Carlos Rubén, de Stem van Garnacha

19/12/2018 - Hoezo, de Stem van Garnacha, waarom? Omdat Carlos tijdens zijn carrière als wijnmaker geleerd heeft dat grenache een materie is, wanneer goed gebruikt, voor oneindig veel mogelijkheden kan zorgen.

Maar wie is Carlos Rubén?

Carlos Rubén Magallanes Pernas werd geboren in het mooie Ponferrada, hoofdstad van de comarca Bierzo in de provincie León. Zijn eerste grote liefde was verdejo, die hij in het begin van zijn carrière tegenkwam in Rueda. Toen hij terug naar Bierzo keerde werd dat mencía, alvorens hij in 1997 naar Bodegas San Alejandro in Calatayud trok, in Aragón. Destijds moest er in deze coöperatie nog van alles gebeuren. Door met grenache te werken, telkens opnieuw en opnieuw, werd hij er almaar meer aan gehecht. Deze verbondenheid transformeerde zich in een heuse liefde, een passie eerder. Wanneer we met Rubén praten is het moeilijk om te onderscheiden welk van de twee de bovenhand heeft, de liefde of de passie. Door het proeven van zijn wijnen wordt dat duidelijker. Deze complexe persoonlijkheid zegt dat hij geluk heeft om in Spanje te zijn, daar waar grenache garnacha wordt …

Hoezo, de Stem van Garnacha, waarom? Omdat Carlos tijdens zijn carrière als wijnmaker geleerd heeft dat grenache een materie is, wanneer goed gebruikt, voor oneindig veel mogelijkheden kan zorgen.

Enkele wijnen die onze perceptie van zijn concept verduidelijken

Una Garnacha fácil para empezar

 Vida Libre 2017
Granaatrood met violet, geurend naar marmelade van rood en zwart fruit met wat tapenade. Lekker van smaak, makkelijk van aanzet, maar ook met voldoende karakter, en krokante en sappige tannines.
‘Deze wijn ontstond tijdens een verblijf in Hong Kong, toen ik de roltrap nam op weg naar een diner. « En als je me nu eens een grenache zou maken, type instapgamma ? », vroeg de persoon met wie het project tot stand kwam om diverse grenaches te maken uit verschillende Spaanse regio’s.’ Eigenlijk is dit Rubéns idee van grenache. Een idee dat naderhand verder uitbreiding zal vinden buiten Spanje, richting de rest van Europa en zelfs wereldwijd.

Naar de oorsprong, ‘entre vecinos’

La Cuna 2016
Diep granaatrood met een roze rand, ruikend naar donkere kersen met een toets van koffie. De smaak is peperig met fruit dat onderstreept wordt door zoethout en kinabast, een gracieus bitter dat voor de nodige frisheid zorgt. Breed en vol met fluwelige tannines.
De La Cuna 2017 is paarsviolet van kleur en bezit eleganter fruit, fijnere tannines en een langere afdronk, met een zeer mooi evenwicht en met daarin terug het fijne bitter van zoethout.

Deze ‘wieg’ of ‘bakermat’ is het resultaat van garnacha uit drie regio’s in Aragón: Calatayud, Campo de Borja en Cariñena. Opvoeding van 6 maand in tanks met een handvol houtschilfers. Volgens Rubén zorgt deze toevoeging voor het stabiliseren van de kleur, komt de geur daardoor meer open en wordt de wijn ook iets droger.

Vino a beber o vino a pensar

Voor Carlos Rubén bestaan er slechts twee types wijn: wijn om te drinken en wijn om bij na te denken. De El Clasico zit in de tweede categorie.

El Clasico 2017
Donker granaatrood. De florale geur doet denken aan honingbloemen die de gelei van aalbessen en aardbeien met peper en saffraan parfumeren. De smaak is fris, fruitig en loopt over een tannineraster zonder enige hapering. Een zeer elegante wijn.

Deze wijn is een illustratie van Spaanse garnachas. Het is een blend van niet-ontsteelde druiven uit Madrileense en Catalaanse wijnregio’s.

Een krachtpatser

Doble Cuerpo 2017
Zwart violet geurt hij naar viooltjes, vochtige aarde, braambessen en pasta van zwarte olijven met geplette pijnboompitten. We verwachten een smaak die open is, maar geen geluk, we moeten wachten, maar het is wel voorzien. Vandaag is het de structuur die spreekt, en wat voor een structuur! Corpulent, een tikje ruw, zorgt die niettemin voor een fijn sap dat het strak tannineraster meer kleur geeft. De nuances van kersenpitten en kersensteeltjes komen goed overeen met de smaken van salie en tijm, impressies die samen voor een bittere trek zorgen en het strenge karakter van deze wijn breder maken. Maar er is meer. Door hem nog aandachtiger te proeven is deze krachtpatser tegelijk ook genereus en elegant. Het is in de lengte dat dit bevestigd wordt door de accenten van rozenlikeur, witte peper en kaneel. Veelbelovende wijn, zoveel is zeker.
Deze wijn is een blend van garnacha uit Calatayud en garnacha tintorera uit Manchuela, apart gevinifieerd en gemacereerd gedurende 3 weken.

Van twee Cataloniës, alstublieft!

Susplau 2017
Granaatrood met violet, ruikend naar ietwat verbrande biscuitjes met daarop confituur van frambozen en mirabellen gesmeerd. De smaak is onverwacht krachtig, te meer omdat de wijn ‘alstublieft’ heet. Temperamentvol, weelderig, rechtlijnig, statig … Een wijn waarmee moet onderhandeld worden om er enkele fruitige faveurs van los te krijgen, of wachten tot zijn streng karakter wat versoepelt.
Een Frans-Spaanse blend van grenache uit de Roussillon en garnacha uit de streek van Montsant, apart gevinifieerd.

Een evidentie

Sin Duda 2017
Zwart violet van kleur, heel donker. Maar er is ook dat klein fruitig accent dat de minerale basis extra kleur geeft, die zijdezachte tanninestructuur die zijn ruwe kant mooi inpakt, zaken die tegelijk voor meer karakter en reliëf zorgen. En dan is er ook die zekere zachtheid, zonder zoet te zijn, dat elegante parfum van oude rozensoorten, en die mooie lengte die met de tijd voor een veelbelovende wijn zorgt. Over deze garnacha, 100% Calatayud, zegt Carlos: ‘Wanneer een consument deze wijn drinkt, zegt hij “dit is overduidelijk een garnacha van Calatayud, geen twijfel mogelijk!”… sin duda!
Vergisting van een week aan 30°C, gevolgd door een post-fermentaire maceratie.

¡De meest onbeduidende!

Antonio Antonia 2017
De zwarte kleur doet geenszins aan de rouw denken. Integendeel! Carlos Rubén maakte deze wijn omdat het goed is om aan onze voorgangers te denken, onze ouders. Eerst gebeurt er niets, stilte, het geeft de tijd om ons hun gezichten te herinneren, stemmen te memoreren, gebaren te herkennen. Deze wijn is net hetzelfde, hij lijkt bijna onbeduidend, ver weg van de bombarie die Héritage-wijnen en consoorten met zich kunnen meebrengen. Hier, niets van dit alles, maar een glimlach die beetje bij beetje onze mond accentueert, al naargelang het fruit dat we uit onze kindertijd herkennen, de specerijen waarvan vader hield, het bloemige parfum dat in de lucht hing, het moederlijke en zachte. Zijdezachte tannines? Niet echt. Heel strak laat hij een genereus sap ontsnappen, zacht als moeders schoot maar met die typisch vaderlijke en strikte kant. Elegant en krachtig, als de blik van een kind richting zijn ouders.
De garnacha en grenache komt van Priorat en Maury, met een opvoeding van 6 maanden in Franse eiken vaten.

Beste Carlos Rubén

Na al zijn wijnen geproefd te hebben en het hele traject te hebben overlopen, vanaf de eerste handdruk bij aankomst, denk ik dat Carlos Rubén Magallanes Pernas eerder heel timide is, ver van het nukkige Spaanse imago dat hij zichzelf graag aanmeet. Elke wijn heeft zijn dosis kracht, maar is altijd voorzien van een enorme fijngevoeligheid. Toen hij me vroeg wat ik van zijn wijn vond, gewijd aan zijn ouders, hadden we beiden tranen in de ogen. Krachtige beelden voor gevoelige zielen … Maar tegelijk houdt hij ervan om krachtpatsers te maken zoals de Doble Cuerpo of de Susplau (alstublieft), en zegt dat bijna in feeststemming: ‘Ik kan lichte en fruitige wijnen maken, maar houd ervan om wijnen te maken met veel structuur, kracht’, waaraan hij onmiddellijk toevoegt ‘dat is de Rubén in mij’, bedoelend op zijn corpulentie. Gezonde zelfspot, wat verlangt een mens nog meer?

Carlos overstijgt het druivenras, identificeert zich ermee, waardoor hij er alle facetten van kan belichten en wij ervan kunnen genieten. Een aangrijpend personage …

www.carlosruben.wine

N.B. Carlos vinifieert ook andere druivenrassen en stelt uiteraard nog meer cuvées voor, maar dat is voor een andere keer.

http://lewine.be

Marc Vanhellemont

 Voor meer “Wijnkarakters”, klik hier

Geef een reactie