Chablis vs INAO

06/02/2020 - In een voorontwerp van de herschikking van de appellatie Bourgogne werd voorzien dat de wijnregio Chablis en een deel van Tonnerrois eruit zouden gaan. De producenten van beide wijngebieden zouden nadien geen aanspraak meer kunnen maken op de AOC Bourgogne.
Parallel daarmee zou het INAO hebben toegestaan dat er 25 gemeenten van de Beaujolais bijkwamen.

Sommigen, vooral in Chablis, waren daar fel tegen gekant, en het project werd afgeblazen door het INAO.

Niettemin zat er een zekere logica in…

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est chablis.jpg.

Chablis

Primo, is het terugvallen op de AOC Bourgogne altijd een economische noodzaak voor de wijnbouwers uit de streek van Chablis? Want wat betreft kwaliteit en imago is Chablis toch iets helemaal anders, niet?

Secundo, wanneer de plaats van Beaujolais in Bourgogne een onderwerp van discussie is (voor de concurrentie onder elkaar, zeer zeker), kunnen we het hierin ook hebben over de plaats van Chablis.

Geschiedenisliefhebbers herinneren zich dat de stad Chablis, in de tijd van het Ancien Régime, aan de koning van Frankrijk toebehoorde en dat een groot deel van zijn wijngaarden in de Champagne lagen (Mont-de-Milieu vormde de grens tussen Champagne en Bourgogne). Omgekeerd waren Les Riceys een Bourgondisch dorp. En ook vandaag nog zitten er nog steeds 100-tal kilometer tussen het zuiden van Chablis en de eerste wijngaarden van Dijon, terwijl de wijnstreek van Saint-Amour aan die van de Mâconnais grenst.

We zouden zelfs kunnen vinden dat het INAO lang niet ver genoeg gaat. Is een zodanig heterogene appellatie als de AOP Bourgogne niet eerder een IGP die zijn naam verzwijgt?

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est beaujolais.jpg.

Beaujolais

Waar is de fameuze link met het terroir, welke gezamenlijke identiteit kunnen we vinden tussen Maligny en Fuissé, tussen Irancy en Mâcon? De kalkbodem? Dan kunnen we stellen dat er in Sancerre, Cahors of Kimmeridge ook bourgognes kunnen gemaakt worden!

Maar de geschiedenis, de geologie of het klimaat zijn natuurlijk altijd handig om op terug te vallen. Ze worden aangehaald op het moment dat ze van pas komen.
Maar de echte reden vandaag, is die van de economie. Négociants in Bourgogne interesseren zich momenteel voor de Beaujolais, wijnmakelaars die te weinig armslag hebben in de Côte-d’Or en in Saône-et-Loire, waarvan de wijnen veel te duur zijn geworden, en voor onvoldoende volume zorgen. En de naam « Bourgogne » blijft verkopen.

Hoe dan ook lijkt het INAO meer en meer ontvankelijk te zijn voor dit soort van argumenten, het instituut waarvan men zegt dat het zo voorzichtig is, zo technisch en zo ver verwijderd ligt van de economische realiteit en de wijnhandel. Of vergis ik me? 

Hervé Lalau

Voor meer “Voorwoord”, klik hier 

Geef een reactie