Carlos Ruben, de ster van filmfestival Oenovideo

18/06/2019 - Op het Festival Oenovideo ontving de film La Voz de la Garnacha, waarvan je de trailer kunt zien, een speciale vermelding van de jury. Fantastisch! Het toeval wil dat IVV het er reeds over had in een artikel van een tijdje geleden.
Carlos ontmoette ik destijds in de streek van Calatayud, een ongelooflijke ervaring die ik niet snel ga vergeten.

link naar de trailer
link naar het artikel
link naar de film https://youtu.be/UwpTVedLDS8

Gelijkenis  

Toevallig doet de titel van het artikel ook aan die van de film denken, of omgekeerd. La Voz de la Garnacha, Doble Cuerpo, een film die gemaakt werd door NuNam – Wouter Vanmol en Laure Cops – en geproduceerd door Master Winemakers.

In een fragment van de film kun je de sfeer proeven, met een stukje jazz manouche op de achtergrond. Je krijgt echt zin om ze te vergezellen, deze twee kompanen in adamskostuum, elk in hun eigen ton. Druiven pletten onder de zon met een dergelijk uitzicht moet reuze zijn, zinspeling of niet.

Ontmoeting

Ook daar in Calatayud kreeg ik diezelfde impressie van menselijke warmte, van eenvoud en hartelijkheid, net zoals in de film.

Garnacha maakt integraal deel uit van Carlos’ leven en hij houdt ervan om zijn onvoorwaardelijke liefde voor dit druivenras te delen met anderen. Een druivenras met duizenden gezichten, zoals een ruwe diamant die moet geslepen worden, een beetje zoals Carlos zelf.

In de film deelt hij die passie met Mark, zijn oude Belgische kameraad met wie hij op exact dezelfde lijn zit. Deze twee forse mannen, elk in hun eigen ton, die naast elkaar druiven staan te persen, is een krachtig beeld. Misschien is dat wel genoeg om te voelen hoe ze in het leven staan. Maar daar stopt de film niet, maar duidt net aan dat een wijn start met de druif. Wijn is het symbool van onderlinge hulp, van delen, van de communicatie tussen het terroir en de mens. De boodschap die wordt gegeven is simpel en duidelijk: wijn zorgt voor de toenadering tussen mensen en biedt tegelijk een verfrissende kijk op de realiteit.  

Onweerstaanbaar

Je kunt me verwijten van narcistisch te zijn, maar ik kan er niet aan weerstaan om mijn commentaar op de Doble Cuerpo te geven, een wijn die net zoals de film grandioos is.

Doble Cuerpo 2017

Zwart violet geurt hij naar viooltjes, vochtige aarde, braambessen en pasta van zwarte olijven met geplette pijnboompitten. We verwachten een smaak die open is, maar geen geluk, we moeten wachten. Maar het is wel voorzien. Vandaag is het de structuur die spreekt, en wat voor een structuur! Corpulent, een tikje ruw, zorgt die niettemin voor een fijn sap dat het strak tannineraster meer kleur geeft. De nuances van kersenpitten en kersensteeltjes komen goed overeen met de smaken van salie en tijm, impressies die samen voor een bittere trek zorgen en het strenge karakter van deze wijn breder maken. Maar er is meer. Door hem nog aandachtiger te proeven is deze krachtpatser tegelijk ook genereus en elegant. Het is in de lengte dat dit bevestigd wordt door de accenten van rozenlikeur, witte peper en kaneel. Veelbelovend.

Deze wijn is een blend van garnacha uit Calatayud en garnacha tintorera uit Manchuela, apart gevinifieerd en met een maceratie van drie weken.

http://www.lewine.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie