Champagne, bubbels en wijnen

15/12/2017 - Voor dit eindejaar hebben we slechts tien champagnes geselecteerd.
En wijnen waarmee we buiten de lijntjes kleuren.

Het merendeel van deze ‘bubbels’ zijn flessen die het gastronomisch goed doen. Vaak door hun complexiteit, hun volle smaak, maar ook door hun vineus en zacht karakter.
Wil dat zeggen dat grote champagnes enkel weggelegd zijn voor aan tafel ?
Daar zijn we nog niet zo zeker van, ook al choqueren we daar misschien enkele wijnliefhebbers mee. Maar iemand choqueren vandaag de dag …
Hoe dan ook, laat u maar eens goed gaan. U zult het zich niet beklagen !

Als start, een knappe ontdekking : Champagne Legret

Rosé de Saignée Brut nature – Champagne Legret & Fils – Talus Saint Prix

Schitterende geur van geel fruit (perzik, abrikoos, mango) die afsteekt tegen de smaak van rode vruchten (framboos en kers) met accenten van roggebrood.
Een zeer vineuze rosé, van een zeldzame elegantie, afgerond met een smakelijke frisheid. Dit smaakt naar meer!
Deze champagne zonder dosage is op basis van één druivenras: pinot meunieur, oude wijnstokken die groeien op de hellingen van Talus-Saint-Prix.

Equilibre Extra brut – Champagne Legret & Fils – Talus Saint Prix

Mooie en fijne belletjes voor deze zeer vineuze Extra Brut, goed vol ook. In de geur zorgen de aroma’s van limoen en mandarijn voor extra frisheid. Fraaie toetsen van geel fruit en enkele puntjes van oxidatie (ongetwijfeld dankzij de reservewijnen) leiden ons naar een complexiteit die in de smaak zeer duidelijk wordt. Nog opmerkelijk is de zeer goed geïntegreerde dosage.
Een frisse en elegante blend van drie druivenrassen: 40% pinot meunier, 30% pinot noir en 30% chardonnay. 40% van de assemblage zijn reservewijnen.

Millésimé 2008 brut nature- Champagne Legret & Fils – Talus Saint Prix

De eerste geur doet denken aan licht geroosterde walnoten en hazelnoten, zonder het vleugje sesam te vergeten. De mooie en rijpe oogst siert deze fles met tal van lovenswaardige kwaliteiten: strak, rechtlijnig, volumineus, vol, persistent, smeuïg. In de finale komt daar nog een zilte toets bovenop. Een uitzonderlijke en unieke champagne, want enkel afkomstig van de oogst van 2008.
Deze niet-gedoseerde champagne is op basis van gelijke delen chardonnay, pinot meunier en pinot noir.

Enkele woorden over het domein: gebruik van natuurlijke en duurzame technieken, organische fertilisatie, mechanisch bewerken van de bodem, natuurlijk wieden van onkruid, gebruik van erkende biologische producten en biodynamische preparaten om de grond en de wijnstokken weerbaarder te maken.
Gebruik makend van biodynamische methodes wordt er bij Legret ook geen enkel product gebruikt van dierlijke oorsprong om champagne te maken.
Champagnes Legret & Fils is een ontdekking voor elke wijnliefhebber.
En dan te weten dat ze bij ons nog geen verkooppunt hebben!
www.champagne-legret.fr

Enkele klassieke huizen. Afijn, in principe …

Champagne La Clé de la Femme – Vincelles

Ongetwijfeld de mooiste bubbels van de degustatie!
De geur gaat regelrecht richting citrusschil, maar dan zonder enig bitter accent, dankzij een ragfijne zoetheid. Een champagne die tegelijk vineus is en heel rechtlijnig, met een zeer lange finale waarin we tegelijk gerookte en getoaste accenten tegenkomen.
Druivenrassen : 80% pinot meunier en 20% chardonnay.
Terroir : wijngaard gelegen in de gemeente Vincelles met een bodem van klei, leem en kalk, karakteristiek voor de Vallée de la Marne. Ligging: zuid-zuidwest.
Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken : 45 jaar.
Vinificatie: tijdens het persen van de druiven wordt enkel het eerste sap gebruikt (cuvée). De alcoholgisting en malolactische gisting verlopen in temperatuurgestuurde inox tanks, alvorens er wordt afgetapt. Na de assemblage worden de wijnen licht gefilterd alvorens ze worden gebotteld.
Deze champagne wordt gemaakt door Clément & Florian Berthier (Coteaux du Giennois, Sancerre, Pouilly).
http://vincod.com/JL7GSF/web
www.huismanendonckx.be  – www.lavinothequewanze.be –  www.vaneccelpoel.be –    www.lesamisduvinmalle.be  – www.wijnhuisblommaert.bewww.wijnen-moniez.bewww.dulst.bewww.time2wine.be – Le Comptoir des Vins à Welkenraedt

Cuvée Prestige Grand Cru – Champagne Baron Dauvergne – Bouzy

Schitterende kleine belletjes laten een geur ontdekken van gekonfijt fruit met een lichte toets van oxidatie waar we van houden. De smaak is erg sappig, heel vineus en smeuïg van textuur. Deze fles heeft alles in huis voor een zeer grote champagne en 2 tot 3 jaar kelderrijping maakt hem wellicht nog fijner en evenwichtiger.
Druivenrassen: 80% pinot noir en 20% chardonnay. Malolactische gisting in temperatuurgestuurde inox tanks. Dosage: 7 gram per liter.
Geschiedenis :
1923 – Start van de familiale onderneming in hartje Montagne de Reims, in Bouzy, met Fernand Dauvergne en Hubert Baron.
1927 – Samenwerking met andere wijnbouwers van Bouzy en oprichting van de wijncoöperatie Defynlieu (1e wijncoöperatie van Champagne).
1945 – Michel Dauvergne koopt nieuw land aan en het bedrijf start ook met het verbouwen van graan.
1975 – Hubert Dauvergne neemt het bedrijf over, maar houdt zich enkel bezig met het wijngedeelte.
2011 – Vincent creëert het merk Baron Dauvergne en brengt zo hommage aan zijn overgrootouders.
www.baron-dauvergne.fr
www.wijnhuisvandenbulcke.be

Blanc de Noirs 2012 – Champagne Mandois – Pierry

Een geur van gekonfijt fruit (engelwortel, abrikoos, mango) gaat een lichte toets van evolutie vooraf, wat we kunnen verwachten van een wijn van 2012. Breed, vol en smeuïg van smaak, steekt dit af tegen een frisse en minerale kant, wat ook voor extra raffinement zorgt. En om elegant verder te gaan, krijgen we ook een frisse finale die zin geeft in een tweede glas.
2012 is een groot wijnjaar voor Blanc de Noirs Brut, hier op basis van 100% pinot noir.
Veroudering in de champagnekelders is minstens 4 jaar. Dosage: 8 g/l.

1735 – geboorteakte van de Mandois-wijngaard.
1860 –  Victor Mandois (achterkleinzoon van Jean), voorloper en visionair, besluit in Epernay champagne te maken en te verkopen.
1905 – Auguste Mandois (geboren in 1867) verhuist naar Pierry en koopt een wijnpers en een kelder voor dit bedrijf in volle ontwikkeling.
1960 – de drempel van 200.000 verkochte flessen wordt behaald.
2015 – de export vertegenwoordigt 2/3 van de productie en het bedrijf wordt geleid door Claude Mandois (geboren in 1961), de 9e generatie sinds Jean.
www.champagne-mandois.fr
www.dewijnrank.be

Brut Millésimé 2007 – Champagne Laurent Perrier

Mooi snoer van fijne belletjes. Lichte toets van gerookt in de geur, zonder de peer, lychee en het puntje vanille te vergeten. ‘Dit is wijn’, zeggen meerdere proevers in koor! En inderdaad, want mooi evenwichtig, vol en rond. En die kleine oxidatieve toets, geleid door een mooie rijpheid, zet de elegantie en de kracht nog meer in de verf. Iets waar we allesbehalve tegen zijn, integendeel!
Blend: 50% chardonnay en 50% pinot noir.
Pinot noir van Montagne de Reims : Verzy, Verzenay, Mailly, Louvois en Bouzy. Chardonnay van Côte des Blancs : Chouilly, Cramant, Oger en Le Mesnil-sur-Oger.
Dit groot champagnehuis, waarvan de kwaliteit er al jaren staat, stellen we niet meer voor.
www.laurent-perrier.com
https://klassewijnen.colruyt.be

Totaal niet klassiek, maar met alles van een grote champagne!

