Cahors : komaan, op naar het plateau!

08/12/2017 - Deze eeuwenoude wijnstreek die van in de middeleeuwen tot aan de druifluisplaag eind 19e eeuw zeer bekend was, en waarvan de ‘black wines’ van Engeland tot Rusland geëxporteerd werden, kende nadien een serieuze inzinking.

De afgelopen twee decennia ontdekten wijnliefhebbers echter opnieuw de grote cahorswijnen, die van het 3e terras (met de meeste uren zon), wat staat voor geconcentreerde wijnen, vol en tanninerijk. Maar ‘times are changing’, waarbij er plaats wordt geruimd voor cahorswijnen van het plateau, wijnen waar het fijne en het minerale de bovenhand nemen.

Ik zeg plateau, maar we kunnen ook Les Causses zeggen: de klei van de 2e en 3e terrassen maakt hier plaats voor een meer schrale bodem, hoofdzakelijk kalkachtig of siderietachtig, met hier en daar aders rijk aan klei en ijzer. Deze kalkbodem is eerder bruin van kleur, in contrast met de witte kalk van het naburige Quercy. Het typische van deze wijnen is de finesse die voort kan komen uit dat soort van bodemtype. Rest dat er moet gewerkt worden om dit relatief hoog gelegen terroir met open horizonten goed in te schatten. En dat is precies wat de nieuwe generatie wijnbouwers hier doet, wijnbouwers die ervoor kiezen om zonder chemische middelen te werken in wijngaarden op mensenmaat, wijngaarden waarmee ze in zekere zin ambachtelijk mee aan de slag kunnen. In Cahors ontmoette ik er zo drie.

Clos Troteligotte : de wijnmaker van het ijzer

Het is niet courant om in de streek van Cahors een clos uit één stuk van 15 ha te bezitten. Het is het geluk van Emmanuel Rybinski, met wijnstokken op een hoog gelegen terroir binnen de appellatie. Zijn malbec wortelt er in een rode klei-kalkachtige bodem met sideriet, rijk aan ijzer. ‘De ijzerconcentratie varieert van perceel tot perceel: hoe meer ijzer er in de bodem zit, hoe meer finesse de wijn bezit’, preciseert deze kleinzoon van Poolse immigranten in de jaren 30. Zijn certificering van biologische wijnbouw dateert van 2014, terwijl hij in 2015 naar biodynamie overstapte.

Maar reeds van in 2011 experimenteert Emmanuel ook met wijnen zonder zwavel, net zoals hij één van zijn cuvées opvoedt in aarden kruiken. Zijn wijngamma is onderverdeeld al naargelang het ijzergehalte in de percelen, maar ook de leeftijd van de wijnstokken speelt mee.

K-2

Afkomstig van de oudste wijnstokken (1987) op 3 ha, waarvan 1 ha geselecteerd wordt als beste van de drie en opgevoed wordt in terracotta kruiken. De geur van de 2014 is tegelijk vol en elegant fruitig met aroma’s van pruimen in een materie met fluwelige tannines, fijne minerale indrukken, puur en rechtlijnig.

K-lys

De ‘minst beste’ druiven zijn bestemd voor deze cuvée met een opvoeding van 24 maand in eikenhouten foeders van Stockinger. De wijn van 2013 lijkt wat teruggetrokken met een hint van humus in de geur, strakke zuren die typisch zijn voor dit wijnjaar, gepolijste tannines en een minerale en zilte finale, heel kalkachtig.

K-Pot

Helemaal aan de andere kant van het gamma is het hier de beurt aan wijnstokken die het meeste opbrengen en worden de druiven ervan gebruikt voor een wijn zonder zwavel. De wijn van 2016 bezit een eenvoudige maar krokante fruitigheid, niettemin heel puur, maar ook met een licht vegetaal accent.

K-or

Deze wijn is afkomstig van de meest jonge percelen, waarvan de druiven een manuele pigeage krijgen gedurende 30 dagen. Daarna gaat de wijn in betonnen tanks en wordt hij licht gezwaveld bij botteling. Op dit moment is deze wijn van 2016 nog een baby, paarsrood van kleur, met een strakke geur van veel rood fruit, energiek van smaak, met een intense en minerale frisheid die onderstreept wordt door een kalkachtige korrel en een vleugje gerookt, heel authentiek voor dit siderietachtige terroir.

www.clostroteligotte.com

Parlange & Illouz : Jérémie Illouz, de rebelse wijnmaker

Deze man windt er geen doekjes om en doet geen concessies. Vanaf de eerste minuut dat we elkaar ontmoeten, in zijn nieuwe houten vinificatieruimte op het plateau, zegt hij: ‘Ik maak kwaliteitswijnen en ben dus niet aangesloten bij het syndicaat, die fabriek die Cahors wil standaardiseren!’ En hij gaat verder : ‘De jonge gasten van hier, die werken opdat er wat zou bewegen, vertegenwoordigen slechts 100 ha van de 4000 ha binnen de herkomstbenaming.’ En dat allemaal uit de mond van een voormalige Parisien, deze jonge dertiger die zich in de Lot vestigde in 2008 en 5,5 ha wijngaarden wist te bemachtigen in 2012, waarvan 3 ha in pacht. Onnodig te zeggen dat Jérémie regelmatig nogal wat stof doet opwaaien. Zo werd zijn Cahors van 2013 door de officiële instantie geweigerd omdat ‘de kleur niet voldoende uitgesproken was’.

Bovendien vinifieert Jérémie met volledige druiventrossen, een praktijk die door het decreet van de appellatie verboden is, zonder erbij te vertellen dat hij eerder ook voor de zogeheten ‘vins nature’ kiest. In 2015 scheurde hij zich af van de AOP Cahors en komen zijn wijnen op de markt als Vin de France. Hij werkt biologisch en volgt zijn wijnstokken van heel dichtbij, om zo te snappen wat ze nodig hebben. De gemiddelde leeftijd van zijn druivelaars is 45 jaar : ‘Ik kocht deze wijngaard van een bompa van 90 jaar. Alles stond door elkaar, met onder meer oude druivenrassen jurançon noir en valdiguié die minder tanninerijk zijn dan malbec en meer sappig zijn, meer fruitig ook.’ Deze traditionele druivenrassen die naar de 1e terrassen werden overgebracht, werden vervolgens uit het decreet geschrapt. ‘Ik wil wijnen maken die zin geven om ze te drinken, met elegante fruittonen. Het zintuiglijke plezier is essentieel voor mij.’ Jérémie werkt tot aan de botteling zonder zwavel en verklaart dat reductie en vluchtige zuren hem niet storen. Ik deel zijn mening niet. Hoog tijd dus dat ik zijn wijnen proef om me een idee te vormen.

La Pièce 2015

Een 100% malbec van een warm wijnjaar met een bevredigende opbrengt op een bodem van klei en kalk. Het resultaat is een volle en fruitige wijn, heel malbec getypeerd, met vrij omwikkelde tannines, zonder dat de wijn aan frisheid en puurheid moet inboeten. Het krokante van de druiven wordt versterkt door een mineraal bitter dat zich doorzet in de finale.

Prinzet 2014

Niets van SO2 in deze assemblage van 50% malbec, 25% valdiguié en 25% jurançon noir. De drie druivenrassen worden samen vergist, met volledige trossen. Opvoeding in tanks in contact met de lies. In dit meer frisse en evenwichtige wijnjaar is deze wijn nog krokanter van smaak, fris en sappig, met klein zwart fruit. De valdiguié accentueert de spanning in deze nerveuze wijn, smeuïg ook. De eerste geur is wat reductief, maar ebt weg nadat de wijn meer lucht krijgt. In de finale proeven we minerale tonen.

Haute Pièce 2014

Van hetzelfde wijnjaar, maar helemaal anders op gebied van densiteit en kracht. Een 100% malbec van volledige druiventrossen, zonder gebruik van SO2. Aroma’s van zwart fruit, gerookte thee, inkt en fijne minerale indrukken. In de smaak herkennen we zachte en sappige tannines, een volle wijn met accenten van cacao, maar vooral ook een wijn met spanning, met een minerale frisheid die voor een hele pure wijn zorgt, geciseleerd ondanks zijn kracht en diepte. Een wijn met een enorme persistentie gestoeld op een mineraal bitter en fruit. Een wijn met toekomst.

Welnu, wat is de conclusie? Dat Jérémie Illouz een wijnbouwer is die over de nodige knowhow beschikt om pure en evenwichtige ‘vins natures’ te maken. Zijn gedrevenheid en zijn nauwgezet werk in de wijngaard tonen aan dat iemand rebels kan zijn, zonder zich te laten gaan in bepaalde ‘natuurlijke ideologieën’.
http://terroir-explorer.com/cahors.html
www.vin-lemillesime.comhttp://freieweine.ch

Château Les Croisille : de familiale wijnmaker

Van de rebel naar de erfgenaam: van een overgang gesproken! Opgelet, want de term erfgenaam slaat hier niet op een ‘fils à papa’ die met zijn gat in de boter is gevallen, zonder dat hij daar ooit iets voor hoefde te doen. Ver van dat, in het geval van Germain Croisille. Zijn ouders zijn in 1974 van niets gestart in Cahors. Van land dat ze destijds pachtten, gingen ze over naar een eigendom dat ze met hun eigen handen volledig restaureerden. Hun hard labeur van 40 jaar lang resulteert vandaag in een 30-tal ha wijngaarden: enerzijds gesitueerd op het plateau van Luzech met zijn kalkachtige bodems met sideriet, en anderzijds op het 2e en 3e terras met bodems van kalkpuin en kiezel. Germain sloot zich bij het bedrijf aan in 2008 en schakelde in 2010 over naar een biologische wijnbouw. Zijn doel is het patrimoium beschermen dat zijn ouders opbouwden, zij het met respect voor de verschillende terroirs. Hij wordt bijgestaan door een vriend uit zijn kindertijd en door zijn broer Simon. De grootte van het domein laat toe dat er meerdere cuvées kunnen gemaakt worden, sommige buiten de AOP Cahors.

Sauvignon

Deze wijn van 2016 is afkomstig van een kalkbodem uit het kimmeridgien en komt op de markt als Vin de France: enorm fris en mineraal, vlezig en met rijp fruit. Een wijn met spanning, met accenten van citrus en geel fruit. De finale zet zich door met een mineraal bitter en citroen.

Silice 2015

Terug naar de AOP Cahors met deze malbec waarvan de wijnstokken 30 jaar oud zijn en aangeplant staan op een bodem van zand en rode klei, rijk aan silicium en ijzer. Het wijnjaar zorgde mee voor aroma’s van zwart fruit. Ik houd van de finesse van de tanninestructuur, het sappige van het fruit en tot slot van de fijne frisheid. Dit zonnige wijnjaar kon gelukkig in evenwicht gehouden worden door de hevige regen net voor de oogst.

Calcaire 2015

Hier gaan we over naar de wijngaarden van het kalkachtige plateau met sideriet. De architectuur van deze wijn is totaal anders: het volle van deze wijn bezit een krijtachtige tanninestructuur, een wijn met aroma’s van viooltjes en zwart fruit, waarvan de sappige zuren deel uitmaken van de spanning van deze wijn, net zoals het kalkachtige minerale. Kortom, een briljante terroirwijn van Cahors.

Divin Croisille 2014

Deze cuvée is op basis van malbec van de drie beste percelen van het domein, met opbrengsten die rond de 25 hl/ha zitten. Van in de geur merken we de intensiteit en de diepte van deze wijn. De smaak is vlezig, met krachtige maar ook zachte tannines die vooral ook heel energiek zijn. Een wijn waar we het vibrerende van het kalkachtige minerale in terugvinden.
www.lescroisille.com

Bernard Arnould

Link naar “De hoop van Cahors” 22/11/2015

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie