colinas de Sao Lourenço Brut Nature 2010

Lourenco 1
De streek van Bairrada in het midden van Portugal is vooral bekend om zijn rode wijnen op basis van baga, maar er worden ook fraaie schuimwijnen gemaakt. Getuige deze Espumante met een jaartal van Pascal Chatonnet en Carlos Lucas, een wijn die zeer subtiele accenten van deze Frans-Portugese combinatie in zich meedraagt; niet alleen van beide heren maar ook van de combinatie van chardonnay met arinto. Rode draad is zijn frisheid. Doorheen zijn licht goudgele kleur met een streepje groen zien we talloze belletjes, delicaat maar genereus. De eerste geuraanzet doet denken aan groene appel en limoen, waarna er lichte impressies van hazelnoot en walnoot vrijkomen. De smaakexplosie is bijzonder prettig, heel rechtlijnig (lichte dosage) en met een mooie lengte. Geschikt als aperitief maar ook in combinatie met speenvarken of gebraden gevogelte doet deze Brut Nature het erg goed.
Een tip voor op de feesttafel en heerlijk om ‘betweters’ de mond te snoeren. 19,00
www.alhambra.be

Alma Negra Brut Nature Rosé Argentina

Alma Negra Brut Nature Mendoza 1
Een mooie ontdekking, deze Argentijn. Bij schuimwijnen, net zoals bij wijnen, is het af en toe goed al onze vooroordelen opzij te zetten en voor het onbekende te kiezen. Maar de eigenaar van deze bodega is allesbehalve een onbekende, het is Ernesto Catena.
Deze rosé zonder jaartal is op basis van malbec van hoger gelegen percelen in de vallei van Uco aangevuld met een beetje pinot noir (de assemblage verandert al naargelang het wijnjaar). Zijn heldere en zalmroze kleur biedt tal van fijne belletjes die opstijgen en bovenaan voor een romige mousse zorgen die na enkele ogenblikken verdwijnt en een mooie cirkel van parels achterlaat. Als fijne rode draad ruiken we noordkrieken, bosaardbeien en vooral frambozen. In de mond explodeert een ragfijne en heerlijke mousse die zich aansluit bij al dat fruit. Fraaie lengte. Naast het aperitief dagen we u uit hem blind naast een hindefilet ‘grand veneur’ met aardappelen en veenbessen te plaatsen. Maar ook een soepje van rood fruit of een bavarois van frambozen zijn prima combinaties. € 14,75
www.adbibendum.be

Cava’s

De keuze is enorm binnen deze herkomstbenaming, in functie van de parameters die gehanteerd worden qua bodemstructuur, druivenrassen en het werk van de wijnbouwer. Buiten de vele spotgoedkope cava’s (en vaak te vermijden) zijn er ook een aantal zeer mooie cava’s. En precies die willen we aanhalen.

Mas Pere Reserva Brut

Reserva Brut – Cava - Mas Père
Deze cuvée is op basis van de drie belangrijkste autochtone druivenrassen: xarello (40%), macabeo (30%) en parellada (15%) aangevuld met chardonnay (15%) en met een rijping ‘sur lattes’ van minimaal 30 maanden.
De lichtgouden kleur wordt opgesmukt met kleine parels die met de regelmaat opstijgen. De geur is heerlijk fris met impressies van bloemen, wijnperziken, sinaasappelschil, gele pruimen, mirabellen en een toets van patisserie. De opvallend frisse smaak houdt lang stand en wordt een tikje ronder, maar nog steeds met een voorbeeldige rechtlijnigheid. Een cava voor elk moment van de dag, als aperitief, in combinatie met gefrituurde vis of gebakken in boter, maar ook bij een citroensorbet of een frangipanetaartje misstaat hij niet. € 6,99
https://grandsvins.colruyt.be

Jané Ventura Reserva de la Musica (Xarello Maccabeo Parellada)

Jane Ventura
Tijdens een bezoek met mijn studenten aan de bodega viel ik onmiddellijk voor deze cuvée op basis van de drie lokale druivenrassen: xarello 38%, macabeu 32% en parellada 30%. Minzaam, wijs en geraffineerd presenteert Jané Ventura hier een mooie aromatische en smakelijke symfonie. Gestoeld op elegantie, frisheid en evenwicht wordt met het etiket verwezen naar zijn visie op terroir en naar het ritme van de belletjes die bijzonder uitnodigend zijn.
De traditionele lichtgouden kleur met smaragdgroene toets wordt bovenaan afgerond met een elegant en vrij persistent parelsnoer. Bij het florale in de geur komen accenten van gras, venkel en citrus (rijpe limoen en sinaasappelzeste) opzetten. De smaakaanzet is subtiel en bijzonder fris, zonder extravagant te zijn, in het midden breed overgaand en met een zilte toets richting de lange en zeer elegante finale. Ideaal in combinatie met zeevruchten, maar ook met kruidige of zoute zakouskis en in boter gebakken vis. Eens de fles geopend is het enige probleem deze mooie cava te weerstaan. € 13,95 http://janeventura.com
www.labuenavida.be

Pere Ventura Maria del Mar Gran Reserva 2012

pere ventura maria mar
De cuvée Maria del Mar is het resultaat van een aparte vinificatie van de vier druivenrassen die hier gebruikt worden. Zo wordt bijvoorbeeld de 15% xarello vergist in gebruikte eiken vaten gedurende 5 maanden met regelmatige bâtonnages, waardoor deze wijn lichtjes gerookte en karamelachtige toetsen bezit. De cava rijpt 36 maanden ‘sur lattes’ en verblijft na dégorgement nog minimaal 3 maanden in de kelder opdat alle componenten goed zouden versmelten.

Amberkleurig wordt deze cava bovenaan afgerond met een persistent parelsnoer. Buiten de eerder aangehaalde geurimpressies komen er vooral frisse tonen van witte vruchten en rijp geel fruit opzetten. Heel complex is de smaakaanzet zacht en fris, romig en sprankelend. Het middenrif is zeer breed met daarin gekonfijte citrus, ananas en delicate gerookte impressies. De zachte en persistente finale verlengt het plezier. Deze maaltijdcava doet het ongetwijfeld goed bij eigentijdse visgerechten of in combinatie met wit vlees. De kruiden en de saus moeten weliswaar op gelijke hoogte zitten met deze prachtige cuvée. € 13,95  http://www.pereventura.com
http://altavina.be www.stokerijdemoor.be www.krygsman.eu www.roels.be www.crombewines.com www.wijnenbauwmans.be www.winetime.be www.wineandgifts.be Vinodent

Gramona Imperial Gran Reserva 2010

Imperial Gran reserva 1
Dit beroemde huis dat traditie aan moderniteit koppelt, biedt hier een cava met een jaartal op basis van 50% xarello, 40% macabeu en 10% chardonnay. Een cava voor de veeleisende wijnliefhebber. De wijnbouw is biologisch en het werk in de kelder ligt er in het verlengde van. De rijping ‘sur lattes’ neemt 3 tot 4 jaar in beslag, al naargelang het wijnjaar.
Deze goudgele en fonkelende cava laat duizenden ultrafijne belletjes vrij, bovenaan afgewerkt met een persistent parelsnoer. De complexe geur doet denken aan peer, appel, wijnperzik en sinaasappelzeste onderstreept door zachte specerijen en licht getoast brood. De smaakaanzet is fris, intens en romig. Het midden is breed, ongelooflijk mooi, met een aangename textuur waar de expressieve fruitigheid opnieuw doorheen komt. De finale is ontzettend lang en bijzonder fris, wat aanzet om hem opnieuw (en opnieuw) te proeven. Gastronomische smaakhuwelijken met nobele vissoorten en mooi gevogelte versterken deze momenten van puur genot. € 25,22 www.gramona.com
www.labuenavida.be

 

SVL2015_InVinoVeritas_960x180_NL

Klassieke champagnes

Deutz Classic

Deutz Brut Classic blanc
Tijdens een proeverij geplaatst tussen twee topcuvées van een internationaal gereputeerd wijnbouwer is deze Deutz Classic ongetwijfeld een van die zeldzame champagnes Brut sans Année die zich weten te onderscheiden en er met brio in slagen om te combineren met de meest verfijnde culinaire creaties.
Op basis van 80% druiven van Premier Cru en Grand Cru-wijngaarden worden de drie druivenrassen in gelijke delen aangewend. Na een rijping ‘sur lattes’, veel langer dan we gewend zijn in deze categorie champagnes en wat voor een prachtig evenwicht zorgt, wordt de cuvée aangevuld met een dosage van 8 tot 10 gram, tot groot plezier van de gastronomen onder ons. Op het moment dat Brut Nature, Extra Brut of Non Dosé in de mode zijn onderstrepen we hier graag de sublieme integratie van de dosage die voor een magnifieke en rechtlijnige champagne zorgt. Het sprankelende wordt gekenmerkt door een myriade van ultrafijne parels die voor een genereuze mousse zorgen en nadien voor een persistent parelsnoer. De geur is complex met niet alleen reinetten, gekonfijte citrus en bloemen zoals kamperfoelie en acacia maar ook met heerlijke geuren van gebak. De smaakstructuur zorgt voor heerlijke gastronomische momenten waardoor er een glimlach op onze gezichten verschijnt, net zoals die van een kind dat zijn speelgoed van Sinterklaas voor het eerst ontdekt. Schitterend als aperitief door het minerale van de chardonnay maar ook in combinatie met zeevruchten. Het fruitige en het vineuze van de beide pinots zorgen op hun beurt ervoor dat deze champagne goed harmonieert met voorgerechten, pasta en gebraden wit vlees met een saus. Ook de frisheid en de zachte en aangename specerijen in de persistente finale wisten het proefpanel te overtuigen. Unaniem, een must! € 32,50 – € 35,00 www.champagne-deutz.com
www.palaisduvin.be

Champagne Ayala Brut Majeur

BrutMajeur_Ombre-285x640
In deze fles met 3 maand kelderrijping vinden we de volledige stijl van Ayala terug. Gelijke delen pinot noir en chardonnay, beide voor 40%, worden aangevuld met 20% pinot meunier. Dit zorgt voor een frisse, harmonieuze en zeer elegante champagne met een perfect geïntegreerde dosage van 7 gram.
De eerder lichte goudgele kleur wordt bovenaan afgetopt met een fraaie mousse, met daaronder zeer fijne en onnoemelijk veel belletjes. Op aromatisch vlak krijgen we eerst peer, golden appel en citrus, met in hun kielzog wijnperzik en kleine witte bloemetjes. De initiële frisheid wordt gevolgd door een mooi wijnkarakter, goed ondersteund door een verkwikkende mineraliteit en eindigend met een persistente finale. Zijn rechtlijnige structuur, bijna streng, duwt hem eerder richting het aperitief maar ook in combinatie met kreeft, langoest, zeetong of tarbot misstaat hij niet. Wie er graag gevogelte bij serveert, Bressekip of Mechelse koekoek, kiest best voor een bereiding met een lichte saus. Maar aan het karakter van deze champagne kan niemand voorbij. € 30,00 – € 32,00 www.champagne-ayala.fr
www.cinoco.com

Champagne Bruno Paillard Blanc de Blancs Grand Cru

Champagne-Bruno-Paillard-Blanc-de-Blancs-MV-1
Deze chardonnay afkomstig van Le Mesnil-sur-Oger en Oger, beide Grands Crus van de Côte des Blancs, bezit een lichtgouden kleur afgewerkt met een genereuze en persistente mousse, gevolgd door een mooi parelsnoer. Het huis heeft er alles aan gedaan om de wijn zo expressief mogelijk te maken met een kelderrijping van 4 jaar en een rustperiode van 10 maand na het dégorgement. Opmerkelijk is dat wanneer er traditioneel suiker en gist wordt toegevoegd voor de tweede vergisting op fles dit in zeer beperkte mate wordt gedaan, wat voor een minder sprankelende champagne zorgt dan we gewend zijn.
Qua geur hebben we te maken met zachte en aangename toetsen van appel, citrus en bloemen. De zachte smaakaanzet, niet al te explosief, is bijzonder prettig en biedt nadien plaats aan een zeer breed middenrif. Mooie minerale impressies, vooral van krijt, proeven we op het midden van de tong. De zeer lange finale, charmant en rijk, verhoogt het proefplezier. Als aperitief of in combinatie met een voorgerecht op basis van rivierkreeft is deze champagne gewoonweg perfect. 45,00 www.champagnebrunopaillard.com
www.veluvins.be

Nieuwe champagnes

Wie zei er dat er nooit iets gebeurt in Champagne? Het tegendeel is waar met deze twee bijzondere cuvées.

Champagne Louis Roederer Brut Nature 2006

brut_nature_06
De samenwerking met designer Philippe Starck stimuleerde blijkbaar de creativiteit van dit huis voor deze cuvée die een mix is van pinot noir en pinot meunier op een ondergrond van klei en keien en van chardonnay op een krijtbodem in Vertus. Alle druiven werden voor 100% gevinifieerd in houten vaten met een lange rijping zonder dat de wijn werd afgetapt, zonder malolactische gisting en uiteraard zonder dosage.
De prachtige en intens goudgele kleur en de zeer fijne belletjes, die met de regelmaat van de klok opstijgen, markeren het uitzicht. De eerste geuren doen denken aan witte vruchten ondersteund door citrusschil van kleine groene sinaasappelen en een vleugje kamperfoelie, alvorens plaats te bieden aan gegrilde hazelnoten, een empyreumatisch accent en chocolade. De ontegensprekelijke complexe smaak is een explosie van levendige, brede en persistente sensaties die elkaar in sneltempo opvolgen. Dit is allesbehalve een zachte en eenvoudige champagne. Van een minerale frisheid richting zilte toetsen, gevolgd door een elegant en vineus karakter dat teruggaat naar impressies van gegrilde noten en opnieuw vertrekt richting een licht bitter dat de eetlust aanscherpt, gaan we nadien over naar een aangename en zachte finale die heel puur is. Een champagne voor grote momenten, als aperitief maar ook in combinatie met fijne vissoorten, schaaldieren of gewoon voor zij die van bijzondere sensaties houden. 77,00 www.louis-roederer.com
www.deconinckwine.com

Champagne Drappier Quattuor Blanc de Quatre Blancs

quattuor-blanc-de-blancs
Deze cuvée is een mix van drie kleine druivenrassen van Champagne – arbane, petit meslier en blanc vrai – en chardonnay, alle in gelijke delen. Weinig zwavel, een natuurlijke débourbage (bezinking) en een volledige malolactische gisting maar zonder filteren, tot zover de vinificatie. Daarna volgt een rijping ‘sur lattes’ van minimaal 3 jaar.
Bij het uitschenken komt er op de champagne een dikke romige laag te liggen die vervolgens wegebt en in het glas een mooi parelsnoer achterlaat. De explosie van de belletjes is heel regelmatig en de aroma’s zijn subtiel en elegant met delicate impressies van sinaasappel en mandarijn, gekaramelliseerde golden appel, acaciahoning en een toets van rijpe vruchten waaronder halfgedroogde vijgen. De smaakaanzet is zacht en fris met onmiddellijk daarna een mineraal accent dat het karakter van deze champagne aanscherpt. Een magnifiek en breed middenrif met lichte impressies van brioche en een persistente finale bevestigen de kwaliteit. Deze ‘blanc de blancs’ is perfect als aperitief of in combinatie met vis met een roomsaus, maar ook een vitello tonnato met wat witte truffel past erbij. Deze cuvée valt zowel in de smaak door zijn genereus karakter als door zijn elegantie. 46,00 www.champagne-drappier.com
Bristol Food & Wine info@bristolgroup.be

Francis Boulard      

Als pionier van de biodynamie in Champagne is Francis Boulard voor ons lang geen onbekende meer (les Murgiers, le Petraea XCVIII-MMVII brut nature, Les Rachais). Maar dat drie van zijn cuvées – op drie ingestuurde exemplaren – dat deze alle drie door ons proefpanel werden weerhouden is toch vrij uitzonderlijk.

Francis Boulard Grande Montagne Extra Brut

boulard-gc-mailly-xtra-mdwh
Deze champagne is op basis van 60% pinot noir en 40% chardonnay, afkomstig van een bodem van klei en kalk in de Grand Cru-zone van de Montagne de Reims en wordt deels gevinifieerd in kleine vaten en deels in demi-muids (600 liter). Deze champagne zonder jaartal is op basis van wijn van 2010 en wordt aangevuld met reservewijnen van 2008 en 2009. Op het etiket vinden we de data van botteling, dégorgement en dosage, van transparantie gesproken!
De lichtgouden kleur wordt afgerond met een weelderige mousse. Rood fruit, citrus en een vleugje golden appel en brioche zorgen samen voor een mooi boeket. De frisse en minerale smaakaanzet wordt gevolgd door het vineuze karakter van de pinot noir die ook voor meer breedte zorgt. In de finale bemerken we een licht minerale ziltigheid. Deze magnifieke champagne is de perfecte tafelpartner voor riviervis, zeebarbeel en gevogelte met een roomsaus. Voor een volledige expressie kunt u hem eventueel kort karafferen. € 38,00

Francis Boulard Blanc de Blancs Les Vieilles Vignes Extra Brut

boulard-blanc2blancs-nature-mdwh

Een romige mousse wordt opgevolgd door een mooi parelsnoer van ragfijne belletjes waaronder een fraaie wijn zit met een lichtgouden kleur. Deze 100% chardonnay komt van terroirs met een bodemstructuur van klei en kalk van het Massif de Saint-Thierry. De Extra Brut met een dosage van 3 gram is iets soepeler dan de Brut Nature met 0 gram dosage.
Qua aroma’s komen eerst de bloemige geuren tevoorschijn, waarna we toetsen van citrus, hazelnoot en een hint van patisserie ruiken. De soepele smaakaanzet ruimt plaats voor een explosie van fijne bubbels. De zachte minerale impressies zijn bijzonder aangenaam en de dosage is schitterend geïntegreerd. Een geraffineerde champagne die ongetwijfeld veel gastronomen zal bevallen omwille van zijn charme en elegantie. Culinaire combinaties met oesters, zeevruchten, snoekbaars of verfijnde aperitiefhapjes zijn alvast aanraders. € 39,00

Francis Boulard Millésime 2006 Extra Brut

boulard-millesime-xtra-mdwh
Deze millésimé is op basis van 50% chardonnay, 30% pinot noir en 20% pinot meunier, alle afkomstig van terroirs in de Vallée de la Marne. Deze champagne is enkel op basis van de eerste perswijn die vervolgens een rijping kent in kleine vaten met regelmatige bâtonnages. De malolactische gisting wordt toegepast maar er wordt niet geklaard.
In de goed ondersteunde goudgele kleur zien we een mooie sprankeling. Florale geuren van kamperfoelie en acacia gaan gepaard met zachte specerijen, toetsen van gebak en geel fruit. De smaak is vineuzer, breder en complexer dan verwacht en wordt buitengewoon rijk en krachtig, weliswaar met behoud van een subtiele frisheid. Ontegensprelijk is deze Extra Brut de koning van het aperitief, maar kan ook de ster zijn in combinatie met delicatessen als eendenlever, Mechelse koekoek, wilde zeebaarsfilet in zoutkorst, tarbot of kalfsrib met eekhoorntjesbrood. € 42,00
www.francis-boulard.com
www.cavedesoblats.com  www.basin-marot.be

Gérard Devos

 Voor meer “Dossier IVV”, klik hier

Geef een reactie