Cabernet Sauvignon

03/07/2020 - Kleine voorstelling op niveau! Klassiek maar niet slecht om terug even naar de basis te gaan.
Andere druivenrassen volgen.

Synoniemen:

Petit Cabernet, Petit Bouchet, Vidure, Carbouet.
“Ruby Cabernet” is geen synoniem, maar een kruising tussen Cabernet Sauvignon, Carignan en Grenache die veel wordt aangeplant in Californië (ook Canélian, Centurion en Carmine genoemd).

Wijnbouwkundige aspecten:

Het is een sterke wijnstok die weinig vatbaar is voor vruchtverlies door weersomstandigheden en rotting. Groeit bij voorkeur op een droge, arme bodem (zand, kiezel en kalksteen). Het is een laatrijpende variëteit: hij levert pas één tot twee weken na de Merlot rijpe druiven. Hij gedijt goed in een heet klimaat. In de Bordeauxstreek levert hij de beste resultaten met een warme septembermaand. Als de maand september regenachtig is, ziet de wijnboer zich jammer genoeg soms genoodzaakt om de oogst uit te stellen om een correcte maturiteit te halen, waardoor hij, zoals in 1993, voor assemblages wordt vervangen door Merlot.

Oenologische aspecten: 

Cabernet Sauvignon geeft zeer tanninerijke en sterk gekleurde wijnen. Het is een druif die zorgt voor structuur en houdbaarheid. Bij het gisten ontwikkelt hij een typisch zwartebessenaroma, dat vervaagt bij het verouderen. In zeer rijpe jaren geeft de Cabernet Sauvignon accenten van zwart fruit; in jaargangen met een minder optimale rijpheid zeer uitgesproken groene toetsen. Het tanninekarakter varieert ook naargelang het terroir, met een hele waaier aan mogelijkheden: van heel strakke tannines zoals in Saint-Estèphe tot slappere tannines zoals in Moulis. Bij terroirs die minder geëigend zijn om de Cabernet Sauvignon tot volle rijpheid en expressie te laten komen, wordt hij gebruikt als structuurgevend element, dus om meer karakter te geven aan wijnen van lichtere druivenvariëteiten zoals merlot (behalve voor Pomerol, waar de merlot alleen zijn mannetje kan staan). Alleen in warme landen worden wijnen met 100% Cabernet Sauvignon gemaakt. Wijnen op basis van Cabernet Sauvignon zijn hard in hun eerste jaren, maar versoepelen mettertijd. Het hoge tanninegehalte staat borg voor een lange veroudering op fles. Het is bovendien ook bevorderlijk voor het neerslaan van sediment onder in de fles.

Geografische verspreiding: 

De Cabernet Sauvignon is dé druif van de Médoc, waar hij 50% van de wijngaard voor zijn rekening neemt, en de Graves, waar hij de meerderheid uitmaakt. In het linkeroever-gebied heeft de variëteit de overhand.
Hij wordt trouwens in de hele Bordeauxstreek zeer veel aangetroffen, met uitschieters in de Côtes de Bourg en de Première Côtes de Bordeaux.
Hij is ook vertegenwoordigd in de omgeving van Bergerac, in Buzet, Frontons, Anjou, Saumur Champigny, Irrouléguy, en wordt meer en meer aangeplant in de zuidelijke wijngebieden zoals de Languedoc Roussillon, de Provence en de Coteaux d’Aix. Ook in veel landen buiten Frankrijk is hij aanwezig: Italië, Rusland, Chili, Argentinië, Australië, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten (waar “cabernet”  synoniem is geworden van tafelwijn, maar op sommige domeinen prachtige wijnen levert die kunnen rivaliseren met de Médoc-crus, zoals “Dominus”) en Spanje (Rioja en Penedés).

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie