Cairanne wordt een cru!

17/02/2016 - Het is officieel, getekend en goedgekeurd én gepubliceerd: 7 jaar na het indienen van hun dossier aan het INAO bezit Cairanne voortaan een eigen AOC, zowel voor hun rode als witte wijnen. Het is de 17e cru van de Côtes du Rhône en de 6e van de Vaucluse. Eerder, van in 1967, werden de wijnen van Cairanne verkocht met de vermelding Côtes du Rhône Villages op het etiket. Sedert 1999 was dat Côtes du Rhône Villages Cairanne.

 ‘Nog een AOC !’, zegt de ene. ‘Waar is dat goed voor? Tenzij het is om de prijzen op te drijven’, zegt de andere. Sceptische commentaren die niettemin wat kort door de bocht zijn.

Wanneer de wijnbouwers van Cairanne een eigen AOC willen, moeten ze zich houden aan nieuwe wetten en regels en deze ook toepassen. Het lastenboek van Cairanne is bovendien een van de meest strenge van de hele zuidelijke Rhônevallei.

Le Village de Cairanne /

Manuele oogst, en met een selectie !

Buiten de voortaan klassieke punten binnen de regelgeving van de AOC’s (afbakening percelen, toegestane druivenrassen en assemblageregels, waar in dit geval grenache in rood naar voren wordt geschoven), zien we dat er voor nieuwe aanplantingen besloten werd om de aanplantingsdichtheid te verhogen door de maximale afstand tussen de druivenstokken te verlagen (van 2,5 m naar 2,4 m), alsook de productiviteit te beperken (limiet dat vastgelegd werd op 40 hl/ha voor rood en 42 hl/ha voor wit).

Aangezien de aangeplante oppervlakte de laatste 20 jaar gevoelig is uitgebreid, zal er dus strenger en aandachtiger moeten gewerkt worden.

Maar het meest opvallende punt in deze nieuwe regelgeving is dat er vanaf 2020 geëist wordt dat de volledige oogst manueel gebeurt, met een verplichte selectie in de wijngaard of bij het binnenkomen van het domein (om onrijpe, rotte of waterachtige druiven te verwijderen).

Cairanne in een notendop

Cep de vigne (Cairanne) / Vine stock (Cairanne)Aantal gemeenten : 1 (Cairanne)
Bebouwde en bewerkte wijngaardoppervlakte : ongeveer 950 ha
Gemiddelde wijnproductie: 27.000 hl

Daar waar Cairanne gisteren de grootste Côtes du Rhône Villages was met een gemeentelijke bepaling in termen van het productievolume (nog voor Signargues en Valréas) is Cairanne vandaag de kleinste gemeentelijke appellatie van de Vaucluse, met uitzondering van Beaumes de Venise en quasi op gelijke voet met Rasteau.

Bodemstructuren : witte klei- en kalkbodems in het noorden, keien in het zuiden, rode klei in het westen en kiezel (silicium) op stukken garrigue.

Verdeling van de druivenrassen : voor rood is grenache noir voortaan het belangrijkste druivenras en moet dat minimaal 50% van de cuvées uitmaken (maximaal 80%). Syrah en mourvèdre zijn de twee aanvullende druivenrassen (minimaal 20%). In de praktijk mag grenache in assemblages niet minder dan 40% van de wijn uitmaken.

In wit stelt het lastenboek drie belangrijke druivenrassen voorop : clairette, grenache blanc en roussanne. De vier aanvullende druivenrassen zijn : bourboulenc, marsanne, piquepoul en viognier.

Een zaak om te volgen … 

Nog in de regelgeving staat dat  ‘elke substantiële verandering van de morfologie van het reliëf en van de natuurlijke pedologische sequentie van percelen die bestemd zijn voor de productie van wijn binnen de appellation d’origine contrôlée verboden is’.

Allemaal zaken die erop wijzen dat de identiteit van Cairanne meer naar voren wordt geschoven, of dat er tenminste toegekeken wordt op een minimale kwaliteit, wat de wijnliefhebber alleen maar kan toejuichen.
Wat een stijging van de prijzen betreft stellen we vast dat voor andere Villages die naar Crus zijn overgegaan (Vacqueyras, Vinsobres, Beaumes de Venise …) dit best wel meeviel en er nauwelijks prijsstijgingen waren.

Niettemin een kleine bedenking. Terwijl de nieuwe appellation in zijn claim van de link met het terroir, wat voortaan klassiek is voor de AOP’s, stelt dat ‘het droog klimaat dat versterkt wordt door de mistral, wat de gezondheid van de druiven ten goede komt, de oogstcondities verbetert en de accumulatie van de polyfenolen in de druiven bevordert’, toch wordt er irrigatie toegestaan. Wanneer er beroep wordt gedaan op dat fameuze terroir, vinden wij eerlijk gezegd dat irrigatie daar niet bij hoort.

Maar laat ons positief blijven: een appellation is geen doel op zich, geen vaststaand iets, maar eerder een deur die opengaat, een nieuwe weg die ingeslagen wordt. Cairanne wordt dat wat de wijnbouwers er uiteindelijk zelf van maken. Maar als we hun engagement mogen geloven, hun motivatie en de kwaliteitsverbeteringen die ze zelf voorstellen, dan kan dit alleen maar de goede kant opgaan.

Marc Vanhellemont en Hervé Lalau

www.vignerons-cairanne.com

Voor meer “News”, klik hier

Coupe geologique (Cairanne) / Geological profile (Cairanne)

 

Geef een reactie