Solera Réserve – Champagne Dumont   

Dit is echt een buitenbeentje en niet alleen door zijn naam: Solera. Het is een champagne van één tank chardonnay van 120 hl die al 20 jaar nog nooit werd leeggemaakt. Elk jaar, op het moment van de botteling, wordt er 30% van het volume weggenomen en wordt deze tank met chardonnaywijn van de laatste oogst bijgevuld. Het is dus eigenlijk een soort van doorlopende cuve die aan het procedé van een solera doet denken. Deze originele methode van een blend die elk jaar verrijkt wordt, zorgt voor een uitzonderlijke versmoltenheid.
En dat ruiken en proeven we! De geur is tegelijk lichtjes gerookt en aangenaam ziltig. De complexe smaak start met impressies van zoethout. Florale en minerale indrukken vermengen zich en steunen op een knap evenwicht, ondanks de kracht en de rijkdom van deze aparte champagne. Het levendige in de finale wordt afgewerkt met een accent van turf. Dosage: 8 g/l.


Dumont bezit 23 hectare wijngaarden in het centrale gedeelte van de Côte des Bar, in de gemeente Champignol-Lez-Mondeville. De wijngaarden liggen 100 meter hoger dan gemiddeld in Champagne, waarvan het hoogste punt tot 370 meter reikt. Een vrij late oogst en druiven met voldoende zuren liggen aan de basis van de wijnen. € 21,00
www.champagnedumont.fr
www.be-gauthier.be

Ook de coöperaties staan hun mannetje …

Meer en meer coöperaties maken champagnes van topkwaliteit, zoals Mailly Grand Cru, Chassenay d’Arce, Nicolas Feuillatte en Devaux.
Maar ook deze twee hebben ons aangenaam verrast.

Vintage 2009 – Champagne Palmer & Co

Zeer mooie en fijne belletjes. Florale en fruitige impressies in de geur. De smaak is heerlijk romig van textuur en uitermate fris. Veel minerale indrukken met een elegantie die versterkt wordt door een impressionante rechtlijnigheid. Een lichte zilte toets blijft prettig nazinderen.
Reeds vandaag klaar om te drinken, maar alle kwaliteiten zijn aanwezig opdat we deze champagne gemakkelijk nog enkele jaren kunnen bewaren voor een dosis extra genot.

Een streepje geschiedenis : aan de oorsprong liggen wijnstokken, bodems, mineralen en een groep dynamische wijnbouwers en eigenaars van Premier Cru- en Grand Cru-wijngaarden in de Côte des Blancs en Montagne de Reims.
Vastbesloten gingen ze aan de slag met enkel druiven van hun betere wijngaarden en wilden ze, mede door de kracht en kunst van het blenden, hun respectievelijke productie nog verbeteren. Zo ontstond de Société des Grands Crus de la Champagne, een zeer gesloten en select gezelschap waar nieuwe leden moeten voldoen aan zeer strenge voorwaarden. De vereniging werd opgericht in 1947, in Avize, een van de meest beroemde Crus van de Côte des Blancs. Het merk Palmer & Co werd opgericht in 1948.
www.champagne-palmer.fr
www.vivelevin.bewww.wijnen-dekok.comwww.lambrechtwijnen.bewww.twinus.bewww.christiaens-wijnhuis.bewww.b-en-co.be

Blanc de Noirs – Champagne Collet – Ay

Na de mooie en fijne belletjes worden we onthaald op een geur van rabarber, gekonfijte citroen en kruisbessen. De smaakaanzet is pittig en fris. Deze ‘blanc de noirs’ is even rechtlijnig als elegant en doet het zowel goed als aperitief als aan tafel. Prachtige finale ook, te danken aan zijn minerale, zilte en gerookte tonen. Uitermate elegant en fris, deze champagne.


Deze coöperatie, Cogevi (COopérative GEnérale de VIgnerons de la Champagne délimitée), ontstond in 1921 en werd opgericht uit bescherming en onafhankelijkheid van de wijnbouwers ten opzichte van de handelshuizen. Bijna een eeuw lang zetten zes generaties leden-wijnbouwers zich in voor de kwaliteit van hun terroir en bescherming van hun knowhow, wat resulteert in uitzonderlijke champagnes zoals deze Champagne Collet. Het is dit verhaal van mensen, van engagement, van liefde voor hun land dat vertelt wordt in Maison Cogevi, te midden van La Cité du Champagne Collet-Cogevi, door meer dan 1500 stukken die deel uitmaken van het patrimonium van deze coöperatie (affiches, objecten, foto’s, films, postkaarten, reclames, persberichten, …), verzameld en in de schijwerpers gezet, voorgesteld in hun historische context, en vooral in perspectief gebracht om deze saga in Champagne, hartje Aÿ, beter te begrijpen.
www.champagne-collet.com
www.albertkint.be

Philippe Stuyck, Hervé Lalau, Bernard Arnould, Johan de Groef en Marc Vanhellemont.

Dossiers IVV, klik hier 

 

Geef een reactie